USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00
Григорій Пустовіт: ЦНАП і «проліски»
Колись мені розповіли притчу. Імператор Олександр ІІ, прогулюючись Петергофським Нижнім парком, звернув увагу на солдата-чатового, що стояв досить-таки недоречно посеред парку.

«Чому він тут стоїть?», – поцікавився імператор. Та ніхто з його свити так і не зміг пояснити, чому. Пост на тому місці з’явився дуже давно, а коли та чому вже й ніхто не пам’ятав. Почали розбиратись, підняли всіх на ноги і один старий садівник, розповів історію, яку почув ще від свого діда, теж садівника цього парку.

Якось знаменита німфоманська скрєпа Росії Софія Авґуста Фредеріка Ангальт-Цербст-Дорнбурґська, відома під іменем Катерини Другої, прогулюючись весняним парком, побачила гарний пролісок, і, щоб його не розтоптали, веліла поставити біля нього охорону.

Так ця охорона і стояла б аж до повалення царату у 1917 році, якби майже через сто років Олександр ІІ не задав сакральне питання. Висновок з цієї історії в кінці статті.

На другій сесії Луцької міської ради виникла дискусія між мною і Карп'як Ларисою Володимирівною, директором департаменту«Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку» щодо неналежної підготовки Положення про департаменту «ЦНАП у місті Луцьку».

На моє зауваження, що в розділі 2.3. «Основними завданнями департаменту ЦНАП є:» пункт 2.3.3 важко зрозуміти, що при його формулюванні була допущена помилка і його потрібно переробити.

Дуже шанована мною Лариса Володимирівна досить таки наполегливо стала переконувати мене і весь депутатський загал, що там все нормально викладено.

Я не став сперечатися, довірившись вчергове професіоналізму доповідача. Тому пропоную бажаючим спробувати зрозуміти зміст пункту 2.3.3:«прийом заяв і клопотань для подальшого юридичного оформлення суб’єктам звернень прав, свобод і законних інтересів за їх заявою».

Для цікавості я вирішив ознайомитися з Положенням про Центр адміністративних послуг "Прозорий офіс" Вінницької міської ради. Це один з найперших та найкращих ЦНАПів в Україні. Яке ж було моє приємне здивування, коли там я знайшов код для розуміння глибоко зашифрованого в п.2.3.3 завдання нашого ЦНАПу. Тільки там це викладено в п.1.6

«Метою Центру є забезпечення»: 1.6.1. «організації прийому та реєстрації заяв і клопотань суб'єктів звернень для подальшого юридичного оформлення УМОВ РЕАЛІЗАЦІЇ НИМИ (виділене мною) прав, свобод і законних інтересів за їх заявою». Ось де як-то кажуть «собака порилась»!

Переписуючи з вінницького Положення мету і видаючи її як завдання нашого ЦНАПу, переставляючи місцями слова аби ніхто не подумав, що використали досвід Вінницького ЦНАПУ (хоча, що у цьому поганого?), згубили три слова: УМОВ РЕАЛІЗАЦІЇ НИМИ.

Не дивлячись на те, що ЦНАП у нас працює добре, а Ларису Василівну я знаю як прекрасного керівника, все ж виникло декілька питань: «Чи варто було так запекло відстоювати відверто неправильно сформоване завдання, яким тепер кожен бажаючий може насолодитися, знайомлячись з Положенням на сайті Ради?», друге: «Чи читає взагалі хтось ці Положення, хоча б керівники ЦНАПу, юридичного управління, профільні заступники міського голови?» і третє: «Чи вистачить тепер посадовцям мужності визнати помилку і внести на наступній сесії правки?». Та у цій історії є все ж один позитив: ми маємо повне право претендувати на місце в пантеоні чиновницьких ляпів.

Тепер про висновок з притчі: в житті ми часто не звертаємо увагу на звичні речі, тому що ми покладаємось на авторитет професіоналів, думаючи, що ті, хто за це відповідають, вникають у кожне рішення, продумують його до дрібниць, вчитуються у кожне речення, у кожне слово. Ми віримо професіоналам. Та інколи під цією вірою приховується банальна безвідповідальність.

Виборці вірять міському голові, міський голова – своєму заступнику, заступник голови – юридичному управлінню та іншим контролюючим структурам, контролюючі структури – директору департаменту, як у даному випадку, директор департаменту – своїм заступникам, заступники директора – керівникам відділів, керівники відділів – своїм підлеглим, яким доручили, між іншим, написати

Положення.

Так цей ляп і кочував би з Положення в Положення. А потім, коли хтось реально почав би читати документ, то й повилазили б такі неочікувані здавалося б «проліски». Шановні посадовці, не лінуйтесь, читайте хоча б те, що підписуєте.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Прийняття Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового…
Фільм Ельдара Рязанова «Гусарська балада» подарував нам не лише цікаву історію, але й героя багатьох анекдотів радянського періоду «поручика Ржевського».…
Волинську громаду останні місяці все більше хвилює проблема суду над військовослужбовцями, що побували в російському полоні на Донбасі. Тема полону…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus