USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Глобальна шоколадна криза: на африканських заводах з переробки какао закінчуються боби

14 Березня 2024 23:18
Головні африканські заводи з виробництва какао в Кот-дʼІвуарі та Гані припинили або скоротили переробку, бо не можуть дозволити собі купувати боби. Тобто незабаром ціни на шоколад у всьому світі, ймовірно, різко зростуть.

Про це пише Reuters із посиланням на чотири джерела, передає Бабель.

Виробники шоколаду вже підвищили ціни після трьох років поганого врожаю какао, а зараз очікується четвертий невтішний урожай у двох країнах, які забезпечують майже 60% світового виробництва какао.

Контрольований державою завод Transcao у Кот-дʼІвуар, один із девʼяти великих заводів країни, заявив, що припинив закупівлю бобів через їх ціну. Ще є інформація, що скоро можуть закритися й інші великі заводи, де виробляють майже половину какао у світі.

Читати ще: Ціни на какао сягають рекордів через екстремальну погоду

Водночас у Гані, яка є другим за величиною виробником какао, від початку сезону в жовтні більшість із восьми її заводів неодноразово призупиняли роботу на кілька тижнів. У державній Cocoa Processing Company (CPC) кажуть, що працюють на 20% потужностей через брак бобів.

Зростання цін зруйнувало традиційний механізм глобальної торгівлі какао, за яким фермери продають боби місцевим дилерам, а ті потім продають їх переробним заводам або глобальним торговцям, наприклад, Nestle.

Тепер, у дефіцитні часи, система руйнується: місцеві дилери часто платять фермерам надбавку до вихідної ціни, щоб усе-таки отримати боби. Дилери продають їх за вищими цінами замість того, щоб постачати за заздалегідь узгодженими цінами. Світові трейдери готові купувати за будь-яку ціну, щоб виконати свої зобовʼязання перед шоколадними фірмами, тоді як місцевим переробникам часто не вистачає бобів.

Міжнародна організація з виробництва какао (ICCO) вважає, що невідповідність попиту і пропозиції залишить ринок із дефіцитом у 374 тисячі тонн цього сезону, тоді як у минулому сезоні він становив 74 тисячі тонн.

Протягом минулого року ціни на какао зросли вдвічі через дефіцит, спричинений екстремальними погодними умовами. Так само у світі рекордно зростають ціни на каву. Причини полягають у дефіциті зерен і підвищенні попиту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus