USD 40.72 41.10
  • USD 40.72 41.10
  • EUR 40.70 41.20
  • PLN 10.30 10.45

Волинь – перед загрозою спалаху кору. Медики агітують вакцинуватися

19 Січня 2024 20:22
На Волині існують ризики поширення інфекційних хвороб, які керуються шляхом вакцинації, а саме кору та кашлюку.

Про це під час брифінгу 19 січня розповіла заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного ЦКПХ Ірина Єнжиєвська, інформують у Волинській ОВА.

Через низький рівень охоплення щепленням Волинь, як і вся Україна, перебуває під ризиком спалаху кору. Як відомо, у 2024 році в нашій області уже є один лабораторно підтверджений випадок цієї недуги.

Тож Ірина Єнжиєвська вкотре нагадує волинянам, що кір – небезпечна хвороба, яка майже завжди важко проходить як у дітей, так і у дорослих. Можливі ускладнення, як-от запалення легень, вушна інфекція та інші. Також вірус кору впливає на імунну систему, роблячи її вразливою до інших не менш небезпечних хвороб.

Окрім цього, епідеміологи відзначають на Волині ріст захворюваності на кашлюк. У 2023 році в області зареєстровано 182 випадки цієї хвороби. Натомість у 2022 році було лише три випадки.

93% з усіх захворілих – діти. Головна причина таких показників – низький рівень вакцинації. Найвищий рівень захворюваності – у Ковельській, Луцькій та Камінь-Каширській громадах.

Читати ще: На Волині зареєстрували 12 випадків вірусного гепатиту А

Кашлюк надзвичайно небезпечний для дітей перших місяців життя. У 2023 році на Волині від цієї хвороби померла двомісячна дитина, яка заразилася від старших дітей у сім’ї, батьки яких відмовилися від планових щеплень.

Читати ще: На Волині очікують зростання захворюваності на ГРВІ. Коли саме

Слід зважати на те, що і кір, і кашлюк – надзвичайно заразні хвороби, які передаються повітряно-карапеним шляхом. Запобігти цим хворобам можна завдяки вакцинації згідно з Національним календарем щеплень.

Вакцини від цих інфекцій в області достатньо. Щеплення можна отримати безплатно у кабінеті щеплень будь-якого медичного закладу за скеруванням від сімейного лікаря чи педіатра. Якщо ж дитина з якихось причин пропустила щеплення за календарем, то можна скласти індивідуальний графік вакцинації разом з лікарем та наздогнати їх.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вперед до наступних! Показати IP 19 Січня 2024 22:39
Перемоги за перемогами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus