USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Конопляні устілки для ЗСУ: на історичній Волині відроджують старовинні традиції

20 Червня 2023 07:14
Майстерні житомирської спецшколи для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку ніколи не бувають порожніми. Учні працюють тут з задоволенням, більшість з них називають уроки з пошиття взуття улюбленими. Діти не лише опановують професію, яка дасть змогу їм соціалізуватися в житті, а й зі шкільного віку долучаються до волонтерства.

«Ми тут виготовляємо конопляні устілки для військових, – розповідає вчитель трудового навчання Олег Земнухов. – Вони складаються з трьох шарів. Перший шар, нижній, як основа, – з мішковини або брезенту, далі йдуть два шари конопель – всередині товстий, він забезпечує масажний ефект, і зверху тонша тканина. Окрім того, всередину ще засипаємо полин як антисептик. Конопляне волокно має здатність поглинати вологу, а завдяки трубчатій структурі воно пропускає повітря. Тому нога у взутті з такими устілками не пітніє. Вони, як термос, зберігають температуру тіла».
Біодизайнер за фахом, Олег Земнухов розповідає, що цікавиться коноплею та виробами з неї вже не один десяток років. За радянських часів у його родині вирощували цю рослину і здавали в колгосп. Потім про коноплю незаслужено забули.

Нині, за його словами, науково-дослідний інститут луб’яних культур у Глухові на Сумщині вперше у світовій практиці вивів сорти однодомних конопель, що не містять наркотичних сполук. І саме звідти чоловік бере насіння для своїх іноваційних розробок. Висіває його на подвір’ї школи, разом з учнями доглядає. Потім на старовинних прялках прядуть волокно. А вже з нього виготовляють не лише устілки, а й маскувальні нашоломники-кікімори для військових.
«На сьогодні ми з однодумцями розробляємо технології використання конопляного волокна в різних напрямках, – стверджує Олег Земнухов. – Наприклад, при пошитті взуття. Ми робили з коноплі хутро і вставляли його в зимові чоботи. Люди взимку ходили у такому взутті і не мерзли. Сподіваюсь, за технічною коноплею майбутнє».
Про перспективи використання та отримання прибутку на неродючих землях недавно йшлося під час круглого столу в Рівненській ОВА за участю представників громад Рівненського району, бізнесу та громадських об’єднань. Заступник голови ОВА Ігор Тимошенко переконаний: аби мати конкурентні переваги, треба розвивати інші культури та переробні виробництва.

«Поряд із тваринництвом, промислове коноплярство може стати драйвером економічного розвитку Рівненщини, – зазначив пан Тимошенко. – Нещодавно на території Привільненської громади стартував проєкт зі створення

індустріального екопарку технічної коноплі. Планується, що там будуть розташовані переробні потужності. Нам важливо розвивати такі виробництва, адже не секрет, що найбільший ефект ми отримуємо не від сировини, а від продуктів її переробки – кінцевих продуктів споживання».

Голова ради директорів громадської спілки «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» Віра Ульянченко окреслила важливість відродження промислового коноплярства в Україні. Так, на сьогодні з технічної коноплі можна виготовити 200 найменувань різної продукції. Вона використовується для виробництва тканини (наприклад, пошиття форми для військових), медичних препаратів, косметики, енергетичних технологій.

Керівники компанії з розбудови екологічного індустріального парку HEMPY UA запропонували присутнім головам громад співпрацю, у результаті якої вільні меліоровані, покинуті землі (що є на території практично кожної з ТГ) приноситимуть додаткові кошти в місцеві бюджети, поверненню у майбутньому цих територій до сільськогосподарського використання.

«Наші предки виготовляли і носили сорочки з екологічно чистих матеріалів – льону, кропиви, коноплі, – розповідає Галина Долгова, реставраторка старовинних тканин з Луцька. – Останню було найлегше прясти, тому що вона має довге волокно. До того ж такі сорочки у скрині за належних умов можуть зберігатися сотні років. Конопляне полотно набагато м’якіше, ніж льон, і сорочки з нього світліші. Люди, які працюють над відродженням посівів цієї рослини, роблять неабиякий вклад в українську культуру. Етноколекції наших дизайнерів користуються неабиякою популярністю у світі. Мода на вироби з конопляного полотна повертається».

Людмила ПРИЙМАЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus