USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Перший рік нового мера: експертний аналіз

28 Листопада 2011 14:20
14 листопада Луцький міський голова Микола Романюк публічно звітував перед представниками місцевих засобів масової інформації про те, що йому вдалося і не вдалося реалізувати за перший рік перебування на чолі луцької громади. Громаді були продемонстровані переважно здобутки команди міського голови, але градоначальник визнав, що ряд своїх задумів він зреалізувати не зміг.

Експерти Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу, як представники організації, яка активно «моніторила» передвиборчу активність міського голови та його роботу на посаді керівника міста, вирішили детальніше проаналізувати перший рік його головування у Луцьку.

Для проведення аналізу взяли передвиборчу програму, з якою Микола Романюк ішов на вибори, та озвучені ним на початку каденції стратегічні завдання розвитку міста.

Головним гаслом передвиборчої програми Миколи Романюка було: «Луцьку – дієву та соціально відповідальну владу, лучанам – гідні умови життя». Передвиборча програма кандидата містила 10 напрямків та 43 обіцянки. Як і будь-яка передвиборча програма вона більше нагадувала набір декларацій та добрих намірів, над реалізацією яких насамперед мав наміри працювати політик.

Безпосередня діяльність посадової особи має суттєві відмінності від бачення роботи кандидата, тому у цьому випадку вчергове підтверджується принцип, що «місце сидіння визначає спосіб мислення». Через те, до певної міри, прогнозованим виявилось те, що не всі передвиборчі обіцянки відразу будуть виконуватись. Для кращого розуміння того, що вдалось чи не вдалось виконати міському голові у перший рік слугує таблиця 1.

Таблиця 1. Передвиборча програма кандидата на посаду міського голови Луцька Миколи Романюка та її виконання за перший рік здійснення повноважень















Отже, з 43-х передвиборчих обіцянок повністю виконана 1, виконується – 3, частково виконуються 18. Загалом позитивні тенденції помітні по 22 передвиборчих обіцянках Миколи Романюка. Ще 21 обіцянка практично не виконується, серед них по 11 експерти не побачили значних заходів із виконання, а 10 не виконуються взагалі. Якщо оцінювати загалом виконання передвиборчої програми міського голови за перший рік виконання повноважень, то з точки зору політологів вона виконана на 15-20%.

Але оскільки передвиборча програма – це документ, реалізація якого має здійснюватись протягом всієї каденції відповідного органу (а можливо і довший період), то говорити про її виконання за один рік не зовсім коректно, проте відслідковувати тенденції доречно і корисно як для самої влади, так і для виборців.

Серед перелічених передвиборчих обіцянок повністю виконана одна – споруджено надземний перехід через залізничні колії від Залізничного вокзалу до Завокзального ринку та автостанції. Ця подія стала як вдалим піар-ходом команди Романюка, так і причиною розмов про адекватність ціни заплаченої містом на цю добудову. Безумовно, Микола Романюк показав себе значно дієвішим міським головою порівняно зі своїми попередниками, які лише обіцяли добудувати цей перехід, проте так і не доводили справу до завершення.

Разом із тим, низка депутатів та експертів вважають, що продовження оренди значної площі під ринком на понад десяток років для спонсора добудови (Волинської облспоживспілки), який вклав у будівництво переходу 1,3 мільйона гривень, є надто малою платою міській громаді за довгострокове використання її комунального майна.

Якщо зупинитись на передвиборчих обіцянках, які не виконуються, або по яких був помітний навіть певний регрес впродовж року, то варто згадати про рішенням міської ради, яким було скорочено фінансування на оплату праці працівників дошкільних навчальних заходів, що не відповідає пункту 3.6. програми.

Також не помітно особливого поступу у питаннях створення ринкових умов у житлово-комунальній сфері, зокрема монополія комунальних підприємств на ринку цих послуг і далі зберігаються, а компаніям, які намагаються зайти у цей сектор створюються суттєві перепони, тарифна політика на послуги ЖКГ також залишається не збалансованою (пункти програми 4.2. і 4.3.).

Проте загалом по більшості пунктів передвиборчої програми є певний поступ, що вказує на те, що команда Миколи Романюка не забула свої передвиборчих обіцянок, отримавши владу.

Пріоритети Миколи Романюка на посаді міського голови були задекларовані не лише у передвиборчій програмі. Через декілька тижнів після набуття повноважень, а саме 9 грудня 2010 року, міський голова провів розширену нараду з керівниками підприємств, установ, організацій, працівниками виконавчого комітету міської ради.

Ця нарада стала місцем публічного проголошення конкретних стратегічних завдань розвитку міста. Ці стратегічні завдання були більш конкретними, ніж положення передвиборчої програми, хоча часто їх дублювали. Терміни виконання окреслених завдань були зазначені лише по окремих пунктах. У таблиці 2 ми намагались проаналізувати їх виконання також.

Таблиця 2. Стратегічні завдання розвитку міста Миколи Романюка





Із тринадцяти стратегічних завдань, які поставив Микола Романюк рік тому перед собою та міською владою загалом повністю виконаним є лише одне (спорудження надземного пішохідного переходу через залізничні колії). Ще по 8 напрямках спостерігається виконання з різним рівнем завершеності, 4 завдання на цей час не виконуються взагалі в силу різних причин.

Варто зауважити, що минулого року ми аналізували можливість реалізації цих стратегічних завдань і прогнозували гірше їх виконання , ніж виявилось насправді.

У звіті, який міський голова опублікував та озвучив нещодавно під назвою «Рідному місту – комфорт і затишок. Все для того щоб людям жилося краще!», інформація міститься по 16-ти напрямках роботи, окремі з них не зустрічались ні в передвиборчій програмі, ні у стратегічних завданнях. Це може свідчити про зміну окремих пріоритетів під час роботи.

Як позитив у діяльності міської влади та Миколи Романюка особисто, варто відзнатити такі «позапрограмні» заходи: початок реконструкції залізничного вокзалу та Привокзальної площі; початок роботи зі створення Центру надання адміністративних послуг; погашення значної суми боргу міста перед банком «Форум» та досягнення домовленостей про подальшу реструктуризацію боргу.

До основних прорахунків міського голови варто віднести те, що він доволі часто покладається на обіцянки «віртуальних» інвесторів, або запевнення окремих членів своєї команди, а тому публічно декларує ті речі, для реалізації яких немає жодних гарантій. Щонайменше в цьому контексті варто згадати про спорудження сміттєпереробного заводу та аеропорту.

Якщо коротко охарактеризувати вплив політичних чинників на роботу міського голови, то варто відзначити, що перший рік на посаді виявився для нього доволі комфортним. Серед обставин, що цьому сприяли, слід виокремити такі:

-хороші конструктивні стосунки з головою ОДА Борисом Клімчуком та допомога останнього в реалізації ряду масштабних проектів (ремонт доріг, початок спорудження нової школи, реконструкція обласного драматичного театру та початок реконструкції залізничного вокзалу);
-наближення парламентських виборів та, відповідно, наявність спонсорів, які готові допомогти місту (народний депутат Ігор Палиця, керівники групи «Континіум» та інші меценати);
-залучення на свою сторону практично більшості депутатів міської ради (через постійні конфлікти у фракції «Батьківщина») та формування власної депутатської групи «Рідне місто» (керівник Андрій Козюра) з числа представників різних політичних сил.

У депутатському корпусі міської ради сформувалось і коло опозиціонерів щодо дій міського голови. До їх числа можна зарахувати декількох депутатів, обраних за списками «Батьківщини» або висунутих нею в мажоритарних округах (Андрій Осіпов та Антон Сосновський), а також представників «Свободи». Через активну діяльність цих депутатів піднімаються важливі для громади проблеми (зокрема фінансування дошкільних навчальних закладів, тендерні закупівлі у освітній сфер), які міська влада не може ігнорувати.

Зважаючи окреслені вище здобутки та прорахунки у виконанні передвиборчої програми та поставлених перед собою завдань, мобілізацію депутатського корпусу на свою підтримку, загалом перший рік діяльності Миколи Романюка на посаді Луцького міського голови варто оцінювати позитивно, оскільки помітні досить суттєві кроки та рішення, які йдуть на користь громаді міста.

Михайло НАХОД, Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу
спеціально для «Волинських Новин»

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
натурал Показати IP 28 Листопада 2011 16:57
...сформувалось і коло опозиціонерів...а також представників «Свободи»... Кумедний ти Міша! ці представники тільки власний бізнес захищають. "Чері" насилу відбили, "Зміну" прихопити не вдалось, а ручки то чесалися, ментів на львівській переїхали, на комісії кого хочуть - виключають, в законах - повні нулі, ну що корисного зробили? Назви три факти.
Андрій Лучик до натурал Показати IP 28 Листопада 2011 17:18
1) 150 тищ на пам.ятник Бандері 2) Присвоєння Бандері почесного громадянина Луцька 3) Багаточисленні звернення до центральних органів влади про репресії, переслідування і т.д. :)
натурал до Андрій Лучик Показати IP 28 Листопада 2011 19:30
а давайте всіх виженем і лишимо тільки членів "свободи". вони крім бандери і своїх дрібних інтересів нічим не цікавляться. хай собі носяться з тим бандерою, як дурень з писаною торбою. головне - що робить нічого не будуть. а, як відомо, найкраща допомога влади простим громадянам - це просто не заважати ім жити і не навязувати свої тупі ідеї і безглузді правила.
Альянс до Андрій Лучик Показати IP 28 Листопада 2011 20:13
1) 150 тищ на пам'ятник Бандері - це пропозиція Гриба з Батьківщини, коли не пройшла пропозиція Свободи - 50 тищ 2) Це спільна заслуга За України, Свободи та Батьківщини 3) Це більше За Україна та Батьківщина пропонували проекти рішень
Для особливо обдарованих Показати IP 28 Листопада 2011 17:06
Поясніть, будь ласка, якого значення ви надаєте фразі "Особливого виконання не помітно"? Що у розумінні велимишанованих експертів особливе виконання?
TFA до Для особливо обдарованих Показати IP 28 Листопада 2011 18:13
Мабуть, ведуться якісь розмови щодо цього, але конкретних дій немає.
))) до TFA Показати IP 28 Листопада 2011 19:17
и не будет.
реальний експерт Показати IP 28 Листопада 2011 18:33
Розкладено усе, як в лауреата Нобелівської премії Джозефа Стігліца. Проте трішки наївно. Міському голові великого міста треба не менше року лише на те, щоб утвердитися в кріслі. Луцьк - не Заболоття і не Марянівка.Це велике і складне господарство. В місті є речі, на "особливе виконання" яких (мірило автора аналізу (?)), підуть роки і десятки років. Класичне самоврядування в Німеччині розвивалось 600 років і продовжує розвиватись. Вдосконаленню цієї категорії немає меж. Так і будівництво нового житлового масиву, і студентське містечко, і ще десятки позицій, перерахованих експертом. А взагалі, в місті зроблено немало, якщо рівняти на Шибу. Той лише підшивав папери по "співпраці" з містами-побратимами і рекомендував усім носити вишиванки.
))) до реальний експерт Показати IP 28 Листопада 2011 19:17
слушайте, не держите людей за идиотов. избираясь на 4-5 лет, надо и обещания рассчитывать соответственно свои возможностям. только пристраиваться в кресле в продолжение четверти каденции - как минимум странно. хотя в данном случае все было хорошо видно уже за первые 3-4 месяца ;-)))))
Стрийко до ))) Показати IP 30 Листопада 2011 10:57
Ну, все вірно. За рік виконано 15-20%, значить за 5 років буде виконано 75-100%:)
читач Показати IP 28 Листопада 2011 19:30
Тут не написано "пристраиваться", а "утвердитись". Це різні речі. "Утвердитись" - це відчути себе керівником громади в 200000 тисяч чоловік. А "пристраиваться" в перекладі з хазарської мови на українську звучить "прилаштовуватись". Вчи мову, азіат плоскомордий!
))) до читач Показати IP 29 Листопада 2011 00:03
утверждаться в течение года - значит пристраиваться. будете меня учить - пойдете сами знаете куда, вы там безвылазно ;-)))
Михайло Наход Показати IP 28 Листопада 2011 19:45
Окремі роз"яснення для читачів. Перше - позиції перерахував не експерт, вони закріплені в передвиборчій програмі Миколи Романюка та публічно озвучених стратегічних завданнях розвитку міста. Друге - під "особливого виконання не помітно" мається на увазі, що публічно не було оприлюднено інформації стосвно виконання відповідних пунктів, проте ми не виключаємо, що якась робота ведеться. Вважаємо, що ті кому відомо про виконання цих пунктів (члени команди мера чи інші компетентні у цих питаннях) можуть сміливо спростувати наші оцінки безпосередньо тут, в коментарях.
))) до Михайло Наход Показати IP 29 Листопада 2011 00:05
сказать нечего, молчат-съ ))))) кроме активного подъема ПриватБанка, никакой особой деятельности не вспоминается )))))
ОЛЕКСА до Михайло Наход Показати IP 12 Грудня 2011 07:58
а ДЖУЖЕ ЗРУЧНО НАЗИВАТИ СЕБЕ ЕКСПЕРТОМ - МОЖНА НЫЧОГО НЕ РОБИТИ. цЕ МИ МАЄМО НА ВСІХ РІВНЯХ - СИДЯТЬ "СПЕЦІАЛІСТИ", З РОЗУМНИМ ВИГЛЯДОМ АНАЛІЗУЮТЬ, ПОВЧАЮТЬ ВСІХ - А РЕЗУЛЬТАТ? пРИЧОМУ ТАКИЙ ВИД ДІЯЛЬНОСТІ ДАЄ НАПЕВНО НЕПОГАНИЙ ЗАРОБОК.......
Олександр Показати IP 28 Листопада 2011 20:25
Романюк - молодець, Шиба тільки з базарами і Столяром 5 років воював!
Natalka Показати IP 28 Листопада 2011 22:51
І, до речі, пану Осіпову та Сосновському (оскільки у публікації вони згадані як активні діячі з питань дошкільних закладів) варто було би більше звертати увагу на ті ж таки садки. Бо єдині зміни, які відчули за останній рік ми, батьки дошкільників, - це стали іще більше в дошк. закладах вимагати благодійних внесків. Те ж стосується і шкіл. А щодо переходу над залізничними коліями, то хочеться посадити керівництво мерії на інвалідні каляски, та запропонувати самотужки піднятися і спуститися цим переходом (без права вставати з візків). Щоб відчули усю радість втілення соціальних програм у місті.
))) до Natalka Показати IP 29 Листопада 2011 00:06
предлагаете сделать их инвалидами еще и по физической части;-) *задумчиво*
Батько Показати IP 28 Листопада 2011 23:33
МІст реально "голімий" обмін із споживспілкою явно не на користь громаді,в школах і садочках система внесків посилилась,маршрутки перестали рухатись по графіку,водіі знов керують на маршруті зявились автобуси кітайського виробництва,димлять як старі КаМАЗи,а це сприяе раку легенів,на зупинках будуються магазини з порушенням закону,водіі маршруток не проходять налешного огляду-як наслідок жахлива трагедія перед різдвом на вул. Рівненській, підготовка луцктепла до зими ніяка,прокладені літом теплотраси за старими технологіями вже течуть,рекордна кількість поривів,ідея ОСББ дискредитуеться(згадайте демонтаж лічильника на Перемоги 10).Підводить Миколу Ярославовича команда.
РВК Показати IP 29 Листопада 2011 15:00
Я, як автомобіліст оцінюю кожного мера по кількості ям і кілометрам нового покриття, а тут Шибі до Романюка як до неба раком.
Автомобіліст до РВК Показати IP 29 Листопада 2011 15:38
А Набережна, Карпенка-Карого, Конякіна, Гордіюк, Ковельська, Глушець, Героїв УПА і т.і. при кому зроблені?
реальний експиерт Показати IP 29 Листопада 2011 16:07
Щодо передвиборних обіцянок, то вони, незалежно від того, ким, коли і де робляться, зазвичай, не передбачають виконання - такі правила гри. Обіцянки повинні виглядати більше або менше правдоподібними і захоплювати, але при цьому, на щастя, не зобов'язані мати відношення до реальності. Якби хоч на хвилину уявити, що усі обіцянки виконаються і хоч би приблизно порахувати, в яку копієчку це виллється, то стає не по собі. Є спеціалісти, які порахували, на яку суму наобіцяла перед виборами добродійка, яка нині перебуває в Лукянівському СІЗО. Ця сума складає 27 сьогоднішніх річних бюджетів держави. Але це просто реалії життя і філософія будь-яких виборів – чи то в Америці, чи в Гондурасі, чи в «Нігерії в снігу» (Росії), чи в Україні. Я не адресую будь-яких звинувачень на цей рахунок голові міста Романюку. Тим паче і очевидно, що він вважає свої обіцянки реальними, як реальна людина. Я теж так вважаю.
реальний експерт Показати IP 29 Листопада 2011 16:26
На продовження теми. Існує інша сторона проблеми. З чого почати або що є основою основ того, чи фундаментом, щоб обіцянки виконувались? Є речі, які не залежать від мера Луцька або, якщо хочете, він перед ними безсилий. Якщо брати по великому рахунку, то необхідно демонтувати систему страху в бізнесі. На цьому "демонтажі" виросте нове генеалогічне дерево нашої економіки. Дати бізнесу сапнути свіжого повітря, зняти з нього вериги – важкі ланцюги, які він носить на своєму тілі. Не «єдиним вікном», під яким треба стояти довше, ніж перед десятками вікон, а чимось іншим. Все починається з цього. Робочі місця створюються не владою, а бізнесом. Йому потрібна стабільність. Підвищення занятості на 1% в масштабах держави дає 11 млрд. гривень надходжень в бюджет без ПДВ! Влада (так звані силові структури, податківці і ін.) повинна перестати ставитись до підприємців як до банди лобістів, шахраїв і злодіїв. Вирішення усіх проблем самоврядування прямо або опосередковано зв’язані з бізнесом, чи, якщо точніше, з його процвітанням.
Стрийко до реальний експерт Показати IP 30 Листопада 2011 11:00
Все вірно - більшість із названих Вами контролюючих органів підпорядковуються Києву і працюють зовсім по інших правилах
Іван Козолуп Показати IP 29 Листопада 2011 21:30
Виходить, що мер зі всією шушорою - мерією і міською радою отримують зарплату майже на халяву. Якщо вони виконали тільки 20% від того, що обіцяли, значить, треба з них вирахувати 80% зарплати за останні 12 місяців. Тобто, наступні 10 місяців вся міська контора має працювати БЕЗКОШТОВНО! Доки не будуть виконані найостанніші пункти програм.
Sychuk Показати IP 29 Листопада 2011 23:50
Щодо підтримки малого підприємництва (пункт, який значився у передвиборчій програмі не лише Романюка, але й майже усіх депутатських фракцій): - інформація про пільгове кредитування МСП та відшкодування відсоткових ставок за банківськими кредитами за рахунок коштів бюджету м. Луцька знаходиться на сайті Луцького міського фонду підтримки підприємництва - www.fond-pp.lutsk.ua.
Сергій Показати IP 1 Грудня 2011 14:28
Хочу сказати, що нинішній мер набагато більше вже зробив, ніж Шиба за весь час свого перебування на посаді, усе що він зробив - це розбив службову машину. Зараз дороги в місті майже усі полатані, зробили навіть біля Слона, в центрі міста лежить бруківка, зроблений ремонт Драмтеатру, відкрили міст через колії (хоча багато хто його критикує, проте його зробили, що не змогли 2 попередники), дахи підїздів очишені від рослинності, проблем з опаленням будинків немає (Шиба не міг розрулити це питання). Жаль лише, що ганяють бабок з села, які торгують біля Гостинця продуктами власного виробництва, але валютників в центрі міста біля прокуратури не чіпають і далі... Взагалі не знаю жодної людини, яка голосувала за Шибу і цікаво, як він став мером, і чому далі цього неробу тримають в депутатах...
Мілана Показати IP 13 Квітня 2012 09:59
Тут багато дійсно якісного аналізу про обіцянки Романюка !http://slovoidilo.ua/uk/persons/Romanyuk-Nikolaj-Yaroslavovich.html

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus