USD 40.75 41.05
  • USD 40.75 41.05
  • EUR 40.75 41.00
  • PLN 10.30 10.44

Аварійним мостом на Волині і далі їздять лісовози

15 Грудня 2012 11:21
Міст над Турією у селі Заріччя Ковельського району (на фото) мали відремонтувати ще у 2008 році, але роботи й досі не розпочалися.

Цим мостом страшно ходити ‒ не те, що їздити, ‒ йдеться у публікації Любові Чапко у «Волині-новій».

Однак, щодня його перетинають сотні легкових автомобілів, автобусів, вантажівок, лісовозів. Саме тут пролягає траса Ковель ‒ Камінь-Каширський. Пішоходу, який іде відведеною для нього доріжкою, коли поруч проїжджає громіздка вантажівка або великий пасажирський автобус, стає страшно. Бо вібрація настилу настільки сильна, що, здається, він ось-ось обвалиться під ногами.

Воно й не дивно: коли будували міст ‒ не кожен місцевий мешканець знає. Транспорт рухається ним з мінімальною швидкістю, максимально обережно, бо водії бачать знак: «Увага! Аварійний міст».

Попередження ‒ це, звичайно, добре, але воно аж ніяк не зменшує ризику переїзду через міст і не вирішує проблеми, ‒ зазначає автор.

Ситуація була б не такою загрозливою, якби рух через аварійну споруду можна було хоч трохи обмежити. Але саме тут пролягає єдина пряма дорога, якою можна перетнути річку великим транспортом. Об’їзду чи іншого шляху немає. І все навантаження витримує стара мостова конструкція, яка і справді давно потребує капітального ремонту, на які вже латка латку перекрила. В одному місці, щоб уникнути нещастя, дірку в поручнях затулили дерев’яною конструкцією.

Декілька років тому міст уже збиралися ремонтувати, але роботи так і не розпочали. Головний інженер ТзОВ «Волинська мостобудівна компанія» Михайло Мандзій пригадує, що 2008-го року бригада робітників збиралася розпочинати ремонт, але замовник ‒ Державна служба автомобільних доріг в області ‒ перерахував виділені для цього кошти в Закарпаття, оскільки там паводком було знесено дуже багато мостів.

Перший заступник начальника Державної служби автомобільних доріг в області Михайло Кінах повідомив, що міст через Турію у Заріччі, ймовірно, ремонтуватимуть у 2013-му, але точної дати не вказав. В офіційній інформаційній довідці йдеться про те, що цей міст побудований в 1961 році на місці дерев’яного й експлуатується понад 50 років.

За результатами проведеного обстеження, він обмежено працездатний. Нині його техніко-експлуатаційні якості підтримуються за рахунок коштів експлуатаційного утримання. Проїзд мостом забезпечений. Цього року виготовлено проектну документацію на проведення поточного ремонту. Орієнтовна вартість робіт без розширення габариту мосту ‒ 1 мільйон 400 тисяч гривень.

Згідно з проведеним тендером, освоювати кошти, виділені на ремонт мосту, має ТзОВ «Волинська мостобудівна компанія». Однак, тут розповіли, що питання відкладене, бо не вистачає коштів. Розпочати роботи планують уже наступного року. Заспокоїли, що нижня конструкція ‒ міцна, тому не варто непокоїтися. Також повідомили, що проїзд через міст мають закрити на добу-дві, щоб провести не капітальний, а поверховий ремонт.

У свою чергу місцеві мешканці переконані, що міст таки треба ремонтувати капітально, адже якщо ще кілька років тому це планували, то проблема сама собою не вирішилась. Ольга Мазурик, яка була сільським головою, розповіла, як активно готувалися розпочинати роботи в 2008 році. Тоді приїжджали спеціалісти з мостобудівної компанії, розміщували вагончики, в яких під час ремонту мали жити працівники, показували проектну документацію. Навіть розвішували оголошення про те, що на роботу потрібні місцеві люди. Але ті вагончики простояли недовго, робітники роз’їхалися, нічого так і не розпочавши.

Вона також пригадала, що після того приїжджала комісія з Ковельської районної ради, члени якої констатували, що міст зроблено високоякісно. Колишній сільський керівник вважає, що споруду обов’язково потрібно відремонтувати, адже тут пролягають магістралі й міжнародного значення, зокрема ‒ до сусідньої Білорусі.

Місцеві мешканці переконані: якби дорожнім полотном через річку не курсував великогабаритний транспорт ‒ лісовози й інші вантажні автомобілі, які якраз і розбили дорогу, ‒ міст ще «пережив» би не одне покоління.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
NANO Показати IP 15 Грудня 2012 12:22
))) не раз проїжав цим мостом. Він по трішки розсипається.
Я Показати IP 15 Грудня 2012 23:09
Коли вже обвалиться, тодi i поладять може)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus