USD 40.90 41.20
  • USD 40.90 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.16 10.45

Подорожчала майже утричі: у січні ЛПЕ сплатило 3,8 млн за електроенергію

23 Лютого 2022 15:08
Депутати Луцької міськради звернулися до уряду з проханням запровадити пільговий тариф для електротранспорту, аби зберегти роботу тролейбусів у місті.

Про це йшлося під час засідання сесії міської ради.

Зокрема, депутати ухвалили проект рішення Про звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо відновлення пільгових цін на електроенергію для електротранспорту.

Як зазначив Луцький міський голова Ігор Поліщук, питання вартості електроенергії наразі стоїть надзвичайно гостро для Луцького підприємства електротранспорту. Адже вартість електроенергії у 2022 році зросла майже утричі.

«Сьогодні ми реалізуємо програму «Луцьк без маршруток» і за короткий період щонайменше на половині маршрутів вдалося замінити жовті, неекологічні маршрутки, які давно відпрацювали свій ресурс. І ми продовжимо це робити. Завтра ми отримуємо вісім нових тролейбусів і минулого тижня Верховна Рада ратифікувала проект «Міський громадський транспорт – ІІ», в межах якого Луцьк придбає 30 тролейбусів, частина з яких буде з автономним ходом. Але ситуація на енергетичному ринку повністю вбиває ініціативу щодо електротранспорту, зокрема тролейбусного транспорту. У вересні минулого року за місяць за електроенергію ЛПЕ заплатило 1,4 мільйона гривень, а в січні – 3,8 мільйона. У нас бензин і дизель подорожчали на 20% і це вже відчутно, а електроенергія здорожчала в 2,8 раза і утримувати такий електротранспорт містам буде все важче і важче», – пояснив міський голова.

Він зауважив, у зверненні міська рада просить запровадити пільговий тариф для електротранспорту, щоб містам держава допомогла зберегти електротранспорт, який переважно є соціальним і допомогла його розвивати.

«Якщо ціни зростатимуть і далі, то будь-яка можливість розвивати електротранспорт відпаде, бо собівартість буде зашкалювати навіть в порівнянні з автобусами, які працюють на дизелі, газу чи інших видах палива», – резюмував Ігор Поліщук.

Також, додав він, це питання Луцька міська рада планує порушити в Асоціації міст України.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 23 Лютого 2022 15:26
В усіх країнах самий дешевий і екологічний транспорт * В Україні не так* Звідки ж ці проблеми?
Мешканка Показати IP 23 Лютого 2022 17:44
Менше премій керівництву і все буде окей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus