USD 40.60 40.90
  • USD 40.60 40.90
  • EUR 40.75 41.00
  • PLN 10.12 10.28

Місяць обізнаності про меланому: луцький онколог – про один із найнебезпечніших типів раку шкіри

16 Травня 2024 07:16
Травень – місяць обізнаності про меланому – злоякісне новоутворення, яке розвивається з пігментних клітин меланоцитів та найчастіше уражує шкіру.

Проте в окремих випадках меланома може розвиватися й на слизових оболонках, під нігтями, на райдужній оболонці ока, а далі – через лімфу і кров – вражати майже всі органи. Меланома може виникати не лише там, де є родимка, але й у місцях, де її немає.

Про те, як вберегтися та вчасно виявити меланому, розповів завідувач онкохірургічного відділення № 1 ОМЦО Волинської обласної клінічної лікарні Віталій Супрунець.

ФАКТОРИ РИЗИКУ

Основними факторами ризику розвитку меланоми є:

– ультрафіолетове випромінювання (провідний фактор ризику);

– фенотип – біла шкіра, світлі (блакитні) очі, світле волосся і руде ластовиння;

– наявність в анамнезі сонячних опіків. При цьому навіть ті з них (опіки), які були отримані в підлітковому та юнацькому віці, можуть відіграти фатальну роль у розвитку пухлини в наступні роки;

Читати ще: «Хірургія може радикально пролікувати рак». Волинський онколог – про виникнення ракових пухлин та види обстежень

– спадковість (генетична схильність);

– вік старше 50 років. Причому у пацієнтів з цукровим діабетом злоякісні пухлини можуть бути сплутані з виразками діабетичної стопи.

«За даними Національного канцер-реєстру України, у 2020 р. зареєстровано 2422 випадки меланоми, трохи більше ніж третину випадків – 37,7% – виявили під час профілактичних оглядів. Тому дуже важливо регулярно оглядати свою шкіру і своїх близьких – це допоможе вчасно виявити підозрілі зміни», – зазначає Віталій Супрунець.

САМОДІАГНОСТИКА МЕЛАНОМИ

Зі слів лікаря, саме самодіагностика меланоми є важливим кроком у виявленні цього захворювання на ранній стадії. Рання діагностика дозволяє забезпечити успішне лікування та покращити прогноз для пацієнта. Основні аспекти самодіагностики меланоми включають:

– знання симптомів: навчіться розпізнавати симптоми меланоми, як-то зміна розміру, форми чи кольору родимки, поява нової родимки, свербіння, кровотеча або біль у родимці. Будьте уважні до будь-яких змін шкіри, особливо на тих ділянках, які освітлюються сонцем;

– регулярну перевірку родимок: регулярно перевіряйте всі родимки на своєму тілі, навіть ті, які присутні від народження. Використовуйте правило ABCDE (АКОРД) для оцінки родимок: перевіряйте щодо асиметрії, нерівних країв, зміни кольору, діаметра понад 6 мм та змін в еволюції (ріст, зміна форми тощо);
– консультацію лікаря: якщо ви помітили будь-які підозрілі ознаки або зміни шкіри, негайно зверніться до лікаря. Лікар проведе професійний огляд і за необхідності – біопсію для підтвердження діагнозу меланоми;

– фіксацію змін: якщо у вас виникли сумніви щодо якоїсь родимки або змін на шкірі, фотографуйте цю ділянку і зазначайте дати. Це допоможе відстежувати зміни і забезпечить додаткові докази при зверненні до лікаря;

– запобіжні заходи: пам’ятайте про важливість запобіжних заходів, як-от захист від сонця, носіння захисного одягу, використання сонцезахисних кремів з високим рівнем SPF та уникання штучної засмаги.

Читати ще: «Хоч і війна, але обстеження мають бути за розкладом», – волинські онкологи

«Найпоширенішою ознакою меланоми є трансформації шкіри: нові родимки або зміни старих, а також ураження шкіри, що довго не загоюються. Не нехтуйте профілактичними оглядами у свого сімейного лікаря або онколога. Щодо всіх питань, які стосуються новоутворів шкіри, ви можете звернутися до спеціалістів Волинського онкоцентру», – наголошує онколог.

Оксана ВЛАЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus