USD 40.72 41.10
  • USD 40.72 41.10
  • EUR 40.70 41.20
  • PLN 10.30 10.45

15 травня. свята, події, факти. День солом’яного бриля та День нейлонової панчохи

15 Травня 2024 00:00
Сьогодні у світі – Міжнародний день захисту клімату, Міжнародний день сім’ї, День нейлонової панчохи, День солом’яного бриля, Міжнародний день обізнаності про мукополісахаридоз, Міжнародний день обізнаності про туберозний склероз, Міжнародний день тих, хто відмовляється від військової служби за переконаннями совісті, Міжнародний день поширення інформації про хворобу Гантінгтона, Всесвітній день товару, Міжнародний день обізнаності про метод «кенгуру» у виходженні недоношених дітей, День обізнаності про гіперемезис вагітних.

У Парагваї – День Незалежності, День матері, у Палестині – День Накба (пам’яті про палестинських біженців), у Литві – День Республіки та День Установчих зборів, у Колумбії, Мексиці та Південній Кореї – День учителя, в Індії – День дерев, у Словенії – День збройних сил, у Каста-Ріці – День фермерів, у Сальвадорі – День медсестри, у Гонконгу та Сінгапурі – День народження Будди, у США – День пам’яті офіцерів миру, Національний день шоколадних чипсів, у Болгарії – День пам’яті святого царя Бориса І, в Аргентині – День працівників санітарної служби, День університетських працівників.

15 травня в церковному календарі – день пам’яті Пахомія Великого.

Іменини святкують Дмитро, Пахом, Макар, Анастасія.

Народилися

Цього дня народилися італійський художник доби бароко Карло Маратті, індійський просвітитель, релігійний реформатор, філософ, батько Рабіндраната Тагора Дебендранатх Тагор, український та французький науковець, один з основоположників порівняльної патології, еволюційної ембріології, імунології і мікробіології, лауреат Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини Ілля Мечников, грецький письменник та мовознавець Янніс Психаріс, американський дитячий письменник, автор серії казок про країну Оз Френк Баум, український письменник, громадський діяч, адвокат на Галичині Андрій Чайковський, французький фізик П'єр Кюрі, український громадський, військовий і державний діяч, гетьман Української Держави Павло Скоропадський, український письменник Тодось Осьмачка, американська політична і державна діячка, Державний секретар США у 1997-2000 роках Мадлен Олбрайт (Марія Корбелова), французька акторка Мірей Дарк, український художник, фотограф, колекціонер, краєзнавець, меценат Володимир Козюк.

Події

1648 – відбулася битва під Жовтими Водами між повсталими українськими козаками під керівництвом Богдана Хмельницького і авангардом військ Речі Посполитої (тривала до 16 травня).

1848 – з цього дня, згідно з законом австрійського цісаря Фердинанда І від 17 квітня 1848 року, скасовували селянські повинності у Галичині (селянська реформа 1848 року).

1891 – Папа Римський Лев XIII видав енцикліку Rerum Novarum на підтримку прав робітників і заперечення класової боротьби, ця енцикліка склала підґрунтя християнської демократії.

1905 – засновано Лас-Вегас.

1940 – у США в продажу з'явилися нейлонові панчохи.

1948 – початок арабо-ізраїльської війни.

1955 – у Відні представники СРСР, США, Великої Британії та Франції уклали Державний договір про відновлення незалежної і демократичної Австрії.

1957 – Велика Британія розпочала операцію Grapple: у 8 милях (13 км) над атолом Молден здійснено вибух термоядерної бомби потужністю 300 кілотонн (у 20 разів потужнішого за атомні бомби, які зруйнували Хіросиму і Нагасакі).

1976 – авіакатастрофа Ан-24 під Черніговом, унаслідок якої загинули 52 особи – всі пасажири та члени екіпажу.

2022 – український гурт Kalush Orchestra з треком «Стефанія» переміг у конкурсі «Євробачення» з великим відривом, здобувши рекордний 631 бал загалом від міжнародного журі та глядачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus