USD 40.86 41.25
  • USD 40.86 41.25
  • EUR 40.80 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Хатина рибалки з пивоварнею та водоспадами: у Путіна знайшли розкішну садибу в Карелії

23 Червня 2022 22:43
Російському диктатору Володимиру Путіну, ймовірно, належить розкішна садиба на березі Ладозького озера в Карелії з власною пивоварнею та фермою з виробництва мармурової яловичини.

Про це йдеться у спільному розслідуванні OCCRP та Медузи, опублікованому в четвер, 23 червня.

На сайті архітектурного агентства, яке спроєктувало садибу, вона мала назву Хатинка рибалки. Про те, що будинок пов’язаний із російським диктатором, у 2016 році повідомляв телеканал Дождь. Його співробітники встановили, що будинком і прилеглою територією володіють компанії, підконтрольні Юрію Ковальчуку – другу Путіна та головному акціонеру банку Россия, який також називають «банком Путіна».

За даними журналістів OCCRP, компанії мають спільний домен електронної пошти LLCInvest.ru, який базується на сервері компанії, пов’язаної з банком Росія, і поєднує десятки фірм, що мають стосунок до спільників Путіна. Компанії з мережі LLCInvest.ru також контролюють палац у Геленджику та будинок відпочинку на північному заході Росії, пов’язані з главою кремлівського режиму.

Журналісти отримали доступ до тисяч листів завдяки витоку з двох будівельних компаній, що облаштовували територію навколо Хатинки рибалки. Серед них – макети, креслення, дизайн-проєкти тощо.

Згідно з супутниковими знімками, головну скляно-дерев’яну будівлю добудували в серпні 2012 року. У 2013 році на іншому березі затоки почали зводити іншу будівлю, яку в Росреєстрі називають «коморою» – але, судячи з плану приміщень, до зберігання зерна вона не має жодного стосунку.

Журналісти з’ясували, що це двоповерхова будівля з хвилеподібним дахом, яка більше нагадує будинок прийомів. Там є велика вітальня відкритого планування площею понад 200 кв м, а на кухні стоять мангал, казан, тандир, тепан та коптильня, як у розкішному ресторані.

Також у будинку розташована власна пивоварня з австрійським обладнанням за 345 тисяч євро, яка може виготовляти 47 літрів пива на день. На другому поверсі розташована чайна кімната з видом на Ладозьке озеро, поряд – два басейни та стежка до природного водоспаду, що впадає в затоку. Там облаштовано усамітнену альтанку. Водоспад раніше був туристичною пам’яткою, але зараз закритий для публіки.
Архітектурний рендер Хатини рибалки

За інформацією OCCRP, кошторис на будівельні роботи від червня 2015 року склав 187 млн рублів і при цьому не включав меблі, обробку, освітлення та вартість архітектурного і дизайн-проєкту.

Згідно з розслідуванням, на прилеглих до Хатинки рибалки територіях розташовані переважно сільськогосподарські угіддя – зокрема, форелеве господарство і ферма з розведення великої рогатої худоби, на якій вирощують биків заради мармурової яловичини. Місцевий мешканець сказав журналістам, що, поки на «дачі» немає високого гостя, живу форель можна купити з рук в охоронців.

У 2021 році там збудували професійну двоповерхову кухню на 600 кв м, на першому поверсі якої розташовані приміщення для зберігання риби, м’яса та овочів, зони для випікання і приготування холодних та гарячих страв. На другому поверсі, ймовірно, розташовані скромні спальні працівників кухні.

За словами активістів, у 2021 році через національний парк Ладозькі шхери почали прорубувати дорогу до дачі Путіна. Судячи з документів, влітку 2021 поблизу почали будувати ще один будинок з видом на Ладозьке озеро.

Журналісти повідомили, що, незважаючи на скромну назву Садовий будинок, його оздоблено натуральним напівдорогоцінним камінням лазуритом і лабрадоритом, а велику ділянку підлоги покрили мармуром Fior di Bosco, що коштує близько 110 тис. доларів. У будинку загалом шість ванн і сантехніка для кожної коштуватиме понад 3 млн рублів. На першому поверсі – шість спалень, у центрі будівлі – басейн із декоративним водоспадом, що падає з висоти верхнього поверху.
Рендер інтер’єру Садового будинку
Креслення екстер’єру Садового будинку

Журналісти зауважили, що в грудні 2021 року середня зарплата в Карелії складала 64 тис. рублів – «набагато менше за ціну однієї душової ручки в Садовому будинку».

Архітектори, з якими спілкувалися розслідувачі, припустили, що такий проєкт можна будувати лише з необмеженим бюджетом. Судячи з документа, розробкою проєкту займалося елітне російське архітектурне агентство FullHouseDesign. Власниця компанії сказала журналістам, що не пам’ятає такий об’єкт і не може прокоментувати його можливу вартість. Калькулятор цін на сайті агентства показав, що мінімальна вартість лише дизайн-проєкту для будинку такого розміру – 12 млн рублів.

У Кремлі заперечують, що російський диктатор пов’язаний із цими об’єктами або з компаніями LLCInvest. За словами місцевих жителів, зазвичай проїзд до затоки відкритий, але під час приїзду важливих гостей дорогу перекривають співробітники ФСО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus