USD 40.72 41.10
  • USD 40.72 41.10
  • EUR 40.70 41.20
  • PLN 10.30 10.45

«Бійцям, які в нас лікуються, ми надаємо і психологічну допомогу»: робочі будні медсестер волинської лікарні

12 Травня 2024 18:27
670 медсестер працює у Волинській обласній клінічній лікарні. З початком повномасштабної війни в медзакладі побільшало пацієнтів з передової.

Про це Суспільному розповів речник лікарні Андрій Гнатюк.

До Міжнародного дня медичної сестри, який щороку відзначають 12 травня, Суспільне побувало у Волинській обласній клінічній лікарні та розпитало про роботу медпрацівниць, які доглядають за пораненими військовими.

Перев’язувальна медсестра Марія Мельник у медицині – 25 років. Зараз жінка працює у відділенні хірургії кисті та пластичної хірургії.
«Коли я приходжу на роботу, вже знаю кількість операцій і які перев’язки мені почати самій. У нас перев’язки є із пересадкою шкіри, є під наркозом. Майже щодня – дві-чотири перев’язки», – каже медсестра.
Постова медична сестра Вікторія Кухарик розповідає: має 12-годинний робочий день з 8 ранку до 8 вечора. За таким графіком трудиться два дні, далі має два дні відпочинку. Загалом у відділенні працюють дві постові медсестри та одна перев'язувальна.
«Бійцям, які в нас лікуються, ми надаємо і психологічну допомогу. Тому що їм важко адаптуватися до цивільного життя», – каже Вікторія Кухарик.

Читати ще: У Волинській обласній лікарні канадські хірурги провели операції з реконструкції обличчя п’ятьом військовим

Постова медсестра Олена Рощина до Луцька переїхала із прикордонної Чернігівщини. Розповідає: медсестрою працює 25 років, 24 з яких – терапевтичний стаж.
«Спочатку було незвично, а потім втягнулася в процес. Вимірюю температуру, тиск, проводжу маніпуляції, знеболення, забір крові. Також роблю підготовку до операцій, доправляю пацієнтів на обстеження та в операційну», – ділиться Олена Рощина.

Військовослужбовець Олександр із Черкащини на лікуванні в обласній клінічній лікарні перебуває сьомий місяць. Після поранення боєць переніс до 20 операцій.
«Допомогу надають професійно і дбайливо, викладаються на всі 100. Тому що для лікарів і медсестер звичайна травма – це буденний день, а поранення й вогнепальне поранення – це справжній виклик», – зауважує боєць.

Читати ще: «Пацієнт на ногах у перший день після заміни суглоба». Усе про ендопротезування у Волинському центрі ортопедії та травматології

Військовий Ярослав додає: персонал до нього ставиться добре.
«Все чудово, перев’язки роблять. Медсестри дивляться, аби було все добре. Я дуже їм за то дякую», – каже захисник.

За словами ортопеда-травматолога Вадима Гошія, робота медсестри впливає на стан одужання хворих.
«Від того, наскільки медсестра володіє навиками перев’язування, знає особливості перев’язки під час кожного виду оперативних втручань, напряму залежить успішність лікування пацієнта», – констатує лікар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ГОнта Показати IP 15 Травня 2024 13:32
Ага, а наших бійців лікують на сході і не переводять, і ставлення галіме, як-небудь, а їхніх сюди до нас в Обласну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus