USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Хай як складно, життя налагодиться». Як двічі переселенка з Луганщини знайшла справу до душі у Луцьку

26 Березня 2024 08:08
Наталія Бєлімова – двічі переселенка з Луганщини, яка нині проживає у Луцьку. Завжди активна, позитивна та усміхнена. Нині жінка виготовляє натуральні льодяники, навчається на психолога, входить до Ради ВПО при Волинській ОДА та є співзасновницею громадської організації «Старт у нове життя».

Саме в Луцьку жінка знайшла справу, яка приносить задоволення – виготовлення льодяників, повідомляють у Волинській ОДА.

Початок війни у 2014 році подружжя Бєлімових зустріло в рідному Луганську. Тут жили і працювали на «Укрзалізниці». Довгий час прожили в окупації, залишили рідне місто лише в 2019 році, коли обох звільнили з роботи. У Нікополі на Дніпропетровщині запропонували роботу чоловікові Наталі, туди й вирушили. Там прожили ще рік. А потому переїхали до Старобільська, що на Луганщині.

Саме там зустріли найгірший ранок для усієї країни – 24 лютого 2022 року. Як розповідає пані Наталя, місто окупували практично одразу, але всі сподівалися, що це ненадовго, що незабаром все це закінчиться. На головній площі міста з’явився російський прапор. Люди вийшли в перший день і зняли його. Так само було і в наступні дні.
Читати ще: Кредит і порятунок тварин: як переселенець з Херсонщини відкрив ветеринарну клініку в Луцьку

«А вже на четвертий день нам не дали його зняти «автоматчики». Напевно, тоді прийшло розуміння, що це вже серйозно і небезпечно. За кілька днів потому вирішили, що потрібно виїжджати. Це було 6 березня 2022 року. Вже два роки минуло, як покинули минуле життя і вирушили в невідомість, – із сумом згадує жінка. – Планували їхати власним авто після евакуаційних автобусів. Однак того дня евакуацію відмінили. Тому ризикнули і разом з друзями поїхали сірою зоною через Куп’янськ і Балаклею. Було зовсім незрозуміло, де наші, де орки стоять. Купа блокпостів... Ми так раділи, коли виїхали до наших, я там ледь не танцювала».
Полтава, Умань, Хмельницький. Шалені затори та довгі черги на заправних станціях дуже вимотали подружжя. Тоді й вирішили їхати до Луцька, де живуть далекі родичі чоловіка Наталі.

«Тут змогли трохи перепочити, зібратися з думками та вирішити, що робити далі. Загалом мені дуже подобається Луцьк. Він дуже красивий. Тут люди інші, більш щасливі: ходять, усміхаються. Я дуже вдячна, бо всі допомагали нам як могли, – наголошує Наталія Бєлімова. – Місяців три-чотири я взагалі не розуміла, що робити далі. Було дуже складно. Ходила містом в пошуках хоч якоїсь роботи: плела сітки, допомагала розбирати гуманітарку, знайомилася з дівчатами-переселенками, обмінювалися контактами… Під кінець року я зрозуміла, що так більше не можна жити, треба щось робити. Прийшло розуміння, що це надовго і треба влаштовувати життя на новому місці».
Читати ще: Переселенка з Херсона відкрила в Луцьку аптеку та планує створити мережу на Волині

Наприкінці зими 2023 року Наталя доєдналася до недільних зустрічей для жінок-переселенок. Саме тут виникла ідея створення громадської організації «Старт у нове життя», головний напрямок діяльності якої – жіночий саморозвиток, започаткування власної справи, підвищення впевненості у собі тощо. Нині учасниці організації постійно беруть участь у різноманітних тренінгах, семінарах, навчаннях та заходах.
Наприклад, аби об’єднати українців із різних куточків світу, 11 вересня 2023 року провели акцію «Нитка єднання». У ній взяли участь 84 жінки віком від 10 до 87 років із 34 міст України та навіть Німеччини.

«Ми з дівчатами об’єдналися і заснували громадську організацію. Навіть не так. Громадська організація об’єднала та відродила нас! «Старт у нове життя» – це місце, куди можуть прийти всі, кому бракує спілкування. Тут ми навчаємося, самовдосконалюємося та підтримуємо одне одного», – зауважила жінка.
Окрім того, Наталя Бєлімова спільно з колегами з громадської організації Анною Карамишевою-Борисенко та Юлією Крючковою входять до складу Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Волинській ОДА.
«Солодке життя» пані Наталі розпочалося ще в Старобільську, коли вона не змогла знайти роботу за спеціальністю. У невеличкому містечку з населенням 12 тисяч людей жінка почала виготовляти букети з цукерок. Однак грандіозні плани не змогла реалізувати через початок повномасштабного вторгнення. А на Волині доля подарувала їй другий шанс, аби розпочати власну справу.
«Тоді, коли ми вже жили у Луцьку, я була дуже розгублена. Сиділа вдома й нічого фактично не робила, тоді вперше приготувала цукерки для сина. Вони мені не сподобалися, нагадували якусь «радянщину». На допомогу прийшов інтернет. За рецептом з YouTube зробила свої перші льодяники. І вийшло. Потім зробила ще кілька для родичів та знайомих. А вже тоді до мене звернулися з проханням виготовити 25 патріотичних цукерок на шкільний ярмарок. Так все почалося й закрутилося», – розповідає пані Наталя.

Читати ще: Грант отримала за дві хвилино до Нового року: кравчиня з Маріуполя шиє військове спорядження в Луцьку

Вже на початку 2023 року Наталія Бєлімова успішно завершила спеціальні курси від громадської організації «Розвиток Волині», написала бізнес-план. Окрім отриманих знань, виграла харчовий принтер, індукційну піч і посуд для приготування смаколиків.
Нині жінка робить цукерки на дні народження, шкільні ярмарки, для розважальних закладів та великих бізнес-компаній Луцька. Також льодяники замовляють з різних куточків країни. Окрім того, жінка проводить майстеркласи з виготовлення цукерок для дітей та дорослих, бере участь у благодійних ярмарках та співпрацює з благодійними організаціями «З добром у серці», «Луганщина в дії», «Робимо добро дітям» та іншими.
Восени 2023 року Наталія Бєлімова, скориставшись підтримкою Волинського обласного центру зайнятості, пішла навчатися на психолога.

«Це дуже корисно, тому що саме мені для громадської діяльності цих знань бракувало. Приходять люди, розповідають про свої нелегкі долі, а я іноді не знаю, як поводитися. Відчувала свою безпорадність. А тоді думаю, що це просто доля – повчитися. В мене уже визначена тема магістерської роботи: «Посттравматичне зростання жінок ВПО у Волинській області». Я серед своїх дівчат проводжу опитування, і це моя робота», – розповідає жінка.

Читати ще: Переїхала з Москви до Луцька і тут шиє подушки для воїнів ЗСУ

За ці два роки Наталія Бєлімова пройшла складний і тернистий шлях. Чимало випробувань випало на долю жінки. Когось вони могли зламати, але тільки не пані Наталю.

«За цей час я зрозуміла, що хай як складно, життя все одно налагодиться: знайдуться житло та нові друзі, можна здобути нову професію чи навіть започаткувати власну справу. Головне – не занепадати духом та йти уперед!» – переконана жінка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus