USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Від кого з батьків діти успадковують інтелект. Дослідження

28 Березня 2024 00:31
Інтелект дитини визначається спадковими факторами лише на 40–60%. Решта залежить від впливу середовища. Науковці з’ясували, що в цих відсотках головна – мама.

Х-хромосома, яка відповідає за дівочу стать, несе інтелектуальний ген. Тата Х-хромосома теж, але ген дезактивується: працює тільки той, що походить від мами. Вчені це з’ясували, експериментуючи на мишах, пише pixelinform.

Виявилося, якщо миша отримує подвійну дозу маминих інтелектуальних генів, вона народжується з маленькою тушкою, зате великим мозком. А от якщо батьківських генів удвічі більше, то мозок буде маленьким, а тушка – великою.

Читати ще: Учені впровадять клітини людського мозку в штучний інтелект

Більше того, з’ясувалося, що батьківські гени здебільшого відповідають за сексуальну поведінку, ступінь агресивності, харчову поведінку. А ось за когнітивні функції відповідають мамині гени: мислення, аналітичні здібності, прогнозування і т.д., залежать саме від жінки.

Інша група науковців вирішила застосувати більш людяний підхід і протягом кількох років опитували молодих людей віком від 14 до 22 років. Загалом у дослідженні взяли участь 12 686 осіб. Усі належали до різних соціально-економічних груп, у всіх була різна освіта, раса, національність, але висновки були схожими: інтелект опитаних відрізнявся від IQ мам максимум на 15 пунктів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus