USD 40.70 41.10
  • USD 40.70 41.10
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.25

У волинському ліцеї запрацював «Мобільний навчальний майданчик домедичної допомоги». Фото

22 Травня 2024 16:24
У Волинському науковому ліцеї Волинської обласної ради діє «Мобільний навчальний майданчик домедичної допомоги». Він оснащений манекеном для серцево-легеневої реанімації, ношами, бинтами, турнікетами, бандажами та іншими необхідними засобами. Проєкт презентували з нагоди Дня цивільного захисту, який у ліцеї організували 22 травня.

Насамперед школярі прослухали інструктаж від рятувальників. Згодом ті учні ліцею, які пройшли базовий курс із тактичної медицини, ознайомили своїх однолітків із основними правилами надання першої домедичної допомоги.
«Сьогодні – дуже важливий день у системі навчальних занять, які тривають протягом усього навчального року. Нині безпека всіх учасників освітнього процесу – на першому місці. У нас вчаться здобувачі освіти, які створили проєкт «Мобільний навчальний майданчик домедичної допомоги» і перемогли з ним на конкурсі. Від благодійного Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» вони отримали сертифікат на придбання манекену для відпрацювання серцево-легеневої реанімації. На мою думку, зараз дуже важливо підтримувати такі ініціативи наших дітей, бо ідеться про порятунок життя інших людей у воєнний час. Це означає, що ми як педагоги робимо все можливе для того, щоб виховати справжніх патріотів нашої держави», – прокоментувала заступниця директора з навчальної роботи Волинського наукового ліцею Ірина Бабула.
Учнівський проєкт вдалося втілити в життя завдяки конкурсу від Малої академії наук України, Луцького національного технічного університету та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Спершу дев’ятикласники ліцею разом з учнями інших освітніх закладів навчалися, як писати проєкт, як подавати проєктну заявку, як шукати партнерів, як залучати волонтерів тощо. Згодом команда кожної навчальної установи презентувала і захищала власний проєкт. У результаті переміг проєкт навчального майданчика домедичної допомоги учнів Волинського наукового ліцею. Як подарунок вони отримали сертифікат від Фонду Ігоря Палиці на придбання необхідних матеріалів для реалізації проєкту.
Читати ще: Робототехніка та управління дронами: в ЛНТУ відкрили STEM-лабораторію для юних науковців. Фото

«Учні Волинського наукового ліцею перемогли в конкурсі проєктів, який був організований Малою академією наук спільно з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» і Луцьким національним технічним університетом. Ці діти проявили надзвичайну креативність і відмінні знання. Вони написали цікавий і корисний проєкт, гарно його презентували. І сьогодні в День цивільного захисту, який відбувається у стінах їхнього навчального закладу, вони презентують локацію, яку створили в рамках проєкту. Вони придбали манекен, із допомогою якого будуть навчатися надавати першу домедичну допомогу, вчитимуть потрібних навичок своїх однолітків. Дуже приємно, що діти долучаються до таких проєктів, що вони ініціюють подібні проєкти і дуже якісно їх втілюють у життя», – зазначила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.

Як додала, Фонд із радістю долучається до таких ініціатив, а також підтримує всі заходи, скеровані на розвиток і учнів, і студентської молоді.
Читати ще: Фінальна гра: у Луцьку визначили переможця шкільної ліги Mind Game. Фото

Директорка Волинського наукового ліцею Ірина Лозовська наголосила, що діти – найуразливіша категорія населення і керівництво освітнього закладу має забезпечувати максимальний захист усіх учасників навчального процесу в будь-який момент. Нині в стінах Волинського наукового ліцею навчаються 284 учні.

У рамках Дня цивільного захисту на території ліцею організували кілька майданчиків, де учнів ознайомлюють із заходами пожежогасіння та правилами надання першої домедичної допомоги. Також школярі виготовляли засоби індивідуального захисту для своїх класів.
«Знання – це наша сила. Ми відпрацьовували з дітьми заходи радіаційного і хімічного захисту. У нас були представники медичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки. Випускниця нашого ліцею Ірина Кеска проводила практичні заняття, навчала дітей заходам реанімації. І наші учні, проєкт яких переміг у конкурсі, були ініціаторами того, що ліцей мусить мати основні засоби для навчання домедичної допомоги. Вони навчилися самі й будуть проводити заняття для інших учнів ліцею», – сказала Ірина Лозовська.

Вона відзначала, що нині в сучасних дітей формується активна громадянська позиція. Вони креативні, сміливі, дорослі й ідеї в них зрілі.
Ініціатори проєкту «Мобільний навчальний майданчик домедичної допомоги» ознайомили школярів із правилами надання серцево-легеневої реанімації, накладання турнікету, евакуації пораненого та зупинки кровотечі.

Читати ще: Щоб врятованих життів було більше: у Луцьку відкрили медичний центр симуляцій «НоваМед». Фото

Під час заняття дев’ятикласники використовували манекен, ноші, бинти, пов’язки, турнікети, бандажі та інші матеріали, які отримали після успішного захисту свого проєкту.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus