USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 40.05 40.30
  • PLN 9.95 10.20
Медицина

Його серце продовжує битися: волинянин посмертно став донором та врятував три життя

Серце отримав 21-річний чоловік, який мав складну серцеву патологію й майже місяць був в реанімації. А нирки – дві жінки, які понад 15 років були на гемодіалізі.

22 Травня 2024 19:59

Під час епідсезону на Волині на грип захворіли 180 тисяч людей

Всього за цей період на ГРВІ, включно з коронавірусною інфекцією, перехворіло близько 180 тисяч людей, що становить 18% населення області. Це на 25% більше, ніж аналогічного періоду сезону 2022/2023 років.

22 Травня 2024 11:26

Спів може допомогти подолати розлади мовлення після інсульту, – вчені

Науковці помітили, що пацієнти з інсультом швидше відновлювали мовні навички, якщо займалися співом. Позитивний ефект пояснили збільшенням об’єму сірої речовини у ділянках, що відповідають за мову.

22 Травня 2024 00:14

Жінки, які мають медичний фах, мають стати на військовий облік. Інакше не візьмуть на роботу

Тепер всі жінки-медики та жінки-фармацевти повинні стати на військовий облік, якщо бажають працювати далі. Кабмін виключив норму, за якою жінки-медики, які не стоять на обліку в ТЦК, могли працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані.

21 Травня 2024 23:01

Огляд причин важкості в ногах та можливих методів лікування

Відчуття важкості у ногах не просто незручність, яку можна проігнорувати. Це сигнал тривоги, який наше тіло відправляє, коли щось не так. Часто це відчуття може бути першим сигналом можливих серйозних проблем зі здоров'ям, таких як варикозне розширення вен, хронічна венозна недостатність, захворювання периферійних артерій, синдром тривожних ніг або дисфункція периферійних нервів. Вчасний прийом Детралекс 1000 та інших ліків допоможе усунути симптоми.

21 Травня 2024 09:34

Волинські мамологи: регулярний огляд може врятувати життя

У зв’язку зі зростанням кількості хворих мамологи Обласного медичного центру онкології КП «Волинська обласна клінічна лікарня» закликають відкласти поточні справи та спланувати візит до лікаря. Як наголошують, рак молочної залози – в лідерах за діагностикою у пацієнтів.

20 Травня 2024 16:57

Петиція за збереження бронювання ліків на сайтах набрала понад 27 тисяч підписів

Петиція з проханням не забороняти онлайн-сервіс з пошуку ліків і товарів для здоров’я Tabletki.ua та інших прайс-агрегаторів набрала понад 27 тисяч голосів з необхідних 25-ти.

20 Травня 2024 15:33

«Обмежено придатних» тепер не буде: за якими хворобами ВЛК буде встановлювати придатність і як проходитиме медичне обстеження

ВЛК буде встановлювати ступінь придатності з допомогою розкладу хвороб, який можна знайти у положенні Міністерства оборони. Перелік складали, використовуючи Міжнародний класифікатор хвороб, зазначають у МОУ.

20 Травня 2024 13:39

На Волині збільшилася кількість онкологічних захворювань

У п’ятірку найпоширеніших онкозахворювань серед чоловічого і жіночого населення області входять немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, злоякісні пухлини молочної залози, рак легень, злоякісні новоутворення ободової кишки, злоякісні утворення простати.

18 Травня 2024 10:58

Реабілітація, ШІ в лікуванні, медичне капеланство, фармація: в Луцьку триває форум медичних інновацій «Здорова Волинь»

Фізична та психологічна реабілітація, інновації в медицині та використання штучного інтелекту в профілактиці, діагностиці та лікуванні, медичний туризм, розвиток фармацевтичного ринку, медичне капеланство. У Луцьку розпочався другий день ІІ Міжнародної науково-практична конференції «Лікарі та медсестринство: трансформація в умовах війни та поствоєнне відновлення» – ІІ Форум медичних інновацій «Здорова Волинь». Подія триває протягом 16-17 травня.

17 Травня 2024 15:03

«Під покровом Святого Пантелеймона»: у Луцьку визначилися з претендентами на медичний оскар. Фото

«Під покровом Святого Пантелеймона» – саме таку символічну назву отримав культурно-духовний захід, який 16 травня зібрав в Окольному замку Луцька еліту медичної спільноти України.

17 Травня 2024 13:07

Вчені виявили причину смертельних тромбів, пов'язаних із вакцинами J&J та AstraZeneca

Згідно з результатами дослідження, вакцини на основі аденовірусу, як-от J&J та AstraZeneca, містять компонент, який у генетично схильних людей може спровокувати вироблення незвично структурованих антитіл проти білка, залученого до згортання крові. Дослідники планують ідентифікувати цей компонент і спробувати видалити його за допомогою генної інженерії.

17 Травня 2024 06:19

Щоб врятованих життів було більше: у Луцьку відкрили медичний центр симуляцій «НоваМед». Фото

На базі Волинського медичного інституту відкрили навчально-науковий центр медичних симуляцій «НоваМед». Він діє в приміщенні третього корпусу інституту, що на вулиці Січовій, 22 у Луцьку. Тут студенти напрацьовуватимуть навички надання невідкладної допомоги пацієнтам, а медичні працівники відшліфовуватимуть свої вміння.

16 Травня 2024 17:34

«Без медиків не виграти війну»: в Луцьку – міжнародна конференція лікарів і медсестер

Протягом 16-17 травня в Луцьку триває ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Лікарі та медсестринство: трансформація в умовах війни та поствоєнне відновлення». Відкрила захід ректорка Волинського медичного інституту, який організував форум, доцентка, докторка психологічних наук, членкиня Наукового Товариства Шевченка Тетяна Пастрик.

16 Травня 2024 16:11

Для відновлення рухових функцій: у ковельській лікарні встановили реабілітаційний робот-тренажер

Придбання такого високотехнологічного обладнання є вкрай важливим саме зараз, коли переважна більшість пацієнтів відділення – військовослужбовці з наслідками важких поранень, контузій, ампутацій.

15 Травня 2024 22:11

У 30-річної волинянки виявили кліщовий вірусний енцефаліт

Захворювання спричинив укус кліща в лісо-степовій зоні поблизу селища Ратного. Перші симптоми захворювання (підвищення температури тіла, головний біль) у жінки з’явилися наприкінці квітня, наразі вона перебуває на стаціонарному лікуванні.

15 Травня 2024 09:31

Символічний подарунок до дня народження: у Волинській обласній дитячій лікарні відкрили відремонтоване відділення. Фото

Генеральна директорка Волинського медоб’єднання захисту материнства та дитинства Ірина Горавська представила оновлені площі відділення отоларингології. У медичному закладі побували голова Волинської ради Григорій Недопад та очільник управління охорони здоров’я ОДА Юрій Легкодух.

15 Травня 2024 08:58

Дівчинці з Луцька, яка перенесла дві операції на головному мозку, потрібна допомога

В Анастасії була масивна емпієма (скупчення гною) в лівій півкулі головного мозку. Ймовірно, через ослаблений після перенесеного коронавірусу імунітет дівчину вразила інфекція, яка через кров дісталася головного мозку. У 2022 році їй провели дві напрочуд складні операції.

14 Травня 2024 19:57

Система Orphus