USD 40.70 41.10
  • USD 40.70 41.10
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.25

The Guardian: Європейці позитивно ставляться до ідеї вступу України до ЄС

12 Грудня 2023 15:04
Згідно з опитуванням, європейці загалом відкриті до ідеї приєднання України до ЄС, попри можливі витрати та ризики, але без ентузіазму ставляться до перспективного розширення блоку за рахунок Грузії та країн Західних Балкан.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

«Європейці загалом відкриті до ідеї приєднання України до ЄС попри витрати та ризики», – йдеться у повідомленні.

Як засвідчило опитування, найбільше підтримують приєднання України респонденти з Данії та Польщі.

Згідно з отриманими даними, опитані виявили значну підтримку України, а Молдови та Чорногорії – меншою мірою. Є широка опозиція відносно приєднання Туреччини та прохолодна реакція на перспективу Албанії, Боснії, Грузії, Косова, Північної Македонії та Сербії.

Опитування виявило найбільшу підтримку вступу України в Данії (50%) та Польщі (47%), думки приблизно розділилися в Румунії (32% – «за», 29% – «проти»), Німеччині (37% – «за», 39% – «проти») та Франції (29% – «за», 35% – «проти»). В Австрії 52% були проти вступу України.

Водночас 45% респондентів стурбовані тим, що вступ України матиме негативний вплив на безпеку ЄС. 25% опитаних вважали, що це посилить безпеку ЄС, тоді як 39% відповіли, що вступ Києва негативно вплине на безпеку їхньої країни.

Багато європейців не побачили економічної вигоди від членства Києва в ЄС. Тоді як 43% респондентів у Польщі та 37% у Румунії побачили позитивний вплив на економіку ЄС, 54% у Данії та 46% в Австрії передбачили значні витрати.

Читати ще: ЄС може дати Україні 15 млрд євро з заморожених російських активів, – FT

Також були побоювання щодо впливу розширення на політичну силу ЄС у світі. Найбільш оптимістичними щодо цього були Польща та Данія, де 43% та 35% громадян вважають, що вступ України матиме позитивний вплив.

Однак в Австрії (42%) та Німеччині (32%) найбільш поширеною була думка, що членство України зменшить політичну силу ЄС у світі, тоді як респонденти у Франції та Румунії розділилися порівну щодо цього питання.

Читати ще: Австрію назвали найщасливішою країною Європи

Як повідомлялося, у понеділок у Брюсселі відбулася Рада міністрів ЄС із закордонних справ, в роботі якої взяв участь керівник зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба.

Європейські міністри провели координацію позицій країн-членів щодо відносин з Україною, зокрема щодо початку переговорів про членство та виділення 50 млрд євро фінансової підтримки до 2027 року, а також щодо збільшення військової підтримки України.

Ці питання розглядатимуться на рівні голів держав та урядів країн ЄС у форматі Європейської ради 14-15 грудня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
пан Показати IP 12 Грудня 2023 15:17
вони тільки постійно добре ставляться, але щось ніяк не приймуть до того єс

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus