USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48
Микола Пасаман: УПА врятувала Європу!

 
Французький президент і генерал Шарль де Голль говорив, що якби мав таку армію, як Українська Повстанська, то німецький чобіт не топтав би його країни. Цю гіпотетичну оцінку керівника французького руху опору про рух опору український часто використовують. Але УПА має реальний внесок в щасливу долю повоєнної Західної Європи, про який ще ніхто не сказав.
 
Тема Української Повстанської Армії у моїй журналістській і депутатський діяльності віддавна є однією з провідних. У минулому скликанні обласної ради я був автором і співавтором декількох рішень щодо визнання боротьби повстанців законною і справедливою національно-визвольною боротьбою, звернень до Президента, Верховної Ради, Кабміну про визнання заслуг УПА на державному рівні, надання повстанцям статусу ветеранів на території Волині, ініціював і відстоював встановлення щомісячних доплат до пенсій ветеранам УПА. За моєї безпосередньої участі поставали пам’ятники воякам УПА в Любомлі, Новому Загорові, урочищі «Прощаниця», виходили книги та аудіоальбоми, я писав і редагував десятки статей, брав участь у багатьох наукових конференціях і «круглих столах» по діяльності УПА.
Цей вступ був для того, аби зрозуміти, що за час безпосередньої роботи над темою боротьби Української Повстанської Армії зустрічав багато різних схвальних оцінок заслуг повстанців перед Українською Державою і українським народом…
За десять днів до цьогорічної Покрови я мав зустріч у Римі з італійським журналістом Джуліо де Ніколаісом. Він активіст громадських організацій українців в Італії, добре обізнаний з нашою історією, традиціями. Його улюблений компакт-диск – «Там на півночі Волині» з повстанськими піснями у виконанні Алли Опейди і В’ячеслава Судими, подарований мною ще років п’ять тому. Можливо, через улюблені пісні у своїй журналістській роботі не раз звертався до вивчення діяльності Української Повстанської Армії. Має надруковані статті в італійській пресі на цю тему.
І ось у нашій недавній розмові я почув від маркіза Джуліо де Ніколаіса те, чого досі не чув на жодній конференції, до чого не доходив у власних висновках.
Жертовною і самовідданою боротьбою за Українську Самостійну Соборну Державу Українська Повстанська Армія у 1946-1952 роках, змушуючи Сталіна і його каральні органи зосередитись на вирішенні внутрішніх проблем,  виконала неоціненну для Європи місію – дала можливість у перші повоєнні роки встановити і розвинути демократичні устрої в країнах Західної Європи.
Без цього стримуючого фактору, на який звернув увагу мій італійський колега, розстановка політичних сил на європейській карті могла б бути цілком іншою. А значить іншими були б світоглядні й цивілізаційні цінності європейців, замість теперішнього Європейського Союзу могли постати Сполучені Штати Європи, про які писав Ульянов-Лєнін…
І після цього Стара Європа ще розважає, чи приймати Україну до своїх структур?! Україну, яка за часів короля Данила Галицького зупинила монгольську навалу перший раз, а за часів провідника нації Степана Бандери зробила те саме вдруге?!
Демократичній Європі годилося б у день святкування річниці УПА, на Покрову, разом з нами виголошувати: «Слава Україні! Героям Слава!»
 
Микола Пасаман,
генерал-хорунжий Українського козацтва
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Проблема, про яку піде мова далі, для читачів «Волинських Новин» може видатись неактуальною. Ми доросли до Інтернету, і раптом –…
Мєдвєдєв і Путін можуть від задоволення потирати руки і, виконуючи заповіт свого попередника на російському троні, кожен наступний новий день…
Коли хтось із високої трибуни патетично вимовляє слово «патріотизм», в уяві доброго громадянина найперше постає близький і рідний контур на…
Коментарів: 4
Ярослав Показати IP 14 Жовтня 2008 11:35
На Покрову нормальні люди славлять Бога і Богородицю, а не людей, заслуги яких ще потрібно доводити. Та й чи можна назвати це заслугами. В лапках хіба що. http://gpu-ua.info/index.php?&id=152178&lang=ru
Ярослав Показати IP 14 Жовтня 2008 11:41
Якщо людина згадує Свято Покрова Божої Матері, то логічно припустити, що ця людина православної віри. Дивно, чому православна людина в це Свято славить не Бога і Богородицю, а людей, заслуги яких аж надто сумнівні. http://gpu-ua.info/index.php?&id=152178&lang=ru
Анонім Показати IP 14 Жовтня 2008 14:26
Дивно. Україна мала таку армію, але ця армія тільки те й робила, що заважала іншій армії воювати з німецькими загарбниками. Дійсно, якби у де Голя була така армія, то німецькій армії знадобилось значно менше часу на топтання чужої країни. Своя потоптала б.
Анонім Показати IP 5 Листопада 2008 01:18
О Боже... "За моєї безпосередньої участі поставали пам’ятники воякам УПА..." - пасаман -каменщик? чи як це? хто ж мене іще похвалить? а хвалити - перепрошую - за що?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus