USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«Льодові таємниці»: Україна долучилася до важливого міжнародного дослідження

7 Травня 2024 22:53
Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) України приєднався до великого міжнародного проєкту OCEAN:ICE – «Обмін між океаном і кріосферою в Антарктиді: вплив на клімат і Землю загалом». Він реалізується в межах програми «Горизонт Європа», що фінансується Європейською Комісією.

У повідомленні центру йдеться, що до консорціуму також входять партнери з Великої Британії, а головна мета проєкту – оцінити вплив на Землю ключових процесів, які відбуваються на Антарктичному льодовиковому щиті та в Південному океані. Це, зокрема, підвищення рівня моря, формування глибоководних течій, зміни океанічної циркуляції та клімату.

«Втрата антарктичної криги веде до підвищення рівня моря, і більша частина такого танення відбувається на межі океану і крижаного покриву під впливом теплих океанічних течій. Власне, OCEAN:ICE досліджує процеси, що спричиняють це танення», – уточнюють науковці.

Йдеться, що НАНЦ заповнить деякі прогалини в польових даних завдяки використанню в Південному океані додаткового набору інноваційного обладнання – профільних (арго) буїв. Це автономні океанографічні інструментальні платформи для підводних вимірювань, які не мають двигуна і не потребують постійного обслуговування судном чи людиною.

Читати ще: Вчені знайшли єдине місце на Землі, яке не страждає від глобального потепління

«Такі буї докладно вимірюють фізичні та хімічні параметри океану, наприклад, напрямок і швидкість течії, температуру та солоність води на різних глибинах. Ці дані допоможуть краще зрозуміти сезонний обмін між холодними водами моря Ведделла і відносно теплими водами центрально-західної частини Антарктичного півострова», – розповіли науковці.

Крім того, дослідники НАНЦ вивчатимуть вплив опадів (снігопаду і дощу) на баланс маси льоду шельфового льодовика, використовуючи регіональну модель атмосфери з високою роздільною здатністю.

Як додається, спочатку вказаний проєкт реалізовував консорціум з 17 партнерів на чолі з Данським метеорологічним інститутом (DMI). Торік DMI та НАНЦ подали заявку й отримали додаткове фінансування в межах програми «Горизонт Європа», щоб долучити Україну як нового партнера.

«Участь НАНЦ розширить OCEAN:ICE, додавши нові польові спостереження та їхній аналіз, а також інноваційне чисельне моделювання океанічних та атмосферних процесів у регіонах, які наразі не представлені в проєкті. Логістична підтримка НАНЦ збільшить наявну мережу спостережень у поки неохоплених районах навколо Антарктиди, що дозволить заповнити прогалини й стати справді циркумполярним проєктом», – зазначила координатор проєкту від DMI Рут Моттрем.

Читати ще: Метеорологи ООН оголосили червоний рівень небезпеки через глобальне потепління

У науковому центрі також зазначають, що серед переваг проєкту для України – додаткове фінансування для розвитку співпраці між вітчизняними нашими та іноземними вченими, а також розвиток дослідницьких можливостей українського судна «Ноосфера».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus