USD 39.90 40.25
  • USD 39.90 40.25
  • EUR 40.00 40.25
  • PLN 9.86 10.04

Допоможуть при вроджених вадах: вчені виростили «мініоргани» з клітин із навколоплідних вод

6 Березня 2024 00:17
Вчені виростили «мініоргани» з клітин із навколоплідних вод ембріона. Вони можуть допомогти зрозуміти причини розвитку вад у плода та знайти методи їх лікування.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане в науковому журналі Nature Medicine, пише УП. Життя.

Органоїд – це крихітна спрощена тривимірна версія органа, яка імітує його особливості та функції. За допомогою них вчені спостерігають за зростанням і старінням органів, прогресуванням хвороб та випробовують методи лікування.

Читати ще: Вчені виявили метод, що дозволяє перекрити постачання «палива» для раку

Міжнародна група вчених на чолі з британськими лікарями проаналізувала амніотичну рідину, взяту у 12 вагітних жінок. Більшість клітин в ній були мертвими. Однак невелика частина виявилася стовбуровими клітинами для створення легенів, нирок і кишківника дитини.

Дослідники вирішили виростити з них 3D-органоїди. Їх ширина не перевищила одного міліметра.

Це перший випадок, коли такі органоїди отримали з необроблених клітин у рідині. Це має допомогти зрозуміти причини й дізнатися більше про прогресування вад розвитку, від яких страждають 3-6% немовлят у всьому світі.

Читати ще: Змушує завмерти і перестати дихати: виявили джерело всіх страхів людини

З клітин ненароджених дітей із вродженою діафрагмальною грижею науковці створили легеневі органоїди. Немовлята з таким захворюванням мають отвір у діафрагмі, яка керує диханням. Цей отвір дозволяє органам у черевній порожнині тиснути на легені та перешкоджати їхньому зростанню.

Порівняння органоїдів хворих немовлят до і після лікування показало суттєві позитивні відмінності в їхньому розвитку.

«Це перший випадок, коли ми змогли зробити функціональну оцінку вродженого стану дитини ще до народження», – розповів співавтор дослідження Паоло Де Коппі.

Такий самий підхід можна використати для дослідження інших вроджених захворювань, які вражають легені, нирки й кишківник. Потенційно, ліки для полегшення їх перебігу спочатку тестуватимуть на органоїдах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus