USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48
Петро Гоцалюк: Парадокс: переваги, які надає криза

Останні тижні найпопулярніше слово у ЗМІ – криза. У світі – фінансова, в державі – політична та економічна. Політична – тут все вже сказано десятки разів на нескінченних ток-шоу. На мою думку, значно серйознішого аналізу  потребує фінансово-економічна складова кризи.
 
Основний потенціал української економіки – металургія. Об’єми випуску, кон’юктура ринку дозволяли в останні роки підприємствам та їх власникам накопичувати значні кошти, але, на жаль, ці гроші  в необхідних розмірах не вкладались в модернізацію та диверсифікацію виробництва, а спрямовувались на створення банків, купівлю землі і нерухомості, – що й привело до надзвичайно швидких темпів росту цін на останні.
 
Банки, в свою чергу, надзвичайно активно займались кредитуванням житла, операціями з комерційною нерухомістю, кредитуванням  споживчих потреб (автівок, побутової  техніки тощо), менше уваги приділяючи промисловості (адже тут і ризик більший, і період кредитування довший та й  відсотки менші). Іноземні інвестори також охоче вкладали гроші в нерухомість.
 
Як наслідок – промисловість залишилась технічно застарілою, не конкурентноздатною, а банківський сектор в умовах фінансової  кризи треба просто рятувати. Верховна Рада 31 жовтня 2008 року ухвалила Закон «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України». Залишається сподіватись, що він допоможе.
 
Існують ситуаціі, коли кризу необхідно спровокувати,  не чекаючи поки вона виникне сама. Це як лікування хвороби на ранніх стадіях. Боятиь або не бачити кризу впритул значно гірше.
 
Однак криза – це не лише негатив. Кризи можуть створювати можливості, які недоступні в інші часи, зокрема:
 
1.Прискорення змін – значно скорочується шлях до прогресу (звичайно за наявності ефективної стратегії подолання кризи).
 
2.Викриття прихованих проблем, нерозв’язання яких у майбутньому може привести до ще гірших ситуацій, ніж є сьогодні.
 
3.Розвиток нових стратегій, можливо більш ефективних (цікаво якою була б сьогодні Японія, якби іі оминула  друга світова війна та якби там було багато нафти та інших ресурсів? Криза спонукала до науково-технічного розвитку цю країну).
 
4.Більшість систем, які пережили кризу знаходять спосіб, який дозволяє уникнути повторення тих самих кризових явищ.
 
5.Нові перспективи – система, яка пережила кризу, стає менш вразливою, а значить якіснішою (зокрема, Польща – криза кінця 80-х початку 90-х спонукала до енергозбереження , перебудови структури економіки, розвитку малого бізнесу, і сьогодні країна значно спокійніше переносить ріст цін на газ, світову фінансову кризу).
 
Отож, вважаю, що навіть під час кризи економіка повинна отримати «інтенсивне лікування». З усього можна отримати  урок, аналізувати, розробляти стратегію подолання кризи та виходити із неї ще більш досконалими. Як на рівні держави, міста, так і окремого малого підприємства.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Одним з основних показників рівня життя населення є показник доходів від трудової діяльності, в тому числі середньої заробітної плати. За…
  Динамічний розвиток технологій, економіки і суспільства ставить перед містами все нові й нові завдання. Управління розвитком міста у таких…
Навряд чи комусь із українських фінансистів або посадовців місцевого самоврядування  треба сьогодні доводити про переваги муніципальних позик. Так само як…
Коментарів: 9
Справедливый Показати IP 9 Листопада 2008 15:32
Криза дає перевагу тільки одну, не платити людям зарплати, а ще краще взагалі їх зменшити, звільнити тих працівників які не потрібні. Прокрутити готівку на банківських курсах, тим, кому це потрібно з НАЦ банку приходить "маяк" який буде курс й коли. Так що "кому война, а кому мать родна".
Економ Показати IP 9 Листопада 2008 19:20
Модератор, нагадайте при зустрічі Гоцалюку, що слово "кон’юктура" пишеться з двома "Н":"кон’юНктура".
Луцьк точка у Всесвіті Показати IP 10 Листопада 2008 10:44
А тим часом: по району ЛПЗ бігають зграї бродячих псів, так що страшно випускати дітей на вулицю. Вночі вони гавкають і виють і не дають спати. Відключені підприємства від газопостачання і працівники мерзнуть на робочих місцях. А найняті нами чиновники для вирішення нагальних проблем міста і далі вирішують прблеми Всесвіту, Галактики і окремо взятої планети Земля. Панове, поверніться обличчям до проблем міста ЛУЦЬКА!!!!
Протигаз Показати IP 10 Листопада 2008 13:11
Пане Гоцалюк! Коли буде нормальний тиск в газових мережах Луцька?
Протигаз Показати IP 10 Листопада 2008 13:30
Пане Гоцалюк! Коли буде нормальний тиск в газових мережах Луцька?
Ан Показати IP 10 Листопада 2008 16:07
а мені сподобався матеріал
Парадокс Показати IP 10 Листопада 2008 16:33
Наше підприємство повністю розрахувалось за газ, а котельня зупинилась і сидимо без тепла через понижений тиск газу в мережах.
Sid Vicious Показати IP 11 Листопада 2008 13:58
Пан автор повинен би розуміти, що одна справа, коли криза виникає з-за певних тенденцій у системі, і коли вона зумовлена зовнішніми чинниками. Тому говорити про те, що в Україні щось налагодиться з-за негативних тенденцій, до яких вона не має відношення плюс в системі глобалізаційного наслідку залежності експортерів від динаміки зовнішніх ринків - безглуздо. Чи ви пропонуєте створити автономну економічну систему а-ля комуністична Албанія?
Анонім Показати IP 14 Лютого 2009 01:07
Які люди,така і влада

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus