USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Голова райради на Волині вляпався у земельний скандал

11 Травня 2012 11:35
Яскравим прикладом того, як чиновники не бажають слідувати букві закону, є історія, в якій фігурує нинішній голова Горохівської районної ради Леонід Андрійчук (на фото).
Про це йдеться у статті Ірини Костюк у часописі «Відомості.UA».

Журналістам потрапив до рук акт інвентаризації земельної ділянки, датований 15.02.2012 року, в якому йдеться про те, що дружині пана Андрійчука у селі Ощів була надана земельна ділянка для сінокосу. Однак насправді гектар, відведений у користування родині Андрійчуків, давно перестав бути місцем для косіння трави. Це швидше мальовнича місцина для відпочинку з невеликим дерев’яним будиночком і двома викопаними водоймами, яка знаходиться в кількох десятках метрів від будинку, де проживає сім’я голови райради. Все б нічого, якби не один нюанс.

Дивує те, що другий за значимістю посадовець у районі, який мав би першочергово юридично грамотно оформити право оренди, проігнорував законодавство та без належних документів, без зміни цільового призначення користується землею сільської ради, як власною.

Леонід Андрійчук – відома у районі особа, бо перед тим, як його у листопаді 2010 року обрали головою районної ради, він обіймав посаду голови Горохівської райдержадміністрації. Дружина Андрійчука, Надія Іванівна, до останніх виборів тривалий час працювала у Терешківцівській сільській раді секретарем. Певно, впливовості обох Андрійчуків ніхто перечити не зміг, тому відмовити у виділенні ділянки для сінокосу сільська рада не могла. Але й з упорядкуванням документів родина Андрійчуків не поспішала. Аж поки до Ощева не навідався ревізор із Луцької міжрайонної державної фінінспекції.
У складеному акті інвентаризації земельної ділянки читаємо: «Гр. Андрійчук Н. І. рішенням сесії Терешківцівської сільської ради від 25.03.2004 року №11/5 надана в оренду земельна ділянка для сінокосіння розміром 1 га з земель несільськогосподарського призначення (болото), яка знаходиться в селі Ощів Горохівського району в межах населеного пункту, з орендною платою 100 гривень за 1 га. Договір оренди на земельну ділянку не укладений, із 2004 року по 13.02.2012 р. орендна плата від Андрійчук Н. І. в Терешківцівську сільську раду не надходила».
Крім того, інвентаризаційна комісія виявила на земельній ділянці дерев’яну господарську будівлю площею 12 «квадратів» і два водні об’єкти розмірами 0,174 та 0,165 га.
Аби трохи прояснити ситуацію, журналісти звернулися до Терешківцівського сільського голови Тамари Войтович. Чиновниця розповіла, що після ревізії Андрійчуки одразу звернулися до сільради та подали заяву про надання дозволу на інвентаризацію земельної ділянки, яку сесія сільської ради розглядала 16.02.2012 року.
«Було прийнято рішення про надання дозволу на розробку технічної документації щодо інвентаризації цієї земельної ділянки. Ми дали згоду на розробку проекту, спираючись на рішення сесії, які були затверджені раніше. Згідно з архівною випискою, рішенням сільради від 2 вересня 1999 року №6/5 «Про розгляд заяв громадян» земельна ділянка площею один гектар була надана у постійне користування. Але стосовно цієї ж ділянки було прийняте ще одне рішення. Отже, перше рішення скасували, а 25.03.2004 року прийняли інше – №11/5 – про оренду на підставі заяви від Андрійчук Надії Іванівни, у якій заявниця просить надати їй земельну ділянку несільськогосподарського призначення для сінокосіння в оренду терміном на 49 років із орендною платою сто гривень за один гектар», - каже Тамара Войтович.
Однак, як з’ясувалося, і це підтверджує перевірка ревізії, орендної плати землекористувачі не сплачували протягом кількох років.
«Кажу як є, що сплачували вони всього вісім гривень земельного податку. Договору, який мав би бути підписаним у 2004 році, немає. Заявники не подали його сільській раді. І вони не платили. Лише під час ревізій було сплачено чотириста гривень орендної плати, але договору оренди нема. Таким чином, правовстановлюючі документи, які підтвердили б законність користування земельною ділянкою, відсутні. Кожного року платили лише земельний податок, а орендної плати, поки не прийшло КРУ, не надходило. Виходить, що рішення сільської ради є, але документів — жодних: ні технічної документації, ні проекту відводу, хоча вони мали бути, оскільки йдеться про 2004 рік», - розповіла сільський голова Тамара Войтович.
Видання також звернулося за роз’ясненням і до голови районної ради Леоніда Андрійчука, у якого поцікавилися, чому він допустив таку недбалість у документації. Він розповів, що спочатку цією земельною ділянкою опікувався його батько і вона дійсно використовувалась як сінокос. Однак, за словами Андрійчука, згодом там відкрилося джерело, і територія почала заростати очеретом, з’явилася можливість облаштувати водойму. Стосовно договору, який, як стверджують у сільській раді, зник, чиновник зізнався, що його взагалі не було.
«Дружина, коли ще працювала в сільській раді, вважала, що сто гривень орендної плати за гектар – то нормальна ціна», - розповів Андрійчук.
А на запитання, чому і їх не сплачували протягом останніх кількох років, голова райради відповів: «А то дружина дала маху. Я взагалі ні за що не плачу, навіть не знаю, скільки коштує газ, вода».
Крім того, Леонід Андрійчук переконував, що проект відводу в нього вже готовий, а договір із сільською радою буде укладений з дня на день. До всього ж орендна плата зросте в десяток разів: після проведеної інвентаризації за гектар земельної ділянки треба буде платити не сто, а майже 1200 гривень. Сума не надто тішить пана Андрійчука, бо у розмові з журналістом він дорікнув, мовляв, відомий на Горохівщині господарник Андрій Турак платить за гектар родючої землі 400 гривень, а йому доведеться за гектар болота платити втричі більше.
Голова районної ради каже, що не вбачає у тому, що користується землею без документів, якогось порушення, мовляв, він багато чого зробив для місцевих жителів: і дорогу облаштував, щоб селяни могли дістатися своїх городів, та й узагалі жителі Ощева вільно відпочивають біля його викопаних водойм. Щоправда, коли журналіст «Відомостей» прибула на місце відпочинку, то там, незважаючи на жарку погоду, не було ні душі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
Експерт Показати IP 11 Травня 2012 12:00
Як наслідок - штраф за незаконне захоплення землі - від 340 до 850 грн. (дадуть по мінімуму, бо було рішення, але не оформили документів). Матеріальна шкода (думаю не буде встановлена бо сплатив оренду (хоч заднім числом) і регулярно платив податок. Залишається лише нецільове використання...
знаю Показати IP 11 Травня 2012 13:41
Заказуха на Андрійчука!!! Грамотна, гарна, порядна людина!!!
старожил Показати IP 11 Травня 2012 14:09
«А то дружина дала маху. Я взагалі ні за що не плачу, навіть не знаю, скільки коштує газ, вода».-просто перлина висловлювання. не знає нічого зате рулить цілим районом. Ну де їх викопують таких.
освітянин Показати IP 11 Травня 2012 15:43
Він правду сказав, дійсно усім там керує дружина. А Андійчук - керує районом. Так і живем. А щодо "другий за значимістю посадовець у районі" - то це неточність, панове журналісти. Він "перший за значимістю посадовець у районі" друга - Жана.
Клара Показати IP 11 Травня 2012 16:59
Ну й найшли за що придератися. 1 гектар болота взяв. Да всі візьміть по гектару, і приведіть до толку, то Волинь гарніша стане. Не робіть сенсації, там де її немає.
Здрасте Показати IP 11 Травня 2012 18:45
Кому дружина дала?
Експерту Показати IP 11 Травня 2012 19:11
Як наслідок не тільки штраф, а і звільнення з посади в 10 денний термін після винесення Постанови.
так думаємо Показати IP 12 Травня 2012 00:23
Андрійчук безпринципна,користолюбива людина.Головою райради став тільки тому, що уступив вчасно посаду РДА Жанці, за якою горою стояли регіони.Описане вище-серйозне корупційне правопорушення,яке тягне за собою звільнення з посади в установлений законом термін.І це не жарти.
твій шофер Показати IP 13 Травня 2012 12:57
да Льончик виходить.що твоя декларація фігня(брехло).А це щойно цукерки будуть ще і яготки,коли доберуться до твої "Слонів" і тому подібного=))))))
Степан Показати IP 13 Травня 2012 17:01
Жана молодець спочатку розібралась з Тураком а потім з головою ради Войтовичу б розібраться і поставити питання про звільнення таких хапуг
Степан Показати IP 13 Травня 2012 20:37
Жана молодець спочатку розібралась з Тураком а потім з головою ради Войтовичу б розібраться і поставити питання про звільнення таких хапуг
Магістр Показати IP 14 Травня 2012 08:30
Те, що стаття заказна - мови нема. Грамотні люди знають хто є хто в районі. Є сажалка - є краса. А те, що та журналістка приїхала і не побачила ні однієї людини там, то значить просто так співпало. Ви краще пишіть про маєтки. якими користуються посадовці в заповідниках. І ще одне - думайте як ми будемо жити після ЄВРО - 2012 - всім буде труба!!!
люда Показати IP 14 Травня 2012 14:48
для простих людей закон, а для них його нема
ЗЕМЕЛЬНИКИ Показати IP 19 Травня 2012 13:45
ГОВОРЯТЬ,ЩО ШАНОВНИЙ "ХИТРОЖОП"(АНДРІЙЧУК)МАЄ ЩЕ 60ГЕКТАРІВ ЗЕМЛІ В КОЛОДЕЖАХ.ЗА ЩО БЕРЕ ВЕЛИКУ СУМУ ГРОШЕЙ.(ЗДАЄ В ОРЕНДУ)......
Колодезький дядько до ЗЕМЕЛЬНИКИ Показати IP 27 Травня 2012 12:59
А на якому полі в нас для Льонька хто дав стілько поля?
Волинянин Показати IP 19 Травня 2012 14:26
Може і має. А Вам то що з того. Не заглядайте в чужий гаманець.
ВОЛИНЯНИНУ Показати IP 19 Травня 2012 16:22
ВІН ЗА ЦЮ ЗЕМЛЮ ПОДАТОК НЕ ПЛАТИТЬ СКОРІШЕ ВСЬОГО,(ЖАННА НЕ ТУДИ ДИВИШСЯ)
Волинянин Показати IP 20 Травня 2012 10:44
Та багато хто зараз податки не платить. Тоже мені сенсація.
хороша людина Показати IP 21 Травня 2012 17:54
Велика українська "жаба" робить свою роботу..... Знайшли до чого підкопатися.... і раденькі.... Андрійчук орендує гектар болота..... Ото сенсація... Інших проблем в районі немає????
хороші людині. Показати IP 23 Травня 2012 19:28
Ви справді це вважаєте за оренду? а потім дивуємось з нашого народу, особливо з терпимості.
Степан українець Показати IP 27 Травня 2012 00:56
Ну, Льоня, ти вчудив!
мамай Показати IP 27 Травня 2012 15:33
закрили губу Жанка ото позорисько Борисе Петровичу заберіть не позорте район де ви її відкопали
Волинянин Показати IP 1 Червня 2012 21:51
Андрійчук це ще шо. Більш менш нормальна людина як і Жанка. А от скоро мешканці декількох районів області після виборів будуть Вам Горохівчани дякувати за депутата Бабу Катю. Це тіпа як Україна дякує Донбасу за Президента.
таня Показати IP 7 Червня 2012 20:38
стаття замовна,без сумнівів. але невже більше нема за що причепитись.
nnn Показати IP 7 Червня 2012 21:15
андрійчук нормальна людина,якщо крім болота нема за що причепитись
Односельчанин Показати IP 19 Червня 2012 16:00
Більше шарнірами рухатись, а не щодня в Ощів кататись при наявності подарованої квартири в Горохові(4-х). Куди летять бюджетні гроші за використання AVEO районної ради. Крахобор Льоня.
Односельчанин Показати IP 19 Червня 2012 16:45
Більше шарнірами рухатись, а не щодня в Ощів кататись при наявності подарованої квартири в Горохові(4-х). Куди летять бюджетні гроші за використання AVEO районної ради. Крахобор Льоня.
звичайна людина Показати IP 19 Вересня 2013 22:28
Поговорили і затихли, а грошики Андрійчуки так і не заплатили в сільську раду.Документи оформили заднім числом і в ср..... всіх бачили. Хапуги хапугами. А народ дурний мовчить.
Односельчанин Показати IP 30 Листопада 2013 20:19
Не місце таким хапугам у владі!
користувач Показати IP 19 Грудня 2013 15:50
скажіть будь ласка щось на рахунок Совяк Світлани Іванівни...це правда що вона спить з ким попало?
користувач 2 Показати IP 12 Січня 2014 00:25
А з ким попало-то Андрійчук, чи як?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus