USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

8 травня: свята, події, факти. День пам'яті і примирення та перший авіапереліт над північним полюсом

8 Травня 2024 00:00
8 травня українці відзначають День пам’яті і примирення. Цей день має на меті вшанувати пам’ять всіх жертв війни, а також нагадати про важливість примирення та миру. Україна долучилася до європейської традиції відзначення перемоги над нацизмом, визнаючи внесок усіх борців проти нацизму та вшановуючи пам’ять загиблих. Символом цього дня є червоний мак, який є міжнародним символом пам’яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

Сьогодні відзначають Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, День Ідальго в Мексиці (відзначається в день народження національного героя Мексики Мігеля Ідальго), День ірису, День Трумена в штаті Міссурі, США, День Феррі в Англії, також відомий як День флори або Волохатий танець в Хелстон, Корнуолл, Великобританія, День батьків в Південній Кореї, День без шкарпеток (відчуйте свободу), День звільнення або День ветерана в Норвегії (засноване в 2011 році. У багатьох норвезьких містах в цей день проходять урочисті заходи, спогади історичних подій, покладання вінків на могили полеглих солдат), День парагвайського хіміка, День перемоги в країнах Америки, у Франції, в Польщі, в Чехії, День стипендіата в Іспанії, Міжнародний день осла, Міжнародний день уболівальників, у США – Національний день кокосового кремового пирога, Національний день реєстраторів та Національний день шкільної медсестри.

8 травня в церковному календарі – день пам’яті Іоана Богослова.Також відомий, як Іоан Зеведеєв, є одним із дванадцяти апостолів Ісуса Христа і єдиним, який помер природною смертю. Він був сином Зеведея і братом апостола Якова. Іоан мав прізвисько «Богослов» через свої глибокі богословські твори, його вважають автором кількох книг Нового Завіту, включаючи Євангеліє від Іоана, три послання Іоанна та Одкровення Іоана Богослова.

Іоан Богослов також відомий як «учень, якого любив Ісус», і часто зображується на іконах у поважному віці, у червоному одязі, з пером і книжкою в руках, а поруч з ним зазвичай присутній ангел або орел. Він був одним з трьох апостолів, які були найближчими до Ісуса, разом з Петром і його братом Яковом.

Іменини за православним календарем святкують Арсеній, Іван, Станіслав.

Народилися

8 травня народилися видатний український художник-сценограф, педагог Данило Лідер; президент США в 1945-1953 роках Гаррі Трумен; український письменник Олесь Ульяненко; український педагог, доктор педагогічних наук, один із засновників сучасної теорії музичної педагогіки та методики навчання суспільних дисциплін Олег Михайличенко; іспанський поп-співак Енріке Іглесіас; український поп- і реп-співак, шоумен, телеведучий Олексій Потапенко (Потап).

Події

У 2004 році німецька поліція заарештувала 18-річного творця комп’ютерного вірусу «Sasser».

У 1996 році внесені зміни до конституції ПАР – надані рівні громадянські права представникам всіх рас. Зулуські націоналісти і білі екстремісти бойкотували парламентське рішення і весь процес департизації країни.

У 1994 році Азербайджан приєднався до договору про припинення вогню в Карабасі.

У 1988 році у Франції пройшов другий тур президентських виборів, за результатами якого на новий семирічний термін обрано Франсуа Міттерана.

У 1984 році Олімпійський комітет Радянського Союзу відмовився направляти команду спортсменів для участі в XXIII Олімпіаді в Лос-Анжелесі. Бойкот офіційно пояснювався погрозами насильства по відношенню до радянських спортсменів, хоча насправді це була політична акція – відповідь за бойкот американцями Московської олімпіади 1980 року.

У 1982 році в Києві на площі Перемоги урочисто відкрили монумент місту-герою Києву.

У 1976 році шведська група «ABBA» втретє піднялася на першу сходинку британського хіт-параду з піснею «Fernando», яку утримувала протягом місяця.

У 1970 році вийшов диск «Let It Be».

У 1962 році в Лондоні перестали ходити останні тролейбуси.

У 1961 році в Англії був засуджений до 42-х років в’язниці 38-річний дипломат Джордж Блейк, обвинувачений в шпигунській діяльності на користь СРСР.

У 1960 році встановлені дипломатичні відносини між Кубою і СРСР.

У 1959 році в Канадській провінції Онтаріо заборонили покарання ув’язнених побиттям.

У 1954 році створена Федерація футболу Азії.

У 1953 році перший французький конвертоплан Сюд-Уест SO 1310 «Фарфаде» здійснив перший політ як вертоліт.

У 1952 році в Москві почався судовий процес над керівниками Єврейського антифашистського комітету.

У 1949 році парламентська рада в Бонні прийняла «Основний закон» (Конституцію ФРН).

У 1947 році Франція вийшла зі складу Міжнародного Валютного Фонду.

У 1945 році в передмісті Берліна Карлхорсті, зайнятому радянськими військами, представники німецького головнокомандування на чолі з генералом Кейтелем підписали Акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини; цей договір за дорученням радянського уряду підписав маршал Радянського Союзу Георгій Жуков, а також представники США, Великобританії та Франції.

У 1944 році шеф єврейського відділу гестапо А. Ейхман запропонував союзникам обміняти угорських євреїв на 10000 вантажівок.

У 1943 році закінчилося повстання Варшавського гетто.

У 1942 році в Кораловому морі з борту атакованого американського авіаносця «Лексінгтон» евакуйовані 2735 осіб – наймасовіша в історії рятувальна операція.

У 1942 році вермахт почав наступ в Криму.

У 1940 році німецькі командос у формі голандських військових перетнули німецько-нідерландський кордон і взяли під контроль стратегічні мости для подальшого просування вермахту.

У 1937 році президент Чехословаччини Е. Бенеш надіслав Сталіну повідомлення з попередженням про підготовку проти нього змови серед вищого керівництва Червоної Армії.

У 1933 році Махатма Ганді почав голодний страйк проти британського панування в Індії.

У 1926 році відбувся перший авіапереліт над північним полюсом.

У 1923 році Великобританія пред’явила СРСР низку ультимативних вимог («ультиматум Керзона»).

У 1921 році російські емігранти відкрили в Константинополі перегони тарганів.

У 1919 році Центральною Руською Народною Радою укладено Ужгородський меморандум – рішення про приєднання Закарпаття до Чехословаччини.

У 1903 році перший справжній дирижабль «Лебодь» здійснив свій перший політ на 37 км.

У 1902 році під час виверження вулкана Пеле палаюча хмара зруйнувала місто Сен-П’єр на острові Мартініка. Загинули близько 30 000 жителів, уцілів лише один чоловік.

У 1900 році близько 6000 чоловік загинули через ураган і повінь в Гальвестоні (Техас, США).

У 1898 році завершилося одиночне кругосвітнє плавання Джошуа Слокама на шлюпі «Спрей».

У 1895 році Китай передав Тайвань Японській імперії.

У 1892 році введено заборону на природні багатства Конго, це не дозволяло розраховуватися каучуком і слоновою кісткою з іншими державами.

У 1886 році доктор Джон Пембертон з Атланти вперше продав свій лікувальний еліксир. Цей засіб, що продавався через аптеку, користувався таким попитом, що через три роки його секретну формулу було продано за 2300 доларів – сьогодні його продають по всьому світу під назвою «Coca-Cola».

У 1847 році англійський винахідник Роберт Томсон запатентував гумову камеру для коліс.

У 1846 році американська армія розбила мексиканські війська в битві при Пало-Альто.

У 1838 році у Великобританії опублікована «Народна хартія» – програма політичних вимог англійського пролетаріату.

У 1794 році страчений на гільйотині 51-річний французький хімік Антуан Лоран Лавузье, вся вина якого перед «революційним народом» полягала в тому, що він працював у Генеральному відкупі, установі, що збирає податки. Перед стратою він просив трохи часу для завершення дослідів, але йому було відмовлено.

У 1773 році у збройній сутичці з турками вбили правителя Єгипту мамлюка Алі Бея (абхаза за походженням).

У 1713 році указом Петра I столиця Московського царства перенесена з Москви у Санкт-Петербург.

У 1660 році Карл II проголошений королем Англії, що закінчило 11-річну громадянську війну.

У 1541 році іспанський конкістадор і мандрівник Ернандо де Сото відкрив ріку Міссісіпі, яку він назвав Ріка Святого Духа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus