USD 40.72 41.10
  • USD 40.72 41.10
  • EUR 40.70 41.20
  • PLN 10.30 10.45

Парламент Грузії схвалив скандальний закон про «іноагентів» у фінальному читанні

14 Травня 2024 18:35
Парламент Грузії 14 травня ухвалив законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», який спричинив масові протести, у третьому, фінальному читанні.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє грузинський Перший канал.

Реєстрацію пройшли 116 депутатів. Законопроєкт підтримали 84 парламентарі, проти проголосували 30 депутатів.

Законопроєкт передбачає реєстрацію таких непідприємницьких (некомерційних) юридичних осіб та засобів масової інформації, як «організації, що здійснюють інтереси іноземної сили», які отримують певну суму фінансування – понад 20% – з-за кордону.

Згідно із законопроєктом, кожен, хто вважається «організацією, що здійснює інтереси іноземної сили», має бути зареєстрований у державному реєстрі в однойменній базі даних. У момент реєстрації необхідно буде відобразити отримане фінансування.

В організацій з'явиться обов'язок заповнювати фінансову декларацію щороку. Законопроєкт наділяє Мін'юст повноваженнями виявляти «організації, що здійснюють інтереси іноземної сили». Ухилення від реєстрації або незаповнення декларації тягне за собою штраф.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що накладе вето на законопроєкт.

Прем'єрміністр Іраклій Кобахідзе зазначив, що якщо будуть подані конкретні юридичні зауваження, почнуться дискусії, і правляча команда відкрита для обговорень у межах права вето.

Нагадаємо, рік тому голосування скасували на тлі масштабних протестів і сутичок. Цьогорічз голосування теж супроводжувалося протестами. Затримання біля парламенту почалися 15 квітня, а 16 квітня були сутички із силовиками. 17 квітня парламент Грузії затвердив у першому читанні спірний закон про «іноагентів».

Усі міжнародні партнери Грузії закликали Тбілісі відмовитися від затвердження законопроєкту про «іноагентів». Голова Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Теодорос Руссопулос 16 квітня звернувся до Венеціанської комісії з проханням терміново надати висновок щодо цього законопроєкту.

Євросоюз попередив, що ухвалення цього закону може зупинити європейську інтеграцію Грузії. У грудні 2023 року країна отримала статус кандидата в члени ЄС.

1 травня законопроєкт підтримали в другому читанні та відправили на третє. Після цього в Тбілісі поновилися протести.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі пропонувала відкласти дату набуття чинності закону про «іноагентів» до 1 листопада – тобто після проведення в країні парламентських виборів, запланованих на 26 жовтня.

13 травня юридичний комітет парламенту Грузії розглянув і підтримав законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» у третьому читанні за 67 секунд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus