USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Польща пропускає в ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за фальшивими документами. Розслідування

27 Березня 2024 07:17
Білоруську деревину, яка потрапила під санкції, ввозять на територію ЄС через Польщу, використовуючи підроблені документи про те, що продукція прямує з Казахстану. У польській митниці кажуть, що не мають фізичної можливості перевіряти справжність усіх митних декларацій.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Білоруського розслідувальницького центру, проєкту української редакції Радіо Свобода «Схеми» та видання Gazeta Wyborcza.

Розслідувачі виявили, що після запровадження санкцій щодо деревини з Білорусі суттєво зріс імпорт у ЄС дерева з Казахстану. Так, за даними Євростату, у 2022 році з Казахстану ввезли товарів із дерева на 14 мільйонів євро, а в 2023-му цей показник збільшився майже вп’ятеро – до 68 мільйонів євро.

Журналісти проаналізували один із контрактів між казахстанською фірмою Nurr-electro та польською PLRBL на поставку палісаду із сосни на суму майже мільйон євро. Контракт датований жовтнем 2022 року, поставка – початком 2023 року.

Читати ще: Росія постачає нафту напряму до Північної Кореї в обмін на зброю

«Виявилося, що підписи та відбитки печаток на документі казахстанської Nurr-electro сфальшовані, і, як зазначили двоє незалежних експертів із графічного дизайну, накладені на документи за допомогою фоторедактора.

Окрім того, юрист казахстанської компанії Nurr-electro Арман Тулієвич у коментарі журналістам зазначив, що «не було фінансових операцій за такою угодою, не те що товару» і «у нас немає такої печатки». А представник білоруської компанії-перевізника «Галлардо» зізнався, що товар із Білорусі: «ми з Казахстану не везли, ми з Білорусі везли, нам там завантажили», – йдеться у матеріалі.

При цьому єдиний власник польської компанії-покупця PLRBL Олег Янович відмовився відповідати на запитання журналістів.

Читати ще: Волинські журналісти зняли, як Польща торгує з Росією: у них відібрали техніку та депортували

Розслідувачі за допомогою джерел на ринку з’ясували, що відвантаження деревини відбувалось зі складу білоруського підприємства, власником якого є згаданий Олег Янович.

У польському Міністерстві закордонних справ у відповіді на запит журналістів заявили, що питання обходу санкцій не належить до їхньої компетенції. У Митній службі Польщі заявили, що не мають фізичної можливості перевіряти всі митні декларації.

«Із Міністерства внутрішніх справ Польщі надійшла відповідь, що за викладеними у запиті фактами розпочалася перевірка, але від подальших коментарів відомство утрималось», – йдеться у матеріалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Марта Показати IP 27 Березня 2024 09:48
Гнилий народ, без принципів і без яєць
Ще не зовсім свідоми до Марта Показати IP 29 Березня 2024 18:04
Польська влада та прості поляки в лютому 2024 після кацапської агресії дуже допомогли українцям. Впустили, прихистили, надали все необхідне на початках. Чув про це не з офіційних каналів, а від своїх знайомих. Багатьох. Однак, ця допомога не може тривати вічно. Але нам завжди хтось щось має бути зобов"язаний.
Петро Показати IP 27 Березня 2024 09:48
шо забули як білоруси братському народу поставляли санкційні банани , скумбрію ... виготовлену в булорусі?))
а до Петро Показати IP 27 Березня 2024 11:14
Романтики нехай далі тішаться санкціями.
Клава Показати IP 28 Березня 2024 03:44
дивує, що на пунктах пропуску з рф та рб рольнікі припинили блокування та пішли готуватись до свята, а на кордоні з Україною "трудяться" в поті чола..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus