USD 40.50 40.85
  • USD 40.50 40.85
  • EUR 40.55 40.90
  • PLN 10.22 10.40
Олександр Пирожик: У морі чорноморських хвиль та коктебельського джазу
Завдяки публікаціям у газеті «Волинь» мені як представнику волинської журналістики вдалося побувати на Міжнародному фестивалі «Джаз Коктебель», що відбувався в одному з наймальовничіших куточків Криму. Зізнаюсь: я вперше побував у Криму. Враження – незабутні!

Просто на березі Чорного моря учасників та гостей фестивалю чекала легендарна сцена NU JAZZ на схилі гори Юнга, що має найтривалішу практику фестивальної роботи. Концерти розпочиналися тут опівдні, а завершувалися на світанку. І так – три доби. Переваги цієї сцени сповна відчув, гойдаючись на морських хвилях у світлі сценічних прожекторів. Морська купіль, світло та жива музика водночас і в одному місці – такого раніше не доводилося бачити ніде й ніколи, тим більше – відчувати «на власній шкірі».

Денний, вечірній та нічний концерти умовно розділяли програму виступів за смаками та можливостями глядача. Денний концерт був безкоштовним і доступним кожному. Вечірній – навіть для нас, акредитованих журналістів, іще не гарантував безперешкодного доступу до сцени через просто неймовірну кількість шаленіючої публіки.

А шаленіти таки було від чого! На сцені виступали джазмени з Великобританії, Франції, Німеччини, Австрії, США, скандинавських країн… Якщо навіть легендарний пітерський «АукцЫон» за оваціями не поступався неймовірно креативному кабаре-бенду «Срібне весілля» з Білорусі (його божественна солістка Франческа-Марія Василевська була неперевершеною!) – можна робити висновок про рівень учасників. Не полінуйтесь – пошукайте записи і послухайте життєву філософію цих «сябрів», змодеровану в музиці.

Приємно, що марка музичної України теж виявилася на висоті. Київський гурт «Даха Браха», в атрибутиці якого відчувалися відголоски ще язичницького фолку, змусив грати «під дудку» наших предків навіть темношкірих виконавців. І «чорний, як це море» (його ж порівняння!) Карл Фрієрсон, котрий вийшов на сцену, аби виконати спільну композицію з українцями, найпереконливіше довів, що джаз – це завжди імпровізація.

А те, як «порвав» усіх завжди «весняний» Олег Скрипка, котрий презентував у Коктебелі нову програму із джаз-кабаре «Забава», – це треба було бачити! Ще на прес-конференції перед виступом Скрипка погодився з автором цих слів, що на українській землі всі фестивалі мають вестися державною мовою. Звісно, при потребі ведучі можуть перекладати текст і на мову виконавців. Тож надалі саме так і було: в той вечір «Джаз Коктебель» став беззаперечно українським!

Родом із унікальної сокровенної мрії змішаних стихій – Країни коньяків Коктебель, торговельна марка «Коктебель» уже традиційно впродовж багатьох років підтримує грандіозний фестиваль джазу «Джаз Коктебель» і залишається найвідданішим його другом та партнером.

«Ми як шанувальники витонченої джазової музики підтримуємо фестиваль, беручи активну участь у його організації та проведенні. А в гарній компанії друзів і партнерів під келих відмінного витриманого коньяку отримуємо ще більше задоволення, слухаючи джаз – Карла Фрієрсона (на фото вгорі) та багатьох інших виконавців. Ця музика дарує унікальну атмосферу свята й натхнення для наших думок та інтуїцій, які дають нам змогу побачити життя з нової перспективи. Тож нехай це свято ніколи не закінчується, а з року в рік збирає все більше фестивальної публіки у славнозвісній Країні коньяків Коктебель!», – зауважив бренд-менеджер ТМ «Коктебель» Ілля Оніщенко.

Геніальна знахідка фестивалю – камерні концерти в саду Будинку-музею місцевого мислителя, поета і художника Максиміліана Волошина, творча спадщина якого й надихнула організаторів на започаткування фестивалю. Цьогоріч на Волошинській сцені були такі титани світового джазу, як легендарний американський барабанщик Ел Фостер, австрійський гітарист Карл Ріттер, британський саксафоніст Джеррі Бергонзі, французький контрабасист, володар єдиного у світі семиструнного контрабасу Пол Роджерс (на фото)

Наступного ж ранку подався в Кримські гори, до могили Волошина. Пішов босоніж, аби відчути енергетику цих гір. До болю позбивав ноги, але теплі хвилі Чорного моря за декілька годин усе загоїли.

Пропливаючи на катері через «Золоті ворота» Криму – гранітну арку серед моря, природній витвір згаслого вулкану Карадаг,– загадав бажання: повернутися сюди ще раз. Бо Коктебель – того вартий, особливо в оксамитовий сезон. Тож дуже вдячний організаторам, які в цей гарячий передвиборний час надали змогу хоч на декілька днів утекти від політичних пристрастей і зануритись у море – живої музики, творчості, спілкування та свободи!

Фото ТМ «Коктебель»
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Сумно і прикро, що на 18-му році незалежності України на священній землі, де зродилась УПА, в славному західноукраїнському місті Луцьку…
Режим Януковича-Азарова-Тігіпка нахабніє дедалі більше. Їм уже мало того, що в нас, українців, забирають свободу і національних героїв, викривляють історичну…
Останні кроки Віктора Януковича свідчать про те, що «свята Перемоги», на яке так уповають «регіонали», цьогоріч в Україні не буде.…
Коментарів: 9
Соратник Показати IP 28 Вересня 2010 11:15
Добрий піар-хід! Поки політики човпуться між собою, Сашко ковтнув заряд такої бадьорості! Тепер нікому не раджу потрапляти під його "приціл"...
VSC Показати IP 28 Вересня 2010 11:36
Можешь - если хочешь. И про политику - ни слова.
варона Показати IP 28 Вересня 2010 12:25
Чорноморське море...
Ще один соратник Показати IP 28 Вересня 2010 16:57
Саша дуже дивний на цьому фото - в одній сорочці, без безрукавчика на шкірках, який він одягає під сорочку. А зверху сорочки - ще один безрукавчик - на вателіні. А потім вже може бути галстук... Ну, і дві куртки, одна з яких - "утепленная".
світлана Показати IP 28 Вересня 2010 23:13
Гарні новини та світлини.Джаз і море-це здорово.Хочу до волошинського Коктебелю.Сашко,візьмеш із собою на наступний фест?
Фома Показати IP 29 Вересня 2010 00:15
Якщо у джазі головне мова, а не музика - тоді Скрипка дійсно джазмен. Ну ти,Саня і загнув!
FANTOMAS до Фома Показати IP 30 Вересня 2010 20:15
"...Я 12 років блукав і губився поміж ідеалами класичної європейської демократії. Тепер, здається, розчарувався в них остаточно..." Ось і доблукав Сашко до Коктебелю. А тут - Скрипка - де си узяв !Як би не джазував , але головне - розмовляє людською мовою. А це наразі - головне .А якщо порівнювати з юлькіною шоблою , що півроку галАсувала по всій Україні , то він ще й академік. Хоча маю зізнатися , що останній альбом , з яким , власне і виступав Скрипка - це щось!!! І це впритул до джазу. Принаймні ансамбль Генріка Варса , що виконував подібну музику у Львові на прикінці 30 -х , називався "Джаз - оркестр".
Yan Показати IP 29 Вересня 2010 00:48
мені також довелось бути на джаз-Коктебелі2010.Чесно кажучи очікував більшого.Змішали джаз з різним "шерпотрепом".3-5 вересня в Коктебелі проходив ще один джаз фест,це був справжній джаз.
Alchak Показати IP 4 Жовтня 2010 22:01
Какая чудная земля в районе мыса Коктебля. Природа-бля, природа-бля, природа! Но портят эту красоту сюда приехавшие ту.. ниядцы-бля, моральные уроды!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus