USD 40.00 40.35
  • USD 40.00 40.35
  • EUR 40.10 40.45
  • PLN 10.00 10.25

Телескоп Hubble показав «закручену» галактику в сузірʼї Діви

14 Травня 2024 00:40
Космічний телескоп Hubble сфотографував лінзоподібну галактику NGC 4753, яка розташована приблизно за 60 мільйонів світлових років від Землі в сузірʼї Діви.

Про це повідомляє Бабель з посиланням на Європейське космічне агентство.

Цю галактику вперше відкрив астроном Вільям Гершель у 1784 році. Вона входить до групи Virgo II Cloud, яка налічує близько 100 галактик і скупчень галактик.

Вважають, що NGC 4753 є результатом злиття галактики з сусідньою карликовою галактикою приблизно 1,3 мільярда років тому. Вчені кажуть, що виразні пилові смуги навколо ядра галактики утворилися внаслідок цього злиття.

Нині ж більша частина маси цієї галактики перебуває у злегка сплющеному сферичному гало темної матерії.

Читати ще: NASA показало Королівську Кобру й Золоте Око в космосі

NGC 4753 становить науковий інтерес для перевірки різних теорій утворення лінзоподібних галактик. Крім того, ця галактика була місцем народження двох відомих наднових типу Ia.

Ці типи наднових надзвичайно важливі, оскільки всі вони спричинені вибухом білих карликів, які мають зорі-компаньйони і завжди досягають піку яскравості – у п’ять мільярдів разів яскравішого за Сонце. Знання справжньої яскравості цих подій і порівняння її з видимою яскравістю дає астрономам унікальний шанс виміряти відстані у Всесвіті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus