USD 40.00 40.60
  • USD 40.00 40.60
  • EUR 40.30 40.70
  • PLN 10.00 10.25

15 жовтня: події, факти, дні народження

15 Жовтня 2011 00:01
День народження 15 жовтня відзначають депутат Луцької міської ради Олександр Пиза, начальник Волинського облуправління ВАТ «Ощадбанк» Віктор Смолярчук, бізнесмен Олександр Главацький, журналіст Оксана Швець (на фото), голова Волинського обласного спортивного товариства «Україна» Василь Рибаков.
Сьогодні – День працівників целюлозно-паперової промисловості.
«ВН» вітають іменинників та усіх, хто відзначає професійне свято, та бажають здоров’я, злагоди, достатку.
У світі 15 жовтня відзначають Міжнародний день білої тростини, а також Всесвітній день боротьби з раком грудей.
Цього дня народилися давньоримський поет, автор «Енеїди» Публій Вергілій Марон, російський поет Михайло Лермонтов, німецький філософ, психолог, філолог Фрідріх Ніцше, радянський письменник-сатирик Ілля Ільф (Єхіїл-Лейб Файнзільберг), американський кінорежисер, продюсер, який відкрив таких зірок кіно, як Кларк Гейбл, Роберт Мітчум, Лоретта Янг і Лана Тернер, Мервін Лерой, український поет-пісняр Дмитро Луценко, американський письменник, автор детективів Еван Хантер (відомий під псевдонімом Ед Макбейн), французький філософ, історик культури Поль Мішель Фуко, український політик і промисловець, президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація» Таріел Васадзе, український і радянський актор театру й кіно, народний артист України Іван Гаврилюк, російський естрадний співак Микола Басков, український боксер В'ячеслав Глазков.
1582 – папа Григорій XIII запровадив григоріанський календар. В Італії, Польщі, Португалії та Іспанії за 4 жовтня цього року відразу настало 15 жовтня. В інших країнах новий календар був введений пізніше.
1815 – починається заслання Наполеона Бонапарта на острові Святої Єлени в Атлантиці.
1926 – у Києві відкрито Російський драматичний театр (нині імені Лесі Українки).
1940 – на екрани кінотеатрів вийшов фільм Чарлі Чапліна «Великий диктатор» – зла сатира на нацистський режим у Німеччині.
1944 – нарком внутрішніх справ СРСР Лаврентій Берія видав наказ про початок операцій НКВС проти польської партизанської Армії крайової.
1959 – у Мюнхені вбитий лідер українських націоналістів Степан Бандера: агент КДБ Богдан Сташинський зі спеціального пістолета вистрілив в очільника ОУН ампулою з розчином ціаністого калію.
1964 – введений у дію найбільший у світі нафтопровід «Дружба», побудований СРСР спільно з Польщею, Німеччиною, Чехією, Словаччиною та Угорщиною для постачання в ці країни нафти, що надходить з Росії.
1985 – на пленумі ЦК КПРС генеральний секретар Михайло Горбачов оголосив про плани економічної перебудови.
1990 – в Києві почався загальний студентський страйк на підтримку голодування студентів.
1990 – радянський лідер Михайло Горбачов нагороджений Нобелівською премію миру за внесок у зниження міжнародної напруженості і здійснення політики гласності.
1992 – серійний вбивця Андрій Чикатило визнаний винним у 52 вбивствах.
1995 – Саддам Хусейн здобув 99,96% голосів на президентських виборах в Іраку.
1997 – англійський пілот Енді Грін встановив новий рекорд швидкості на землі – 763,035 милі на годину (1229,77 км/год), першим подолавши звуковий бар'єр на спеціально сконструйованому боліді. Він перевищив попереднє досягнення майже на 130 миль.
2000 – у Парижі на Морматрі з'явилася «стіна кохання».
2003 – Китай став третьою країною, яка запустила в космічний простір корабель з людиною на борту.
2003 – Ільхам Алієв, за якого проголосували 76,84% виборців, обраний президентом Азербайджану після смерті свого батька Гейдара Алієва.
2005 – в Києві відбулася масштабна бійка між націоналістами і комуністами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
телеглядач Показати IP 15 Жовтня 2011 12:20
Оксана - рідкісне явище в новому поколінні журналістики: вимоглива до себе, безкомпромісна, знаюча, культурна і вихована. Особливо - на фоні ніякого волинського телебачення, на фоні кулішів, яцюків, андрушків і вегер. Очевидно, не випускниця університету ім. Журавльова? Щастя і здоровя, успіхів на нелегкій журналістській ниві!
kvaak30 Показати IP 15 Жовтня 2011 15:11
Я також хочу привітати Оксану Швець із днем народження! Побажати всього якнайкращого і творчих звершень:-))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus