USD 40.85 41.15
  • USD 40.85 41.15
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.16 10.44

Кінотеатр «Батьківщина»: історія, яка хоче мати майбутнє

5 Серпня 2023 14:12
Кінотеатр на П’ятницькій гірці став свого роду «луцьким міфом», легендою міської історії. Про нього розповідають переважно старші покоління, які протягом радянської історії облюбували цей кінотеатр. Він був місцем зустрічей, побачень, важливою точкою на культурній мапі Луцька. Сучасні покоління не користувалися ним як кінотеатром, бо історія 1990-х була невблаганною. Кінотеатри зникали один за одним, в моду увійшли «відіки» – символи хоч якогось достатку голодних і буремних років.

Споруда вже колишнього кінотеатру ще деякий використовувалася Волинською телерадіокомпанією, а відтак і зовсім спорожніла. Та невдовзі ця знакова не тільки в культурному, а й архітектурному плані будівля може отримати друге життя, з кіно чи без нього, але принаймні буде врятованою. Бо будинки живуть тільки тоді, коли їх використовують.

Перше у світі кіно називалося «сінематографом Люм’єра». Це був апарат, на якому крутили стрічки довжиною в кільканадцять метрів. Апарат проектував зображення на екран. Картинка в перших апаратів була нестабільною і трохи пришвидшеною. Звуку не було. Тому під час показів зазвичай кілька музикантів забезпечували музичний супровід. Сеанси тривали 10-20 хвилин.

Після Першої світової війни на Волині стали з’являтися нові кінотеатри. Спочатку вони нічим особливим не відрізнялися від електротеатрів, заснованих ще за царської Російської імперії. Хіба кіноапарати були сучаснішими. Та з кінця 1920-х років їх уже можна назвати повноцінними кінотеатрами, адже в прокаті з’явилися стрічки зі звуком, а самі стаціонарні приміщення вже були розраховані на кількасот місць.

Моду в кіноіндустрії з початку 1920-х років задавав Голлівуд, де на той час сконцентрувалися найбільші кінокомпанії, які не тільки знімали кіно, а й утримували власні мережі кінотеатрів. Найзначнішим проривом того часу було започаткування звукового кіно. Це сталося у 1927 році.

Першим повнометражним звуковим фільмом був The jazz singer кінокомпанії Warner Brothers. Перше польське звукове кіно було створене за твором волинянки Габріелі Запольської, яка народилася неподалік Луцька. Це відома стрічка «Мораль пані Дульської». Прем'єра відбулася у березні 1930 року в Варшаві.

У середині 1930-х звукове кіно з’явилося в Луцьку. Облаштовувати старі «німі» кінотеатри зазвичай було важко й економічно безперспективно. Тому нова технологія прийшла і в нові будівлі.

Тридцяті роки були добою суцільного модернізму. Власники ділянок, які мали гроші й бажання будувати кінотеатри, звісно ж, просили архітекторів накреслити якийсь сучасний стильний проєкт, який буде приваблювати глядачів не тільки контентом кінострічок, а й новочасним духом самих споруд.

Одним із таких у Луцьку став кінотеатр, запроєктований у 1937 році, імовірно, міським архітектором Тадеушем Юзефом Карасінським. Це була споруда, яка вирізнялася перш за все своїм виглядом серед інших міських будівель. Архітектор дуже добре пропрацював головний фасад. Стиль підкреслюють дуга стіни, вікна фойє, лінійчасті прорізи фасаду, витягнуті бокові вікна, нарощення об’єму. Майже обов’язкові елементи, які використовували модерністи.

Кінотеатр мав різні назви. Все почалося у квітні 1939-го зі спілки Kinoars, яка займалася проєктуванням, і майбутній кінотеатр тенденційно величався Ars. Далі, очевидно, визначилися і дали йому італійську назву Polacco, що означає поляк. Перші «совєти» добудували нове кіно і назвали його «Більшовик». Нацисти, захопивши Луцьк, підігруючи культовому берлінському кінотеатру, надали луцькому назву Gloria Palast. І тільки після війни утвердили назву «Батьківщина».
Кінотеатр був розрахований на 650 місць. Під час німецької окупації він працював. Зал був розділений на дві частини. В одній була табличка «Тільки для німців». Інша частина – для місцевого населення. Коли німці відступали, вони замінували кінотеатр, але підірвати не встигли.

Російський варіант назви кінотеатру Родина» породив бувальщину: пасажир автобуса, що їхав вулицею Лесі Українки (вулиця Радянська колись була проїзною), ненароком образив незнайому жінку, запитавши: «У «РОДИНА», выходите?»
Після занепаду установи сквер біля колишнього кінотеатру неформально іменувався «парком Горького» й був одним із популярних місць тусовки в центрі. Але й це місце відійшло в минуле, коли тут зрізали старі верби, демонтували фонтан і зробили благоустрій. Неподалік відкрився ЦНАП і сквер біля кінотеатру ожив.

Сьогодні будівля колишнього кінотеатру заслуговує відродження. Нині міська влада активно працює над майбутньою реконструкцією об’єкта, завдякий якій тут постане багатофункціональний простір для бізнесу та івент-хол.
Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Петро Показати IP 5 Серпня 2023 15:04
Реконструкція для бізнес-простору ....саме те чого не хватає під час війни
Луч до Петро Показати IP 5 Серпня 2023 16:11
Обов'язково забудуть зробити паркову!
123 до Петро Показати IP 5 Серпня 2023 16:42
як вони вже дістали!
Дмитро до Петро Показати IP 5 Серпня 2023 16:56
В нас воєнний стан, а не війна
Петро до Петро Показати IP 5 Серпня 2023 17:14
Не поширюйте вірус скептицизму. Війна не зупинила життя – воно продовжується. Тому навіть за таких умов треба працювати. Це зважене рішення кожного підприємця, необхідне для виживання економіки і країни в цілому. Як тільки бізнес масово розпочне роботу, фахівці стануть найдорожчим активом. Тому вже зараз треба зробити все можливе, щоб утримати свою команду. Це теж одна з причин, що треба працювати ще більше, не покладаючи рук. Сьогодні, якщо є цікаві проекти або ідеї, варто довести їх до фіналу, щоб можна було з ними стартувати після закінчення воєнних дій. Найкращий час – тут і зараз: поки конкуренти шукатимуть фахівців і робитимуть перші кроки, далекоглядніший бізнес відновиться і швидко наростить оберти. Після війни, як завжди, буде сплеск росту економіки. Є світовий досвід: економіка Німеччини після війни зростала до 10-12% в рік.
Оксана. Показати IP 5 Серпня 2023 20:19
Спочатку ПЕРЕМОГА!!! Гроші на заводи військової техніки!!! , якої в нас СВОЄЇ немає. Не переможимо - навіщо цей бізнес-центр буде кому потрібний. Думайте куди гроші витрачаєте!!! Президент казав все для перемоги, вас це не стосується? Ви живете в іншій країні, де немає війни??? В нас що мало всякого гатунку залів для конференцій? Ще не вистачає??? Більше немає куди гроші тратити???
Анонім до Оксана. Показати IP 5 Серпня 2023 20:42
А за рахунок чого можна буде досягнути перемоги? Бізнес - це податки. На голому місці переможеш?
Оксана. до Анонім Показати IP 5 Серпня 2023 22:18
Бізнес, якщо він відповідальний!, під час ВІЙНИ створює робочі місця, тобто будує ВИРОБНИЦТВО!!!! Це виробництво і наповнює бюджет міста. "Багатофункціональні простори для бізнесу та івент-холи" бюджет не наповнять. Дуже охочі різні "багатофункціональні простори для бізнесу та івент-холи" нехай будують у післявоєнний час. І за свої гроші!, а не за гроші місцевого бюджету, тобто за гроші платників податків. ВСІ гроші з бюджету міста, крім нагальних витрат на життєдіяльність міста, повинні йти на потреби ЗСУ. Невже це декому не доходить???
123 до Анонім Показати IP 5 Серпня 2023 22:59
Можливо за розвитку промисловості та створенні робочих місць? Прибор-Завод розібрали, а замість нього ще один корпус міськраді за рахунок податків зробимо? А може краще переселенцям та військовим житло побудуємо?
Оксана. Показати IP 5 Серпня 2023 22:25
Поціновувач "багатофункціональних просторів для бізнесу та івент-холів", Анонім, розкрий своє ім’я. Нехай подивиться громада хто в нас під час ВІЙНИ збирається будувати "івент-холи"...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus