USD 40.85 41.15
  • USD 40.85 41.15
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.55

14 березня: події, факти, дні народження. День добровольця в Україні та перший авіапереліт з Києва до Одеси

14 Березня 2024 00:00
Сьогодні відзначають Міжнародний день дій проти гребель, День метеликів, Міжнародний день числа Пі та Свято вчених.

В Україні сьогодні – День добровольця. Пам’ятна дата встановлена Верховною Радою України у 2017 році, щоб вшанувати мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.

На Балі святкують День тиші, у США – День краудфандингу, День правової допомоги, День переходу на літній час, День «Напиши свою історію», День перевірки батарейок, День порятунку павуків, День картопляних чіпсів, День дитячої творчості, у Британії, Ірландії – День матері, в Японії, Кореї, на Тайвані, у В’єтнамі – «Білий день», в Естонії – День рідної мови, у Люксембурзі – День брецеля, в Таджикистані – День працівників органів прокуратури, в Андоррі – День Конституції, в Британії – День паралегалів, у Китаї – Свято «Коли дракон піднімає голову».

Цього дня народилися австрійський композитор, скрипаль, диригент Йоганн Штраус (батько), видатний німецький фізик, автор теорії відносності Альберт Ейнштейн, кобзар з Чорної гори Олексiй Чуприна, український режисер та актор Володимир Савельєв, українська оперна співачка Людмила Юрченко, український радянський актор театру і кіно, режисер і педагог Амвросій Бучма («Назар Стодоля», «Щорс», «Вітер зі Сходу»), український перекладач, редактор, письменник Віктор Шовкун.

Події

1489 – королева Кіпру Катерина Корнаро була змушена продати своє королівство Венеції.

1839 – Виступаючи перед колегами, Джон Гершель вперше використав термін «фотографія».

1900 – закон США встановив золото єдиним стандартом викупу паперових грошей, зафіксувавши вартість долара на рівні 1,5046 грамів чистого золота.

1914 – льотчик Петро Нестеров та механік Руденко здійснили перший авіапереліт з Києва до Одеси.

1917 – у Києві розпочався З’їзд кооператорів Київщини (тривав 2 дні). Резолюцією з’їзду було проголошено курс на автономію України та організацію у селах сільських комітетів для забезпечення реалізації політики УЦР на місцях

1923 – Рада Послів держав Антанти прийняла остаточне рішення про приєднання Східної Галичини і Західної Волині до Польщі, визнавши їх анексію.

1939 – проголошена Перша словацька республіка; розпалася спільна держава чехів і словаків.

1939 – Угорщина розпочала війну проти Карпатської України.

1956 – американська компанія Ampex продемонструвала перший у світі відеомагнітофон – VR-1000. Через свою ціну в 50 тисяч доларів він використовувався тільки найбільшими телестанціями, замінивши кінореєстратори.

1958 – сертифіковано перший золотий диск у музичній індустрії.

1990 – у Львівській області в Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ – прапор України.

1994 – випущено реліз Linux 1.0.0.

2004 – у США, в каліфорнійській пустелі Мохаве, пройшли перегони автомобілів-роботів. Усі вони зійшли з дистанції.

2014 – у Харкові на Римарській вулиці стався перший у російсько-українській війні бій із застосуванням вогнепальної зброї.

2014 – перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці з метою формування першого добровольчого батальйону для захисту України від російської збройної агресії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus