USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.00

29 квітня: свята, події, факти. День бажань та відкриття електрона

29 Квітня 2024 00:00
Сьогодні у світі відзначають День бажань, День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї, Міжнародний день танцю та День блискавки.

Також відзначають Всеукраїнський день футболу, у Данії – День народження принцеси Бенедикти, у Японії – День зелених насаджень та День Сева або Сева-но хі, у Киргизстані – День міста Бішкек, У США – Національний день креветок з часниковим соусом.

29 квітня народилися французький хореограф, реформатор балету Жан Жорж Новер, німецький винахідник Карл Дрез, французький математик, фізик, філософ Анрі Пуанкаре, український та радянський музикант, викладач, композитор Теофіл Ріхтер, англомовний письменник італійського і англійського походження Рафаель Сабатіні, британський оперний диригент і балетний імпресаріо Томас Бічем, американський хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії Гарольд Клейтон Юрі, радянський конструктор зброї, розробник пістолета-кулемета ППШ Георгій Шпагін, афроамериканський джазовий музикант, композитор, піаніст Дюк Еллінгтон, американська режисерка та акторка незалежного кіно, хореограф, етнограф, поетеса, теоретик авангарду, що родом з Києва, Майя Дерен, американський інженер, науковець і винахідник, один з прабатьків сучасного Інтернету Пол Берен, українська мовознавиця і політикиня Ірина Фаріон, ізраїльсько-американський професор психології та поведінкової економіки Ден Аріелі, американська акторка Ума Турман, американський тенісист Андре Агассі, старший сержант Збройних сил України, учасник російсько-української війни, Герой України Андрій Конопльов, американські тенісисти брати-близнюки Боб та Майк Браяни, італійська тенісистка Сара Еррані, хорватський футболіст, ексгравець київського «Динамо» Домагой Віда, південнокорейська акторка Чон Хє Сон, японська тенісистка Дой Місакі, австралійська акторка Кетрін Ленгфорд, іспанська принцеса Софія де Тодос.

Події

998 – за наказом імператора Священної Римської імперії стратили лідера повстання проти Папи Римського Григорія V патриція Кресчентіуса.

1429 – під час Столітньої війни французькі війська, очолювані 17-річною Жанною д’Арк, перемогли англійців у битві за Орлеан.

1624 – Людовик XIII призначив кардинала де Рішельє першим міністром Франції.

1648 – почалася битва під Жовтими Водами.

1661 – китайські війська зайняли острів Тайвань.

1676 – поблизу берегів Сицилії в битві з французьким флотом загинув знаменитий нідерландський адмірал Мікіель де Рюйтер.

1707 – окремий шотландський парламент було ліквідовано. Його депутати влилися до складу англійського парламенту. Завершилося об’єднання Королівства Англія та Королівства Шотландія в єдину державу – Королівство Великої Британії.

1770 – британський капітан Джеймс Кук уперше висадився в Австралії.

1854 – зіткнувся з американським судном і затонув німецький вітрильник «Фаворит», 201 особа загинула.

1863 – у Російській імперії скасовані тілесні покарання і клеймування за рішенням суду.

1882 – у Берліні почала діяти перша в світі експериментальна лінія тролейбуса, побудована компанією Siemens & Halske, нині Siemens AG.

1897 – британський фізик Джозеф Джон Томсон повідомив про відкриття електрона.

1913 – Гідеон Сундбек запатентував застібку-блискавку із зубчиками

1915 – розпочались бої загонів УСС з російськими військами на горі Маківці в Карпатах.

1918 – на сесії Української Центральної Ради було схвалено Основний Закон Республіки; того ж дня Всеукраїнський з’їзд хліборобів обрав П. Скоропадського гетьманом України; того ж дня Чорноморський флот у Севастополі підняв українські прапори

1919 – спроба державного перевороту в УНР під керівництвом В. Оскілка.

1931 – у СРСР проведена перша дослідна телетрансляція.

1933 – при ЦК ВКП(б) створена Центральна комісія з чищення партії.

1945 – американські війська звільнили в’язнів концтабору Дахау, стративши при цьому 122 охоронців табору.

1945 – Адольф Гітлер одружився на своїй давній партнерці Єві Браун у берлінському бункері і призначив адмірала Карла Деніца своїм наступником.

1945 – італійська комуна Форново-ді-Таро звільнена від нацистських військ бразильськими військами.

1975 – останні американські війська покинули В’єтнам.

1975 – у Донецьку введена в дію найглибша в СРСР шахта імені Скочинського.

1982 – населення Китаю перевищило мільярд людей.

1990 – у Києві прийняте рішення про розпуск Української Гельсінської Спілки і створення на її базі Української республіканської партії.

1992 – Національна збірна України з футболу провела свій перший матч в Ужгороді проти збірної Угорщини в якому поступилася з рахунком 1-3, єдиний у цьому матчі гол господарів забив Іван Гецко, ставши першим бомбардиром збірної України.

1995 – на референдумі 95 % виборців Казахстану проголосували за продовження повноважень президента Нурсултана Назарбаєва до 2001 року.

1997 – набрала чинності Конвенція про заборону хімічної зброї 1993 року, яка забороняє виробництво, накопичення та використання хімічної зброї її підписантами.

2011 – весілля принца Вільяма та Кейт Міддлтон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus