USD 40.72 41.10
  • USD 40.72 41.10
  • EUR 40.70 41.20
  • PLN 10.30 10.45

Вчені за допомогою ШІ створили «фонетичну абетку» кашалотів

15 Травня 2024 00:23
Вчені проаналізували тисячі записаних послідовностей клацань, які видають кашалоти, за допомогою штучного інтелекту. На основі отриманих даних вони створили каталог звукових комбінацій, який назвали «фонетичною абеткою».

Результати дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Communications, повідомляє УП. Життя з поисланням на CNN.

Кашалоти видають свої клацання, проганяючи повітря через орган у голові, який називається спермацетовий мішок. Їхні звуки можуть досягати 230 децибелів – вони гучніші, ніж запуск ракети, і здатні розірвати барабанні перетинки людини.

У новому дослідженні вчені використали ШІ для виявлення закономірностей в аудіоданих, зібраних проєктом Dominica Sperm Whale Project – ресурсом для спостережень за кашалотами, які мешкають у Карибському морі.

Читати ще: Для виживання: тихоокеанські кити та дельфіни отримали статус юридичних осіб

Проаналізовані записи містять звуки приблизно 60 цих морських ссавців, які було зроблено в період між 2005 і 2018 роками.

Варіації темпу, ритму та довжини послідовностей клацань кашалотів називаються кодами. Вчені дослідили час і частоту 8719 код, які лунали від одинаків, у групах та під час обміно «питаннями-відповідями».

Дослідники виділили чотири особливості в кодах: ритм (послідовність інтервалів між клацаннями), темп (тривалість всієї коди), рубато (варіації тривалості в сусідніх кодах того ж ритму і темпу) та орнаментація («клац», який додається в кінці коротшої коди).

Читати ще: Вчені з'ясували, як «співають» кити

Загалом ШІ виявив 18 типів ритму, п’ять типів темпу, три типи рубато і два типи орнаментики. За словами авторів дослідження, всі ці особливості коди можуть бути змішані й підібрані так, щоб сформувати «величезний репертуар» фраз. Крім того, зміст може змінюватися залежно від розміщення коди.

«Розуміння того, які аспекти своїх кодів кашалоти можуть контролювати та варіювати, допомагає нам з’ясувати, як вони кодують інформацію у своїх вигуках», – зазначила співавторка дослідження Даніела Рус.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus