USD 40.00 40.60
  • USD 40.00 40.60
  • EUR 40.30 40.70
  • PLN 10.00 10.25

Чи можуть відправити на фронт відразу після вручення повістки: пояснення юриста

27 Серпня 2023 06:18
Вручення повістки не обов’язково означає негайну відправку на фронт. Адже повістки бувають різних видів: для уточнення даних, для проходження військово-лікарської комісії та інші.

У коментарі РБК-Україна адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко розповіла, як відбувається розподіл військовослужбовців після мобілізації до лав Збройних сил України.

Ті, хто не має військового досвіду, повинні спершу пройти навчання, зауважує Катерина Аніщенко. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну частіше траплялися випадки, коли хлопців відправляли на фронт без навчання. Але зараз всі, хто мобілізується незалежності від військкомату, його проходять.

Читати ще: Які хвороби є підставою для виключення з військового обліку і як має проходити комісія: детальне роз’яснення

Але треба враховувати, що термін навчання може бути короткий: від трьох до семи днів.

«Візьміть до уваги, що навчання скоріш за все не буде тривати 2-3 місяці. Як показує практика і моє спілкування з нашими захисниками, зараз в лавах ЗСУ найбільше не вистачає піхоти, артилерії. І ті хлопці, які не мають військового досвіду, найчастіше проходять навчання на піхотинців та артилеристів та будуть відправлені на службу залежно від частини, до якої вони були розподілені військкоматом», – пояснює фахівець.

Читати ще: Як правильно мають вручатися повістки: пояснення

А якщо людина в цивільному житті мала хороші навички, скажімо, володіння дроном, і хоче бути корисною саме в цій діяльності? За словами юристки, після вручення повістки хлопці проходять військово-лікарську комісію, після чого відбувається розподіл.

«Тому я раджу вести діалог про ту чи іншу спеціалізацію із самого початку. Треба проінформувати воєнкома, що у вас є такі навички, де ви могли б бути корисними. Мені відомі випадки, коли айтішники у цивільному житті зараз на фронті керують дронами, бо мали такий досвід. І про це треба говорити. Якщо вас вже розподілили не туди, куди ви хотіли б, ви все одно маєте право спілкуватися зі своїм командиром», – каже вона.

Читати ще: Чим загрожує відсутність військового квитка: пояснення адвоката

Але під час воєнного стану все залежить від рішення командира. Якщо у підрозділі не вистачає саме піхотинців, а у військовослужбовця є навички керування дроном, то він скоріш за все буде саме піхотинцем, пояснює юрист.

«У нас війна, діє воєнний стан, і не вистачає військовослужбовців. Також треба розуміти, що тим, хто знаходиться на фронті вже довго, вкрай потрібно відпочити», – звертає увагу Катерина Аніщенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
мама Показати IP 27 Серпня 2023 17:39
що можна навчити за три днi? що це за така пiдготовка?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus