USD 40.80 41.18
  • USD 40.80 41.18
  • EUR 40.80 41.18
  • PLN 10.22 10.48

15 липня: свята, події, факти. День українських миротворців та Всесвітній день навичок молоді

15 Липня 2023 00:00
В Україні з 2013 року 15 липня відзначають День українських миротворців. Історія українських миротворців почалася у 1992 році з участі в миротворчих місіях у зонах конфліктів на території колишньої Югославії. Відтоді близько 40 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь у міжнародних миротворчих операціях.

Також сьогодні відзначається Всесвітній день навичок молоді – відносно молоде свято, яке було засноване під егідою ООН в 2014 році.

У США цього дня – День мармеладних черв’ячків, День хот-дога, День «Віддай щось», День пудингу з тапіоки, День пожежної безпеки домашніх тварин, в Азербайджані – Сабантуй, в Грузії – Влакерноба, в Литві – День Грюнвальдської битви, в Брунеї – День султана, в Італії – Фестиваль святої Розалії, у Британії – День святого Свитуна, у Туреччині – День демократії і народної єдності.

Православна церква 15 липня вшановує пам’ять святителя Фотія. Також вшановують Берегиню – прародительку всього живого, захисницю від бід і нечистої сили. Згідно з повір’ями, 15 липня вона наповнює трави і квіти особливою силою.

Сьогодні свої іменини відзначають: Арсеній, Василь, Никон, Тихон.

Цього дня народилися голландський художник, майстер живопису й гравюри Рембрандт Харменс ван Рейн, український лікар, ботанік, етнограф, автор 40 праць із хірургії та стоматології, анастезіолог-новатор Павло Заблоцький-Десятовський,українська журналістка, письменниця, громадсько-політична діячка, учителька середніх шкіл Мілена Рудницька, український актор театру й кіно Олександр Хвиля, український та американський шахіст Степан (Стефан) Попель, англійська письменниця і філософ, уродженка Ірландії Айріс (Джин Айріс) Мердок, український письменник, народний депутат I-IV і VI скликань Павло Мовчан, український юрист, політик, громадський діяч, голова Спілки юристів України Валерій Євдокимов, австралійський і американський кінорежисер та продюсер Річард Франклін, американський кіноактор Джессі Вентура (Джеймс Янош), український спортсмен, гімнаст Юрій Нікітін.

Події

1015 – помер великий князь Київський Володимир Великий.

1228 – Папа Григорій IX канонізував засновника ордену францисканців Франциска Ассізького.

1240Олександр Невський здобув перемогу над шведами в битві, яка пізніше була названа в його честь.

1410 – пройшла Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордену й об’єднаною польсько-литовсько-українською армією під керівництвом князя Вітовта і короля Ягайла.

1663 – у Львові король Ян ІІ прийняв рішення кількома колонами влаштувати похід в Україну.

1683 – величезна армія Османської імперії оточила Відень.

1776 – відкрився театр «Ла Скала».

1783 – у Франції спущений на воду перший в історії пароплав.

1799 – французький лейтенант П’єр Франсуа Бушар знайшов в Єгипетському еялеті, поблизу невеликого міста Розетта, Розетський камінь.

1916 – помер український та французький науковець, один з основоположників порівняльної патології, еволюційної ембріології, імунології і мікробіології Ілля Мечников. Лауреат Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини (1908).

1920 – засновано Київський педагогічний університет.

1959 – в Америці відбулася прем’єра фільму «В джазі тільки дівчата».

1975 – стартував перший в історії спільний політ космічних кораблів двох країн – «Союз-19» (СРСР) і «Аполлон» (США).

1988 – прем’єра у США першої частини «Міцного горішка» з Брюсом Віллісом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus