USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Без недолугих утеплень чи супутникових «тарілок»: історичні фасади в Луцьку впорядкують

28 Грудня 2023 13:20
Задля збереження цінного архітектурного середовища в Луцьку розробили порядок утримання фасадів історичних будівель. Цим регуляторним актом буде визначено процедуру впорядкування фасадів споруд на території історичних ареалів міста та об’єктів культурної спадщини поза їхніми межами.

Про це йшлося 28 грудня під час обговорення проєкту рішення виконавчого комітету «Про Порядок утримання фасадів будівель і споруд на території історичних ареалів міста Луцька та об’єктів культурної спадщини поза їхніми межами».

Як інформував заступник Луцького міського голови Юрій Вербич, відділ охорони культурної спадщини міської ради підготував згаданий проєкт за погодженням міського голови Ігоря Поліщука. І оскільки він має регуляторний характер, то повинен пройти певну процедуру обговорення, відповідно до вимог чинного законодавства. Також проєкт опубліковано на сайті Луцької міської ради та Платформі електронної демократії. Очікується, що цей проєкт рішення розглянуть на січневому засіданні виконкому.

У 2021 році, згідно з рішенням Міністерства культури та інформаційної політики, було затверджено Історико-архітектурний опорний план міста, яким встановлено межі двох історичних ареалів Луцька, як-от Старе місто та Заглушецьке передмістя, нагадав начальник відділу охорони культурної спадщини Олександр Котис.
«У цих ареалах простежуємо два типи забудови – історичний і такий, який можна назвати післяісторичним, із вкрапленнями радянського та післярадянського періодів. Зазвичай, ті вкраплення дисонують з історичним фоновим середовищем. Ці вкраплення виражені не тільки зведеними будинками, а й прибудовами, надбудовами, різноманітними приєднаннями, зблокуваннями, дашками, невеликими конструкційними елементами. Це все призводить до втрати історичного середовища. А головна мета Історико-архітектурного опорного плану та розробленого нами порядку – зберегти традиційний історичний характер середовища», – наголосив Олександр Котис.

Він додав, що основне завдання розробленого Порядку утримання фасадів будівель і споруд на території історичних ареалів Луцька та об’єктів культурної спадщини поза їхніми межами – налагодження міцніших зв’язків між процесами, які простежуються в історичних ареалах міста, та відділом охорони культурної спадщини міської ради. Зокрема, згідно з цим проєктом, усі роботи, які відбуватимуться в історичній частині міста, повинні мати висновок відділу охорони культурної спадщини.

«Ми можемо надавати свої аргументовані рекомендації щодо того, як можна покращити середовище, що варто змінити, аби мінімально втрутитися в історичну забудову. Це з одного боку дозволить юридичним і фізичним особам проводити господарську діяльність, а з другого – допоможе спрямувати їх у більш правильне русло, аби історична забудова не втрачалася. Також розроблений порядок покликаний спростити діяльність об’єктам господарювання, тому що дозволить уникнути конфліктних ситуацій чи непорозумінь. Від цього виграють усі», – сказав Олександр Котис.
Директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Веніамін Туз розповів, що після надання дозвільних документів на будівництво орган місцевого самоврядування не має більше доступу до проєкту.

«Цей порядок дозволить нам бачити проєкт на стадії вже розробленої документації, тобто ми зможемо бачити, що саме будуватимуть. Це дуже важливо. До слова, погодження паспорта опорядження фасадів будівлі – це не щось нове. Фактично ми отримаємо механізм контролю і надання рекомендацій у потрібний момент, коли ще не почався процес зведення – на етапі розробки проєкту», – зазначив Веніамін Туз.

Як звернув увагу директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами, погодження паспорта опорядження фасадів будівлі триває один-два дні й дотримання нового порядку не затягуватиме цей процес.
Подібні порядки утримання фасадів на територіях історичних ареалів діють в інших містах України. Тож, напрацьовуючи такий для Луцька, розробники керувалися практикою і досвідом Львова, Києва, Одеси та Миколаєва.

«Ми дуже виважено підійшли до розробки порядку, щоб не створювати жодних перешкод для бізнесу, щоб не приписувати додаткових повноважень органу місцевого самоврядування, які не передбачені чинним законодавством. Ми радилися з міським головою. Основна мета цього регуляторного акта – встановлення єдиного порядку утримання фасадів будівель і споруд на території історичних ареалів Луцька та об’єктів культурної спадщини поза їхніми межами. Ми не бачимо проєктів, а коли доходить до робіт, то простежується невідповідність кольору, стилістиці. А так ми отримаємо єдиний уніфікований порядок, – прокоментував заступник начальника відділу охорони культурної спадщини Віталій Стрільчук. – Ми звертали увагу, щоб упорядкування фасадів на історичній території не було хаотичним, а мало належний стиль, відповідало певній епосі, адже Луцьк – історичне місто».
Велику увагу розробники приділили збереженню та забезпеченню ефективного використання пам’яток.

Порядок утримання фасадів будівель і споруд на території історичних ареалів міста Луцька та об’єктів культурної спадщини поза їхніми межами встановлюватиме певні вимоги до утримання будівель і споруд, до опорядження фасадів, до розміщення технічних елементів (пристроїв) на фасадах будинків і споруд, до озеленення на фасадах, до розміщення вивісок.

Також буде запроваджено контроль за дотриманням порядку і механізм проведення примусового демонтажу технічних елементів (пристроїв).

Детально ознайомитися з проєктом можна за посиланням. Щоб документ вступив у дію, його повинні ще затвердити на засіданні виконавчого комітету Луцької міської ради.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ЗнайЮ Показати IP 28 Грудня 2023 18:25
Ці історичні фасади приречені, бо переважно в таких будівлях живуть або мало забезпечені громадяни, або "рагулі". І тим і іншим ці всі приписи до одного місця.
Житель Старого міста до ЗнайЮ Показати IP 29 Грудня 2023 09:33
Ви не праві, в Старому місті мешкають такі ж мешканці як і в інших районах. Але вони є дуже обмежені в можливостях зробити ремонт свого будинку. Утеплити будинок взагалі неможливо. Тому я розраховую на комунікацію влади і мешканців Старого міста. Наразі такої комунікації немає. Нехай чиновники проведуть своє засідання серед мешканців Старого міста.
ЗнайЮ до Житель Старого міста Показати IP 29 Грудня 2023 21:39
Без образ, але ви значить відноситесь до другої категорії. Ремонт будинку в вашому розумінні - це пластикові вікна, пінопласт, засклений балкон і кондиціонер. Ну не можна так з історичним фасадом, як ви цього не можете зрозуміти.
джем Показати IP 28 Грудня 2023 19:11
Хай впорядкують в самому центрі міста фасад на Винниченка "Будинок офіцерів".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus