USD 40.00 40.35
  • USD 40.00 40.35
  • EUR 40.10 40.45
  • PLN 10.00 10.25

За роботою депутатів стежать із Facebook

1 Лютого 2012 11:59
Соціальні мережі стали на сторожі роботи волинських депутатів.

Про це йшлося 31 січня під час засідання круглого столу на тему «Обговорення підсумків реалізації проекту Твій місцевий депутат: моніторинг діяльності депутатів місцевих рад в Україні (Волинська область)».

Підсумки реалізації проекту презентував голова Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу «ЦПАВК) Михайло Наход.

«Це проект, який реалізовувався за спільною ініціативою фонду «Східна Європа», Черкаською обласною організацією Комітету виборців України. Сам проект реалізовувався фактично в дев’яти регіонах України. Черкаська область слугувала прикладом того, як потрібно реалізовувати подібний проект. В перший рік його реалізації до проекту було залучено чотири місцеві ради Волинської області», - говорить Михайло Наход.

«Ми плануємо, що впродовж цієї каденції, депутатів, обраних в 2010 році, ми охопимо проектом всі райони Волинської області», - сподівається голова ЦПАВК.

Розповів Михайло Наход і про мету, яку ставили на початку реалізації проекту. Це - через громадський моніторинг роботи депутатів місцевих рад і самих рад підвищити рівень відповідальності громадських обранців перед виборцями, а також спонукати їх до реалізації передвиборчих програм. Також було завдання розширити мешканцям області доступ до інформації про діяльність депутатів.

«Це все сприяє нашому «глобальному» завданню – створенню таких умов, щоб в майбутньому виборці могли голосувати за більш відповідальних депутатів», - каже Михайло Наход.

В рамках проекту був створений сайт , а пізніше, на доповнення до сайту, була створена група «Контроль волинських депутатів» в мережі Facebook. Також було проведено опитування депутатів місцевих рад і створенні спеціальні круглі столи з обранцями громади.

Розповідає голова ЦПАВК і про результати цього проекту. «Створено інформаційно-довідковий портал, де є повна інформація про чотири місцеві ради. Стосовно окремих депутатів, то є досьє про їхню публічну діяльність. Громадськості надано можливість отримувати інформацію про діяльність депутатів своїх рад. Це актуально тому, що не всі місцеві ради ще рік тому мали нормальні сайти місцевих рад, де вони могли свою діяльність десь афішувати», - говорить він.

«Оскільки на Волині не всі місцеві ради охоплені Інтернетом і не всі мають свої веб-сайти, то ця робота буде продовжуватись, я думаю, доволі ефективно», - вважає Михайло Наход.


Виконавчий директор ЦПАВК Михайло Шелеп презентував роль нових мас-медіа у здійсненні кампанії моніторингу на прикладі функціонування групи «Контроль Волинських депутатів!» у соціальній мережі Facebook.

«Ми вибрали Facebook, бо ця мережа в нашому розумінні найбільш суспільно заангажована. Якщо «В контакті» і «Однокласники» - більш розважальні, то власне Facebook рік тому був і найбільш цікавий і найбільш охоплюючий по тій аудиторії, яку ми намагались залучити», - розповідає Михайло Шелеп.

Орієнтовно в травні в соціальній мережі створили групу «Контроль волинських депутатів!». «Ця група є відкритою і її учасником може стати кожен – депутати, місцеві політики, журналісти, громадські діячі, чиновники та прості користувачі мережі Facebook», - каже виконавчий директор ЦПАВК.

Михайло Шелеп розповів і причини, з яких створювали цю групу в соціальній мережі. «Це проведення дискусій на певні теми. Обговорення питань розвитку регіону. Контроль за діяльністю депутатів і інформування читачів про діяльність депутатів місцевих рад», - розповідає він.

«Спочатку ми запрошували людей в цю групу, а починаючи з липня люди почали самі шукати її в мережі Facebook. На 30 січня цього року в групі вже було 463 користувачі. Мало б бути більше, але деякі люди відмовились вступати в групу. Можливо, їм не сподобалась назва», - каже Михайло Шелеп.

Проте, Михайло Шелеп зазначає, що одна з важливих характеристик групи в тому, що вона є дуже часто коментованою.

«Один з напрямків групи – це відображення політичного життя регіону. Наприклад, людина створює тему по якісь проблемі, а депутат її коментує. Починається обговорення, іде відверта розмова», - зазначає він.

Порівнює Михайло Шелеп цю групу в в мережі Facebook і з інтернет виданнями. «В чому перевага також Facebookу – в тому, що видно хто ж коментує. А от в інтернет-виданнях коментарі переважно анонімні. І трапляються відверті образи, необґрунтована критика, чи взагалі нецензурні слова. А тут ти щось написав – і ти відповідаєш за ці слова», - каже він.

Михайло Шелеп запевняє, що в групі є можливість обговорювати ті аспекти життя міста, яким менше надають уваги в інтернет-виданнях. «Наприклад, по темі з землею Бориса Петровича в групі виникла дискусія, де були представлені різні варіанти думок, можливі наслідки і так далі», - запевняє виконавчий директор ЦПАВК.

«В чому полягає сутність нових медіа? Кожна людина може бути як автором, так і споживачем продукції. Тобто вона не зав’язана лише на засобах масової інформації, а може бути і джерелом інформації, продукувати її. Власне в цьому унікальність теж групи», - зазначає Михайло Шелеп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Волиняка Показати IP 1 Лютого 2012 16:55
Гнати того ПРИшелепа з Волині.
Ізя Мендельштайн до Волиняка Показати IP 1 Лютого 2012 20:49
а ми з Рабіновічєм і без фейсбука отого вашого слідим за депутатами. їх паспорти в нас в карманє

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus