USD 40.90 41.35
  • USD 40.90 41.35
  • EUR 40.95 41.50
  • PLN 10.30 10.50

16 травня: свята, події, факти. Міжнародний день світла та День біографів

16 Травня 2024 00:00
16 травня святкують Міжнародний день мирного співіснування, День носіння фіолетового на знак миру, День біографів, Міжнародний день світла, День морської мавпи.

У США – День любові до дерев, День королівських гребінців, День морських мавпочок, День коктейлю «Мімоза», День «Зроби що-небудь хороше для сусіда», День барбекю, у Тонзі – День батька, у Фінляндії – День поминання полеглих, в Австралії – День порятунку коней, на Кайманових островах – День співдружності, в Малайзії – День учителя, у Польщі – День прикордонника, у Вірменії – День військ ППО, у Південному Судані – День народної армії звільнення.

Цього дня народилися український історик, етнограф і письменник, громадський діяч Микола Костомаров, американський актор, батько акторів Пітера і Джейн Фонда Генрі Фонд, український письменник, поет, перекладач Тодось Осьмачка, французька кіноакторка, секс-символ Франції 1950-1960-х років Мартіна Кароль (Марі-Луїз Муре), французький кутюр’є Кристіан Лакруа, ірландський кіноактор Пірс Броснан, білоруська гімнастка, чотириразова олімпійська чемпіонка Ольга Корбут, американська поп-співачка, сестра Майкла Джексона Джанет Джексон, український письменник Тарас Прохасько («Непрості», «Інші дні Анни», «Спроба реконструкції»), американська акторка Меган Фокс («Трансформери», «Як втратити друзів і змусити всіх себе ненавидіти»), український художник, графік, ілюстратор Микола Грох, українська фехтувальниця Олена Хомрова, український репер, засновник і фронтмен гурту «Kalush» Олег Псюк.

Події

1863 – почалося будівництво Одеської залізниці.

1881 – на околиці Берліна пройшов перший у світі електричний трамвай.

1920Жанну д’Арк канонізовано римською католицькою церквою.

1929 – У США відбулася перша церемонія вручення премії «Оскар». До речі, назва «Оскар» тоді ще не використовувалося, вона з’явилася в 1934 році. Всім номінантам були вручені так звані «Подячні відгуки».

1966 – у Китаї оголошують про початок «культурної революції».

1975 – японка Табеї Дзюнко стає першою жінкою, яка покорила Еверест.

1995 – у Нідерландах був створений паперовий літак із розмахом крил 13,97 м.

2004 – українська співачка Руслана Лижичко здобула перемогу в музичному конкурсі «Євробачення».

2008 – Україна стала 152-им членом Світової організації торгівлі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus