USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Актори проти президентів: як передвиборні дебати міняли історію країн

5 Квітня 2019 07:00
Україна завмерла в очікуванні проведення дебатів напередодні другого туру. Вони можуть відбутися на стадіоні НСК «Олімпійський» в Києві, якщо кандидатам – Володимиру Зеленському та Петру Порошенку – вдасться домовитися. До цього в Україні дебати перед другим туром між двома претендентами на крісло гаранта проводилися лише двічі – в 1994 році між Леонідом Кравчуком і Леонідом Кучмою, і в 2004 році між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем. Причому вони зустрічалися на дебатах двічі – перед другим і третім туром.

Про те, як дискутували на дебатах інші світові лідери і нагадали найяскравіші і доленосні словесні поєдинки, що вплинули на хід виборів, повідомляє Страна.

Кеннеді і Ніксон

Перші в історії передвиборні теледебати відбулися в США в 1960 році. Вони відкрили нову епоху в виборчому процесі, коли виявилося, що не в останню чергу на результат виборів впливає зовнішній вигляд майбутнього президента.

Тоді зустрілися 43-річний сенатор Джон Кеннеді і 47-річний віце-прем’єр Річард Ніксон. Подія увійшла в історію під назвою «Великі дебати» (Great Debate). За ними стежили близько 70 мільйонів американців.

У 1960 році республіканець Ніксон поступився демократові Кеннеді з мінімальною різницею: 49,7% проти 49,5%. Це трохи більше 100 тисяч голосів. Багато хто вважає, що багато в чому перемогти Кеннеді допомогли саме дебати, які схилили симпатії американців на його сторону.

Досвідченого політика і оратора Ніксона заздалегідь вважали переможцем дискусії, але буквально за кілька тижнів до неї він пошкодив коліно і на два тижні потрапив до лікарні. Звідти, і так виснажений передвиборчою кампанією політик, вийшов змарнілим і стомленим. Під час дебатів одяг висів на ньому, йому було важко стояти, він спітнів під софітами. І телекамери тільки підкреслювали це.

А Кеннеді стояв перед ним засмаглий після відпочинку в Каліфорнії, енергійний і впевнений. До цього з ним попрацювали продюсери, які підказали, як вести себе в кадрі.

Контраст між двома кандидатами був настільки великий, що пізніше дослідження підтвердили: після дебатів близько 4 мільйонів американців змінили свою думку і три з них проголосували в результаті за Кеннеді. Цікаво, що ті, хто слухав дебати по радіо в основному віддали перемогу в них Ніксону.
Кеннеді не дожив до кінця президентського терміну. Через три роки після виборів, в 1963 році, він був застрелений під час передвиборної поїздки в Даллас, штат Техас.

А Ніксон в 1968 році все ж переміг у виборах президента (на цих виборах він відмовився від дебатів). Але в 1974 році достроково подав у відставку в результаті Уотергейтського скандалу, ставши єдиним президентом США, який пішов у відставку до закінчення терміну.

Картер і Рейган

У 1980 році чинний президент Джиммі Картер програв Рональду Рейгану, з яким брав участь у теледебатах. Вони зустрілися за чотири дні до виборів і дискусія ледь не зірвалася. При цьому до зустрічі команда Картера більш-менш успішно намагалася виставити Рейгана агресивним консерватором, що, в принципі збігалося з реальністю, але негативний образ вдалося зруйнувати на дебатах, де Рейган зміг продемонструвати свої акторські здібності в усій красі.

За трибуною ще чинний президент Картер намагався атакувати Рейгана питаннями про медичну страховку для пенсіонерів. Але домігся лише того, що на тлі впевненого і усміхненого Рейгана виглядав емоційно неврівноваженим.
Крім того, Рейган добив Картера питанням: «Ви живете краще, ніж чотири роки тому?» Справа в тому, що під час правління Картера світові ціни на нафту побили всі рекорди, а економіка США зіткнулася з найважчою кризою. Після дебатів рейтинг Рейгана підскочив, і через тиждень він переміг на виборах з розгромним рахунком, ставши найстаршим президентом США в історії – в 70 років.

Буш проти Клінтона

У 1992 році на дебатах між діючим президентом-республіканцем Джорджем Бушем-старшим і демократом Білом Клінтоном не останню роль зіграли жести кандидатів. Буш раз у раз поглядав на годинник, що обурило глядачів. А ось Клінтон посміхався і впевнено ходив перед аудиторією. У підсумку Клінтон переміг, причому навіть в тих штатах, які завжди були оплотом республіканців.
Трамп і Хілларі

Але, звичайно, дебати не завжди гарантія перемоги на виборах. Свіжий приклад в історії США – дебати Хілларі Клінтон і Дональда Трампа в 2016 році. Більшість фахівців зійшлися в тому, що Хілларі була більш переконливою, а Трамп часто втрачав думку й вдавався в деталі. Проте саме він зайняв крісло президента США до 2020 року.
Дебати в Західній Європі

Великобританія. У Великобританії повноцінні теледебати вперше відбулися в 2010 році. У них брали участь лідери трьох найбільших партій: чинний тоді прем’єр-міністр Гордон Браун (лейбористи), консерватор Девід Кемерон і ліберал-демократ Нік Клегг. Фахівці відзначають, що теледебати повністю змінили звичний передвиборний ритм в Королівстві і зачепили виборця. Майже 90% глядачів, які спостерігали за дискусією трьох партійних лідерів потім обговорювали її з друзями.

Франція. У Франції довгий час не схвалювали пристрасті американців до теледебатів, які назвали «тріумфом театралізації». Однак в 1974 році там все-таки відбулися перші теледебати між Валері Жискар д’Естеном і Франсуа Міттераном. З тих пір їх проводили кожні вибори. Винятком став 2002 год. Тоді до другого туру прорвався націоналіст Жан-Марі Ле Пен і президент Жак Ширак з презирством відмовився дебатувати з ним.

Німеччина. У ФРН перші теледебати відбулися в 1972 році. У них брали участь лідери всіх партій, які брали участь в парламентських виборах. Вони не користувалися особливою популярністю у німців і з 1990-х років їх і зовсім перестали проводити. Але в 2002 році в Німеччині ввели американський формат теледебатів – між лідерами двох найбільших конкуруючих партій. Цей телепродукт здався виборцям набагато цікавіше і за двома турами дискусій між чинним прем’єром соціал-демократом Герхардом Шредером і християнським демократом Едмундом Штойбером стежив 41% телеглядачів ФРН.

Передвиборчі теледебати також проводять в Австралії, Канаді, Швейцарії, Греції, Польщі, Ізраїлі, Нідерландах, Тайвані і Південній Кореї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
777 Показати IP 5 Квітня 2019 09:12
Не пишіть дурниць - наводите приклади країн, яким нічого не загрожує в державному плані - хоч актор, хоч шеф кухар, банкір - курс і добробут країни лишаються незмінними

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus