Винні, бо живі

23-річний юнак, який пережив Ізваринський котел та російський полон, повернувся додому інвалідом. Нині його та ще 21-го побратима судять, бо залишилися живими у тому пеклі

«Знайомся, то Сержант», – киває на грайливого пса при вході на подвір'я старший солдат 51-ої бригади Ігор Лавренюк. На будці Сержанта прибиті три брудні медалі.

«Навіщо мені нагороди від влади, яка називає героєм та захисником, і в той же час намагається засадити за ґрати», - розповідає 23-річний юнак та запрошує у дім
Пес Сержант дочекався господаря і зі служби в армії, і з війни
«Все п'яне ходить. Шикуємось – не знаємо куди йдемо. Я три дні ходив не зі своєю батареєю, як виявилось», – пригадує Ігор.
Хлопець народився на Рівненщині, мешкає в батьківській хаті, що в селі Вишневе, поблизу Демидівки. До війни спеціалізувався на ремонтах, весною 2014 року планував поїхати на заробітки. Проте, не склалось – його першим з Демидівського району мобілізували під час першої хвилі.

Короткі збори, і хлопець вже у Володимирі-Волинському. Пригадує, що у військовій частині був повний бардак. Не кажучи про погані побутові умови, там дійсно не вистачало організації.

«Все п'яне ходить. Шикуємось – не знаємо куди йдемо. Я три дні ходив не зі своєю батареєю, як виявилось», – пригадує Ігор.

Наступним на черзі був полігон в селі Нова Любомирка, що на Рівненщині. Юнака, який служив в протитанкових військах, призначили навідником самохідної артилерійської установки, команда якої була «ще та»: він, матрос, механік БТРа та зв'язківець. Командир установки, Богдан Денисюк, в той час гнав військовий УРАЛ з Володимира-Волинського і приєднався до них пізніше. Виявилось, що один він серед них служив на такій машині.

«Невже ви не розумієте – почалась війна…»
Юнак пригадує, що тоді не було ніякого усвідомлення ситуації – більшість сприймала це несерйозно, казали, що хлопці просто будуть стояти на блокпостах та й все. Командиром дивізіону в той час був майор Сокол, який перший сказав хлопцям: «Невже ви не розумієте – почалась війна… А ми йому – «та яка там війна!».

А вже за деякий час трапилась одна з найстрашніших трагедій 51-ої бригади, яка сколихнула всю країну, – хлопців на світанку підступно розстріляли сепаратисти.
Світанок 22 травня 2014 року
Цей день став одним з найстрашніших в історії 51-ої бригади. О 4:30 розпочалась підступна атака, якій передувала розвідка від місцевих мешканців. Сонних та практично безбройних військових почали розстрілювати відразу з декількох сторін. У тому бою 51-ша втратила 18 Героїв.
«Перший раз приїхали в Амвросіївку – тут же почався обстріл. Там перший раз я побачив, як горить село – його накрили градами сепаратисти...»
Далі – масштабні навчання на полігоні Широкий Лан. Там Ігор Лавренюк опанував техніку, на якій в подальшому служив. Бо у Рівному вистріляв лише 7 снарядів. Хоча зізнається, що хлопці перебували в ейфорії від всього, що відбувається навколо. Хоча до війни ніхто готовий не був. Аж поки їх не сформували по батальйонах, і Ігор разом з іншими солдатами з селища Комиш-Зоря Запорізької області не потрапив у зону АТО.

Місце свого розташування визначали по GPS-навігаторах на телефоні. Адже, з його слів, куди і на який час вони їдуть їм не говорили ані тоді, ані протягом усієї війни. Ігор пригадує, що під час однієї з зупинок солдати зупинились купити пиріжки. До продавчині підійшов чоловік і сказав, що заплатить за все, що візьмуть собі хлопці. Такі випадки, зі слів Ігоря, були не рідкість – місцеві навіть годували, хоча просили особливо це не афішувати.

Ігор Лавренюк верхи на «броні»

Далі великою колоною рушили на Донеччину, де вже тривали бойові дії. Ігор Лавренюк каже, що в хлопців була своя, специфічна вдача – куди б вони не приїжджали, їх тут же починали обстрілювати:

«Перший раз приїхали в Амвросіївку – тут же почався обстріл. Там перший раз я побачив, як горить село – його накрили градами сепаратисти. Одягнув бронежилет, взяв автомат... і не знаю що робити далі. Але це невеликий обстріл був, в порівнянні з тим, що нам довелось пережити потім».
«Все зіпсувало те, перше, перемир'я...»
За ним була позиція поблизу села Зеленопілля. Ігор каже, що вона йому відразу не сподобалась, адже це висота, і солдати були як на долоні. На щастя, звідти хлопців передислокували, і ті рушили на Червонопартизанськ Луганської області.

«Аж там відчули цей запах війни. КамАЗи підірвані, легкові автомобілі з простріляними вікнами, кров… Їхали і тільки хрестились – не доведи Господь», – пригадує Ігор.

Згодом розгорнули бойові позиції поблизу Червонопартизанська в полі з соняшниками. Недалеко звідти знаходилась жіноча колонія, в якій дислокувались сепаратисти разом з ГРАДами. Перед солдатами поставили завдання «вибити» їх звідти.

«Все зіпсувало те перше «перемир'я». Настрій був тоді у хлопців «гнати москаля аж до Сибіру». Ми крокували переможним маршем – від Амвросіївки йшли і звільняли село за селом. Перемир'я закінчилось о 22:00. А вже в 22:15 я випустив з САУ снарядів сім», – каже Ігор.
«Під час обстрілу читав Псалом 90»

Після цього був Краснодон та обстріл ГРАДами, які Ігор запам'ятав на все життя. Пригадує, що заліг у своїй САУшці, дістав молитовник та почав читати 90-й Псалом та молитись. Цей молитовник в юнака і досі при собі – він залишився як пам'ять про війну та полон.
«Минуло декілька років, і на сході все повторилось – я прикривав його відхід»
Згодом кільце навколо ЗСУ почали закривати російські війська та бойовики. Товариш Ігоря Дмитро, з яким він разом служив у армії, в той час був у складі 72-ої окремої механізованої бригади.

«Ми разом з ним ще в армії були на масштабних навчаннях, де за легендою артилерія прикривала відступ піхоти. Минулодекілька років і на сході все повторилось – я прикривав його відхід», – розповідає Ігор та пригадує, як комбат зібрав артилеристів та сказав, що будуть виводити з оточення 72-гу бригаду. Тоді його бригада відступила в тил, а Дмитро попередив Ігоря, що його бригаді «хана», бо хлопці вже в оточенні.

Але для командування це не мало ніякого значення. 14 липня о 3 годині ночі артилерію знову відправляють на позиції, де їх перед тим обстріляли. Ігор пригадує, що тоді багато хлопців як відчували, що не треба їхати – в когось САУ не завелась, в когось – «поломки».

«Їх теж можна зрозуміти – страшно. Я б і сам не їхав, якби знав, що там буде. Я виснажився морально і фізично, спав по 2-3 години на добу», – каже Ігор.

Відстрілявшись, хлопці від'їхали в посадку. А вже опівдні по них прицільно почали лупити протитанковими ракетами. Пролітаючи, одна з них підняла Ігоря в повітря, у результаті чого він отримав контузію:

«
«Піднімаю голову і бачу, як ракета залітає в башту САУ. Там Ігор Кантор був, Юра Трохимук і Саша Абрамчук. Живим залишився тільки один Літвінович. Я не міг повірити. Думав, «як це може бути, хлопці живі!». Ми відступали і бачили, як горить броня, а в ній – хлопці...»

»
Навіть після цього комбат приймає рішення знову повернутись на ті ж позиції. Лише черговий обстріл змусив командування прийняти рішення про відступ до Червонопартизанська. В той час, зі слів Ігоря, на місці, де хлопців перший раз накрило ГРАДами, вже стояли російська техніка.
«Мав з собою гранату, спочатку хотів підірватись»
16 липня артилерія знову стала на терикон разом з солдатами-призовниками 72-ої бригади. Коли речник АТО Андрій Лисенко рапортував, що з Ізваринського котла буцімто всіх вивели, хлопці досі були в оточенні, але продовжували відстрілюватись, аж поки не скінчились боєприпаси та вода. Спочатку їм обіцяли, що їх виведе 30-та бригада, але коли їх колону розбили, то стало зрозуміло – рятувати солдатів нікому.

«Дзвонили куди тільки могли – до журналістів, депутатів. На «5-й канал», ICTV, СТБ. Але нас тримали на лінії та «скидали», нікому ми не були потрібні», – каже Ігор та пригадує, що обстрілами знищили всю їх техніку, склад, бензовози. Зрештою, хлопці протримались на териконі без броні, води та боєприпасів на териконі 10 днів.


Ігор та пригадує історію про одного з нардепів, який спочатку обіцяв дістати хлопців, а коли почув, що 30-у бригаду розбили, то навіть перестав брати слухавку.

А дзвінки на телеканали, навіть коли розмови пускали в ефір, ніякої реакції зі сторони військового керівництва не викликали.

Відео: Еспресо.TV
24 липня покинуті командуванням, змучені безсонням, знесилені та майже беззбройні бійці вирішили відступати до Зеленопілля. Але не встигли проїхати селом і декількох кілометрів, як їх оточили та наказали здатись.

«Мав з собою гранату, спочатку хотів підірватись. Знав, що як артилериста і навідника мене чекає смерть. Але добре, що хлопці відговорили», – пригадує Ігор.
«Як ми могли самі перейти кордон, якщо він тоді повністю контролювався бойовиками? Куди не вийдеш – тебе відразу спіймають»
Далі хлопців чекали безкінечні допити, знущання та погрози від чеченців відрізати голову. Лише після цього всіх посадили в «Ікарус» та повезли в Росію.

«Журналісти пишуть, що ми «перейшли кордон». Як ми могли самі перейти кордон, якщо він тоді повністю контролювався бойовиками? Куди не вийдеш – тебе відразу спіймають», – каже Ігор.

Після того, як бійців привезли на Ізваринський кордон з Росією, туди наїхали ФСБшники та російські журналісти. Знову допит (спочатку спецслужб, потім – журналістів). Декількох хлопців побили, аби говорили на камеру «те, що треба».

Ігор каже, що російські спецслужби знали про нього майже все – імена батьків, дідуся і бабусі, те, що брат часто їздить в Польщу та чимало іншого. Але цікавились, хто віддавав накази стріляти, і тут же – які плани на майбутнє.
«Якби ви загинули – то було б менше проблем»
«Судять лише простих солдатів, а командування, через яке і відбувся Ізваринський, Іловайський, Дебальцевський котли, навіть не чіпають»
Полонений був переконаний, що їх чекає доля Надії Савченко, яка в той час вже була в Росії. «Посадити» їх все ж пробували. Щоправда, не росіяни, а «свої», українці. Після допитів бійців передали українській стороні, звідки повезли в Запоріжжя.

Місцеві прокурори намагались підсунути на підпис «чистосердечні зізнання», за які хлопцям «світило» б по 10 років ув'язнення. Тиснули морально, звинувачували у всьому, на «чому світ стоїть». І, якби не адвокати та підтримка громадськості, українських захисників чекало б спочатку СІЗО, а потім – тюрма.

Щомісяця у них, як жартома каже Ігор, «зустріч випускників» – як за розкладом вони їздять на суди у Володимир-Волинський, де прокурори все ще вимагають, аби ті визнали себе винними.

«Запорізький прокурор Михайло Івлєв сказав нам: якби ви загинули – то було б менше проблем. Судять лише простих солдатів, а командування, через яке і відбувся Ізваринський, Іловайський, Дебальцевський котли, навіть не чіпають».

«Після одного з судів я приїхав додому та спалив парадну форму, а медалі – прибив собаці на будку. Навіщо мені нагороди від влади, яка називає героєм та захисником, і в той же час намагається засадити за ґрати», – у відчаї каже Ігор.
Натомість Ігор зберіг медалі від Української православної церкви Київського патріархату та волонтерів. Тут же, в його кімнаті, – і невеликий «куточок пам'яті»: розписана побратимами каска, бронежилет, який йому купували близькі, навіть є джґути.
Замість P.S.
Чи є надія на Надію?..
Ми познайомились з героєм нашої історії на цьогорічному фестивалі «Бандерштат». Татуювання на плечі, футболка рок-гурту Iron Maiden – нічого такого, що видавало б у юнаку солдата, який пережив пекло війни. Проте його історія сколихнула багатьох, коли під час гутірки Ігор звернувся до нардепа Надії Савченко та розповів про знущання судами над героями 51-ої бригади.

На що Савченко пообіцяла, що приїде 16 серпня на черговий суд у Володимир-Волинський. Свою обіцянку вона дотримала. Щоправда, відкритим залишається питання про результативність візиту: крім обіцянки допомогти, ніяких явних результатів приїзд Савченко поки не дав.

Ще під час попереднього слухання військова прокуратура змінила обвинувальний акт. Відтак, злочин, який інкримінують бійцям, тепер не є «тяжким», а «середньої тяжкості». Вони ж, своєю чергою, своєї вини не визнають і кажуть, що і далі боротимуться за справедливість.
Відео: Громадське.Волинь
Наступне судове засідання назначили на 15 вересня. Відтак, очевидно, що відступати прокуратура не збирається. Тому питання про те, коли влада полишить переслідувати українських захисників, які завинили лише тим, що вижили у тому пеклі, залишається відкритим.
Текст: Іван Савич
Фото: Іван Савич; особистий архів Ігоря Лавренюка
Відео: Громадське.Волинь; Еспресо.TV
Візуалізація: Іван Савич
Made on
Tilda