USD 40.90 41.20
  • USD 40.90 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.16 10.45
Петро Верзун: Ненаукове дослідження насінньолузання в Луцьку

Дослід 1 ,,Тролейбусна філософія”.
         Тролейбус №7, велика субота. Бабусі в святкових хустках з прикрашеними кошиками їдуть до храмів. Відчуття передсвята. Тиша… Кондуктор занурений у споглядання світу: більшість пасажирів пільговики – не потрібно підходити - ,,обілечувати”. Чується тихеньке, синхронно-мелодійне лузання. Все ніби у німому кіно: повільно піднесла насінину до рота, зазубрила, спокійненько сплюнула в жменьку, а на зупинці скинула лушпиння на сходи, подалі від салону, в чужий антисвіт зупинок. Справжня нірвана. Це якась недосліджена школа філософії, в якій соняшникове насіння виступає провідником та допомагає зануритися в містичний і незрозумілий кожному міському жителю Спокій.
        
Дослід 2 ,,Новітня педагогіка”.
         Фонтан перед Університетом, неділя, вечір. Дві лави. На одній -  мама з дитиною, на іншій – дві дівчини. Мама – крута, в неї в руках замість примітивного ,,салафанового” мішечка фірмова жовта пачка з насінням.         І знову цей методичний шум, і знову цей Спокій трансформації  містичного продукту в сміття. А навколо мами з дитиною все більше і більше лушпиння – культурний шар за культурним шаром – знахідка для археолога. А за деякий час, біля лавки  ще з’явиться пакет сонячного кольору, який буде нагадувати нам про Мадонну з насінням.
         Поряд теж соняшникова тризна. Дві охайно одягнених дівчини, в довгих консервативних спідницях акуратно спльовують в білі охайні кулачки. Але ж вітер! Вітер не може оминути таких гарних рук і граючись, очищує їх від соняшникових решток, щедро обдаровує перехожих, добавляючи якісь нові соняшникові елементи на їхні обличчя.
 
 Дослід 3 ,,Студенти”.
         Сходи в Університет та лави біля пам’ятника Шевченка, неділя, вечір. Всі можливі місця для сидіння зайняті. Така демократичність: і нащадки успішних луцьких сімей, і дівчата з далеких поліських сіл єднаються в одному дійстві – всі рівні перед плодами сонячної квітки. Всі лузають насіння. Яка талановита молодь: і поговорити, і попоїсти, і прикрасити площу перед Університетом.
        
Висновки.  Луцьк не мислимий без соняшникового насіння. Саме воно (чит. ,,семечкі”) є містичним зв’язком з минулим та майбутнім: наші предки лузали, ми лузаємо і наші діти будуть лузати… 
        
Висновки від висновків. Потрібно запропонувати доопрацювати герб міста. Внести новий елемент: квітку соняшника або кульок з насінням (це вже на вибір депутатів).
 
P.S. Колись я читав спогади одного російського генерала, який влітку 1917 р. приїхав в революційний Петроград. Вулиці були встелені соняшниковим лушпинням…
         Минуло 92 роки.
        
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Якось не по-олімпійські обмінялись ударами два депутати обласної ради 08.08.2008 р. Можливо, не знали, який це важливий для всього людства…
Так довго не робив записів в блозі, що якось уже ніяково щось писати. А може лячно? Знову залізуть аноніми і…
До України докотилася хвиля (чит. \"Цунамі\") фінансової кризи. Як  будуть наслідки, чи переживемо? Побачимо... Але ми живемо в унікальній країні: фінансова…
Коментарів: 12
Анонім Показати IP 8 Травня 2009 16:42
написано супер, можна було б і Волині передрукувати.
+2 Показати IP 8 Травня 2009 17:21
Актуальна тема! Особливо на вихідні у парку Л.Українки! Тут спарвжне дефіле шанувальників насіння!!!!!
Hatahama77 Показати IP 8 Травня 2009 17:31
цілковитий респект
простотак Показати IP 8 Травня 2009 17:38
легко і так влучно. Молодець
Анонім Показати IP 8 Травня 2009 17:48
Вот еще одна зарисовка "с натуры":Луцк , белый день.На крыльце офиса, переделанного из квартиры первого этажа,стоит импозантный молодой человек в пижмаке и корпоративного ядовитого цвета галстуке.Он важно курит трубку.После каждой затяжки - сплевывает себе под ноги.Вот и я к тому , что купить трубку , элитные часы , тачку,собаку и что там еще - в разряде ХАЙ ЛАЙФА - не штука...А где купить манеры , мозги и кто тебе нарисует соответствующее выражение лица?.. - Не путать с просто - выражениями.Тут у лучан все в порядке: и в троллейбусах , и в маршрутках, и возле фонтанов и возле Тараса - тут у будущих "учителей" получается особенно лихо.Семечки на этом фоне выглядят - как чтение книг в зале Библиотеки Конгресса.
Місько Показати IP 8 Травня 2009 18:07
ай молодець. Навіть дивно, чому сємкі не стали об’єктом дослідження серйозних антропологів як ритуальний харч. Чи, може, таки стали?
Шанувальник Показати IP 8 Травня 2009 18:11
Петро, дякую! Отримав насолоду від прочитаного!
Андрій Показати IP 8 Травня 2009 18:46
Я ридав!!! +1 в карму )))))
Анонім Показати IP 8 Травня 2009 22:27
хм...не знала про таку творчу грань натури...
Мендус Сергій Показати IP 10 Травня 2009 19:22
Влучив в десятку з насінням. А до герба міста крім кулька з насінням непогано було б добавити горку лушпіння рядом.
Богдана Показати IP 12 Травня 2009 10:24
Петре, краще про те насіння ще не написав ніхто!!! А ще я вражена Вашим ліричним стилемі поетичним світоглядом!!! Супер!
Галина Показати IP 18 Серпня 2011 16:42
Натрапила на дуже цікаве, легке, не зле висвітлення наболілої теми. Додам своє спостереження. Їду в приміській маршрутці, що курсують Луцьком. Поглядом натрапляю на об*яву-наліпку - звернення шофера до пасажирів. Мене напис повеселив. "Шановні пасажири! Будь ласка їжте насіння разом з лушпинням!"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus