USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90
Ганна Бредіхіна: Світла немає: чому в наших будинках зникає електрика
З приходом опалювального сезону на тлі дефіциту запасів вугілля на теплових електростанціях по країні поповзли страшилки про неминучі віялові відключення електроенергії.

Чиновники намагалися заспокоїти громадян, запевняючи, що нестачі електрики у країні немає. Справді, попри непростий опалювальний сезон, Національна енергетична система поки справляється і покриває весь необхідний країні енергоресурс. Однак, правду не приховаєш: світло в будинках громадян періодично зникає.

Часто це відбувається через те, що кабелі, які розподіляють електроенергію між будинками та підстанціями, не витримують напруги й просто перегорають. Крім того, місцеві обленерго «вирубають» світло в містах, селищах і селах, щоб провести планові ремонти.

Яскравим прикладом є передноворічний кошмар, що прийшов до жителів Київської області. Через перевантаження мереж дванадцять населених пунктів багато годин перебували без електрики. Частина з них понад добу не мали можливості також користуватися водою, каналізацією та обігрівом житла.

Річ у тому, що на тлі космічних цін на газ споживачі почали прикручувати газові котли й вмикати для підігріву житла електроприлади, що призвело до збільшення навантаження на мережі. Враховуючи, що понад 70 відсотків електромереж і трансформаторів в Україні застаріли, вони не можуть витримати такого напруження і починають виходити з ладу. Це і сталося у столичному регіоні 27-28 грудня.

Найстрашніше в цій ситуації: морозний період цієї зими тривав лічені дні й завершився новорічним потеплінням. У перші січневі дні Київ взагалі б’є температурні рекорди по теплу. Що ж буде відбуватися, коли вдарять лютневі морози? Через день без світла сидіти будемо?

Для того, щоб жити комфортно і зі стабільними поставками енергоресурсів, усі повинні докласти зусиль.

По-перше, споживачі повинні усвідомлено ставитися до енергоспоживання і не вмикати кілька енергоємних приладів одночасно. Зрештою, це дорого – намотуються, і часто без особливої потреби, додаткові кіловат-години.

Українці не зможуть піти від питання енергетичної модернізації свого житла. Основні втрати тепла і, відповідно, електроенергії й газу, відбуваються в щілинах, вікнах і трубах старих будівель. Так навіщо споживати та платити більше?

По-друге, негайної модернізації вимагає застаріла енергетична інфраструктура країни. У 2021 році споживання електроенергії в нашій країні зросло на сім відсотків, і попит на цей енергоресурс буде рости й далі.

Однак очевидно, що зараз Україна не готова до масштабної електрифікації економіки, про яку у грудні говорив президент Володимир Зеленський.

Можна проектувати та будувати нові електростанції, розвивати новітні технології генерації, але без якісних шляхів транспортування електричної енергії, вона так і не дійде до споживачів. У масштабах нашої великої країни – це питання багатьох десятків мільярдів гривень.

Україна займає одне з останніх місць серед європейських країн за рівнем інвестицій у розрахунку на один кілометр електричних мереж, поступаючись сусіднім країнам – Румунії, Польщі, Литві, Словаччині, Чехії й тим більше лідеру за розміром інвестицій у розвиток електромережі – Франції.

За оцінками експертних організацій, потреба в інвестиціях на модернізацію розподільних електромереж в Україні до 2030 року становить не менше 12,5 мільярда доларів.

Необхідність заміни електричних мереж стане серйозним аргументом для розподільних компаній на користь підняття тарифів. Але і нагляд за їх діяльністю, включаючи відому любов до планових відключень електрики в холодні дні, також варто поставити на особливий контроль.

У період новорічних та різдвяних свят – до 10 січня українці можуть бути спокійні, адже цими днями енергетики пообіцяли не проводити ремонти. Але ніхто не може бути застрахований від несподіваних аварій в мережах, перевантажених включеними ялинковими гірляндами, електрокамінами та іншими популярними дарами сучасної цивілізації.

Анна Бредіхіна

Текст опубліковано з Інформаційного агентства УНІАН.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Влада знову грає з громадянами в каверзні загадки. Вже вдруге в цьому році уряд відклав підвищення тарифів на електроенергію для…
Для запобігання різких ринкових стрибків цін на газ для населення уряд змусив постачальників цього ресурсу зафіксувати тариф на рік
Запаси газу в українських газових сховищах щодня скорочуються на два-три відсотки. При цьому закачування головного зимового палива не здійснюється з…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus