USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Полтавська художниця оголила душу перед лучанами. ФОТО

15 Листопада 2013 21:40
Художниця, яка працює у одній з найскладніших технік акварелі, Марина Рожнятовська презентувала лучанам персональну виставку «Янгол міста».

Відкриття виставки акварелі «Янгол міста» відбулося 15 листопада у Галереї мистецтв Національної спілки художників України у Луцьку.








Організатор виставки художниця Тетяна Мялковська розповіла, що познайомилися з Мариною Рожнятовською у соцмережах.

«Я була вражена її роботами, тому що коли я вперше побачила її картини олійної техніки, подумала, що це малює вісімдесятирічний дідусь з таким характером, баченням. Потім я побачила на фотографіях жінку, яку спочатку вважала онукою художника, але вона виявилася автором картин. Я запросила її на міжнародний пленер в Болгарію, де ми познайомилися, малювали. Я була вражена, коли Марина поставила натюрморт з виноградом та кубком і почала писати. Це було несамовите задоволення - побачити, як створюється такий живопис. У мене виникла думка показати це іншим людям, тому що сучасне мистецтво трохи іншого плану, і там важко побачити академічну школу з такою високою технікою, тим більше - з-під рук молодої жінки. У неї інтелектуальний живопис, я б сказала, мало емоційного», - розповіла Тетяна Мялковська.





Для того, щоб написати 27 робіт для виставки у Луцьку, художниця витратила лише півтора місяця.
Художник-аквареліст Анатолій Казмірук розповів, що в Україні немає школи акварелі, тому художниця вчилася цьому самотужки, але демонструє високий рівень майстерності.

«Фактично акварелі в Україні немає, і ми виживаємо, хто як може. Це не забавка шкільної тематики – одна пачка акварелі вартує 300 гривень, і один аркуш паперу 50-70 гривень. Можете уявити, скільки вартує обрамлення і все інше, але ми не шкодуємо про те, що працюємо у техніці акварелі. Техніка така, що твір пишеться 15-20 хвилин, годину–дві. Не написав – викинув аркуш та пішов далі. Це важко, це психологічний злам, і треба це все пережити, але видно, що у художниці очі блищать», - зазначив митець.




Марина Рожнятовська зізналася, що дуже любить Україну, хоча й не розмовляє українською. Народилася вона у Полтаві, у родині військового, навчалася у Харкові, згодом повернулася у рідне місто, часто їздить по пленерах та не припиняє захоплюватися Україною, звідки не планує емігрувати. З дитинства художницю оточували військові, а мистецтвом вона захопилася відтоді, як у дитинстві побачила художника, який малював просто неба. Таким чином вона вперше познайомилася з творчістю художника, після чого закохалася у мистецтво.



«Акварель – один з найскладніших видів живопису, тому після того, як ти один раз спробував попрацювати аквареллю, вона заманює, зачаровує, і не можеш не працювати у цій техніці. Я люблю працювати у стилі а-ля пріма, на вологому папері, швидко, протягом 20-30 хвилин. Ця техніка не дозволяє робити помилок. Я дуже люблю пейзажі, натюрморти, вечірнє освітлення, яскраві, соковиті кольори, тому мене завжди приваблює пейзаж. Я не роблю ставку на продаж картин, хоча буду задоволена, якщо хтось обере для себе щось, що йому сподобається. Я хотіла показати свою творчість – акварель, на сирому папері, стара школа, коли не додаєш білила. Симбіоз паперу та акварелі, нічого зайвого. Коли художник відкриває виставку, він оголює свою душу, немов оголюється, тому що все, що ти думав, чим дихаєш, що тебе хвилює, тривожить та тішить, показуєш в своїх роботах. На мою думку, зробити персональну виставку – це щось подібне до подвигу, тому що виносиш себе на суд глядачів. Я хвилююся, адже хочеться, щоб мої роботи сподобались», - розповіла Марина Рожнятовська.

Вона подякувала усім гостям виставки та зазначила, що для художника дуже важлива підтримка глядача.





















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus