USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: Що символізує стяг спілки воїнів АТО Волині
24 Листопада 2016 21:08
0
Одного разу, ще на початку 1992 року, китайська художниця Мао Мао попросила на одному мистецькому заході тодішнього Президента України Леоніда Кравчука зробити все від нього залежне, щоб в самостійній Україні передусім змінили розміщення кольорів на головному державному символі - синьо-жовтому прапорі.

Мовляв, якщо він і далі залишатиметься таким же, то під цим поєднанням кольорів країну чекає неминуча деградація, зрада, занепад і, нарешті, крах. Адже синіше згори і жовте знизу, за словами художниці, утворюють гексаграму "Пі". А це, згідно з класичною китайською Книгою змін "И-цзин", - одна з чотирьох найгірших комбінацій. І розшифровують її так: "Будьте пильними та передбачливими. Не беріться ні за одну важливу справу, тому що вона швидше не збудеться, чим збудеться. Ваше оточення не розуміє вас, ви без всяких підстав сваритеся з друзями".

Тоді як зворотне розміщення кольорів, коли жовте розташоване вгорі, а синіше - внизу, утворює абсолютно іншу гексаграму "Тай", яка означає: "Розквіт. Мале відходить. Велике приходить. Щастя. Розвиток".

Проте Кравчук, якого поети-нардепи переконали, що синьо-жовтий прапор символізує мирне небо і золоту українську пшеницю під ним, тоді відбувся жартами: що корисно, мовляв, для китайця, то для українського - смерть і навпаки.

А шкода. Бо, як бачимо, китайська художниця, схоже, була права. Принаймні 20-річна історія нашої незалежності продемонструвала як в політичному, так і в соціально-економічному житті держави саме те, від чого застерігала Мао. Словом, "перевернутість" нашого прапора, яка спотворює езотеричну суть символу, дуже швидко позначилася на Україні.
 
Нинішній прапор України називається синьо-жовтим, тому верхня його половина є синьою (головний колір), а нижня — жовтою (допоміжний колір). Відповідно, згідно із законами геральдики, на державному гербі повинен зображатися синій тризубець на жовтому фоні. Проте насправді ми маємо жовтий тризубець на синьому фоні. Але тоді головний, жовтий колір має бути вверху нашого прапора, а не навпаки.

Окрім основного символу існує таке поняття як бойовий прапор, який бере свій початок ще з Київської русі. Тоді, усі бойові прапори були однакової форми — довге трикутне полотно на держаку. Відрізнялися вони забарвленням, зображеннями на них (зорі, місяць, знаки), а також тим, що прикріплялося на вершині держака (півмісяць, спис, волосся). За прапорами пізнавали, чиє то військо. Коли прапор піднімали над військом – це був урочистий знак до початку бою. Оберігав його стяговик. Навколо прапора в бою йшла завзята боротьба, всі воїни були зобов’язані боронити свій прапор. Вважалося за доблесть здобути в бою ворожий прапор: це була перемога, тріумф. Піднятий догори прапор означав, що військо добре б’ється, що його не переможено.
 
Саме завдяки бойовому стягу ми досі непереможні – переконані хлопці, яким вже довелося пройти горнило війни, а зараз вони обєдналися в Спілку воїнів АТО Волині.

Бойовий прапор Спілки воїнів АТО Волині уособлює собою жовто-блакитний стяг на якому зображені козак, воїн Української повстанської армії та воїн АТО, що символізує єднання поколінь захисників України. Саме таке розміщення кольорів, стало основою першого прапору України і використовувався ще князем Володимиром Великим. Жовта половина зверху – є символом світла, сонця, Бога, а синя знизу. І саме з таким символом перемоги наші воїни бажають йти у бій.
 
Не обійшлося і без конфліктів. Органи державної влади неодноразово зверталися за розясненнями, мовляв, чому ви поглумилися над державним прапором і перевернули його, зовсім не знаючи історії того, що справжній український прапор жовто-синій, започаткований Михайлом Грушевським в УНР. Золоте, жовте символізує Творця, Бога-Отця і взагалі – Вищу Духовність. Синє ж – це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння з надією, що вони не будуть нею зловживати.

Мабуть владі варто нагадати й про те, що саме воїни, а не влада відстояли і відстоюють нашу незалежність у боротьбі з російським агресором і їм вибирати з яким символом вони хочуть йти у бій.
Коментарів: 3
gazon Показати IP 25 Листопада 2016 14:22
Перш ніж писати цю хрінь про китайських художників, які радять нам перевернути прапор, чи приплітати сюди Грушевського, поцікавтесь перш за все, що про це кажуть науковці у сфері геральдики!!! Ось для початку: "Синьо-жовтий чи жовто-блакитний? Міфи про "перевернутий" прапор" http://www.istpravda.com.ua/articles/2014/01/14/140850/
Историк Показати IP 25 Листопада 2016 15:02
коментар було видалено
мао мао Показати IP 29 Листопада 2016 13:40
не перевернете прапор - чекайте проблем

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus