USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48
Віталій Буряк: Зі святом вас, лівші!

13 серпня Міжнародний день лівші в Україні відзначили близько 10 мільйонів людей в Україні. Тобто, майже кожен четвертий. Але до 1980 року на одній шостій частині світу, в СРСР, лівша сприймався як незрозумілість. У школах застосовували всі методи радянської педагогіки, щоб примусити дитину писати правою. Лише український вчений Анатолій Чупріков змінив ситуацію не лише у СРСР, а й у всьому світі.
Про Лівшу, завойовників, творців
У стародавньому світі лівшів завжди боялися, оскільки не розуміли. Як і все непізнане, у правшів шульги викликали страх, недовіру, різні забобони. Навіть у словах це яскраво виражено. Наприклад, слово «лівша» в англійському «left-handed»має й друге значення «незграбний», а в італійському «mancino» - «дефективний».
У Стародавньому Римі вітатися лівою рукою було не лише непристойним, а вказувало нібито на те, що ти щось приховуєш від свого візаві. Богохульниками вважали тих, хто перехрестився лівою. Бо ж релігійні забобони залишили свій слід і серед людей: «Ангел стоїть праворуч за спиною, а чорт - ліворуч».
На Русі дітям, що тягнулися до загальної миски лівою рукою, давали ложкою по лобі. Та й практично у всіх казках сповідувалося «праве діло», бо всі герої були правшами. Як виключення – у казці Бажова «Лівша» майстер-самородок, що підкував блоху.
Втім таких «виключень з правила» було достатньо у реальному житті. Старий Світ війнами намагалися підкорити Олександр Македонський, Юлій Цезар, Карл Великий, Петро Перший, Наполеон Бонапарт, Адольф Шикльгрубер-Гітлер. Водночас Арістотель, Леонардо да Вінчі, Ісаак Ньютон, Мікеланджело, Альберт Ейнштейн намагалися цей світ творити.
Світ - правий, а ми - ліві
В усьому цьому світі все створено для правші: м\'ясорубка, штопор, ножиці, годинники, та ще багато що. Це й не дивно, оскільки і світ прагматичний, і правшів вчетверо більше. Однак витівки і відкриття у цьому світі в своїй більшості належать лівшам.
У лівші краще розвинуте права напівкуля мозку, яка відповідає за інтуіцію, творчість та емоції. Тому серед оточуючих вони вирізняються сильними емоціями, життєвою активністю, цілеспрямованістю, наполегливістю. У лівші інший принцип зчитування іформації, він легко стверджується у житті, часто змінює професії і місця проживання.
Вчені довели, що лівша-чоловік швидше реагує на ситуацію, перевершує правшу в опрацюванні великого обєму інформації. Це пояснюється тим, що у лівші обидві півкулі головного мозку більш симетричніші, мають більше звязків, а, відповідно, й швидше обмініюються інформацією.
Також з’ясувалося, що крім творчих професій, лівші тримають першість у компютерних іграх, водночас можуть, наприклад, говорити і керувати авто (знаменитий принцип Цезаря: робити три справи водночас). Серед авіаторів у них теж немає конкурентів. Тай заробляють вони на 15-20% більше від правшів.
Адвокат для лівші
У 1980 році в на першій сторінці недільного номеру газети «Правда» вийшла перша публікація «Якщо ви лівша», в якій доктор медичних наук, профессор психіатрії Анатолій Чупріков пояснив різницю між «правшою та лівшою». Саме киянин став «адвокатом для лівші», на науковому рівні довівши вади й переваги ліворуких, небезпеку перенавчення.
Саме так – небезпеку перенавчення. Профессор застерігає від цього батьків, оскільки доведено, що здоров’я тих, хто однаково володіє обома руками, доволі слабке. Всі хвороби у таких людей проходять з великими ускладненнями. У них вища схильність до хронічних хвороб. Тому не варто розвивати у дітей обидві руки однаково.
Сам професор прийшов до проблеми вивчаючи ліву і праву півкулі головного мозку при нервово-психічних захворюваннях. У процесі роботи він у себе виявив прихований лівшизм: ліве око ведуче та ліва рука намагається все зробити швидше. Вже його учні і послідовники організували науково-суспільну кампанію на захист ліворуких і довели, що краще бути або правшою, або лівшою.
Анатолій Чупріков у своїх статях зазначає, що в останні роки кількість лівшів серед новонароджених в Україні почала зростати. Причому, лівшизм не передається у спадок від батьків до дітей: у лівші часто народжуються праворукі діти. Наприклад, у лівші, екс-президента США Джорджа Буша-старшого син, президент США Джордж Буш-молодший - правша.
Лівий «інтернаціонал»?
Традиційно, першими активістами лівого руху (не плутати з політикою!) стали американці. Рух на захист ліворуких розпочався у 1940-50 роках, що призвело до створення Міжнародної громадської організації лівшів. А на початку 80-тих було затверджено «Білль ліворуких», згідно якого людина отримує свободу дій як правою, так і лівою рукою.
У 1980-му ця організація захистила та відновила на роботі лівшу-поліцейського Франкліна Уінборта, якого були звільнили за категоричну відмову носити пістолетну кобуру лише праворуч. В Росії, за словами професора, в Томську створені спеціальні класи для лівшів. Безумовно, що викладають там вчителі, які розуміють і люблять ліворуких школярів.
Анатолій Чупріков жаліє, що таких громадських організацій по захисту ліворуких в Україні не має: «Варто знайти таких людей,які б очолили таку організацію в Україні. І це не обов’язково має бути лікар. Це мають бути люди, для котрих лівшизм близький та цікавий. Дуже хочеться мати таку організацію, де лівші відчуватимуть себе серед своїх».
Як позитив – для лівшів в Україні вже функціонує інтернет-магазин, у якому можна замовити необхідні побутові речі. Зокрема для дітей – прописи, олівці, для дорослих – гаманці, ножиці тощо. А винахідник Володимир Карпичев спеціалізується на речах для ліворуких.
Великі лівші світу
Лівші відомі у мистецтві і в науці: Леонардо да Вінчі й Арістотель, Ісаак Ньютон і Альберт Ейнштейн, Генрі Форд, Рокфеллер і Білл Гейтс, Людвиг ван Бетховен, Марк Твен, Фрідріх Ніцше, Лев Толстой, Чарлі Чаплін, Роберт Шуман, Мікеланджело, Роберт Де Ніро, Джулія Робертс, Сільвестр Сталлоне, Том Круз, Пірс Броснан, Джиммі Хендрікс, Пол Маккартні, Курт Кобейн, Джордж Майкл, Мерилін Монро. Остання вважала, що краще шульгів-чоловіків ніхто цілуватися не вміє.
Вони відомі й як керівники держав і завойовники: римські імператори Тиберій і Юлій Цезар; великий Олександр Македонський; французькі завойовники Карл Великий і Наполеон; російський імператор Петро Перший; австро-німецький нацист Адольф Гітлер; американські президенти Бенджамін Франклін, Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клинтон; кубинський лідер Фідель Кастро; королева-мати Великої Британії Єлизавета.
Серед українців – музикант Святослав Вакарчук, мініатюрист Микола Сядристий, письменник Віталій Коротич, акордеоніст-віртуоз Ігор Завадський. Подивіться навколо: можливо, що й серед ваших ближніх є ті, хто створює світ лівою…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Якось у політиканстві стало «доброю» традицією приписувати собі чужі успіхи у будь-якій сфері життя. Кожен чиновник чи політик «без портфеля»…
27 квітня на мітингу біля ВРУ Тимошенко закликала до об’єднання опозиції. І знову – під своїм монопольним та беззаперечним диктатом.…
Свою думку про патріотизм нікому не хочу нав’язувати. Тому, кому вона не цікава, прошу – не читайте далі! Далі –…
Коментарів: 3
Анонім Показати IP 26 Серпня 2008 16:18
Ого тож так багато написав аж ніхто нехоче читати того і відгуків нема
Анонім Показати IP 26 Серпня 2008 16:47
Ого тож так багато написав аж ніхто нехоче читати того і відгуків нема
леся Показати IP 13 Лютого 2011 13:54
моя доня лівша,хоча при народженні була уражена ліва сторона,зараз їй 3.5 роки,росте дуже обдарованою та інтуітивною дівчинкою!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus