USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Луцьк накрила джазова хвиля. ФОТО

5 Грудня 2011 17:15
Впродовж двох днів у Луцьку тривали концерти в межах Міжнародного фестивалю «Jazz Bez». 2-3 грудня в обласному театрі ляльок був аншлаг.


Концерт викликав чималий ажіотаж у лучан. Зала лялькового театру виявилася переповненою. Біля приміщення театру теж не було де паркуватися - все було забито автівками. Дехто із поцінувачів навіть приїздив на «Бентлі», вартість якого становить приблизно 200 тисяч доларів.

Серед шанувальників джазу виявилося чимало відомих волинян. Зокрема на фестиваль завітав заступник Луцького міського голови Юрій Вербич.

Прийшли помилуватися джазовими комбінаціями і доньки голови Волинської ОДА.

Замислено спостерігав за дійством на сцені депутат Луцької міськради Анатолій Пархом'юк.

Чимало гостей не забували і про буфет. За кавою про джаз спілкуватися зручніше. Мило розмовляли поміж собою голова громадської ради при луцькому меру Петро Верзун та начальник відділу майна комунальної власності муніципалітету Тарас Яковлєв, який запросив на джазове свято і свою «другу половинку».

Голова Товариства польської культури імені Єви Фелінської Валентин Ваколюк спілкується з представниками консульства.


Замислено за подіями в буфеті спостерігав заступник начальника управління культури і туризму ОДА Василь Ворон.

Чарівні панянки - заступник директора ТВО телебачення Волинської ОДТРК Наталка Войтович і відома джазова співачка Галина Конах.

Суботньому концерту передувало урочисте відкриття, під час якого приємних вражень публіці побажали організатори імпрези – Президент «Луцького джазового клубу» Олег Баковський і консул Генконсульства у Луцьку Кшиштоф Савіцкі. Останній нагадав, що фестиваль відбувається в Україні уже водинадцяте і цього разу охопить 15 міст України та Польщі.


«Дай Боже, щоб ми дожили до 30, ні давайте більше – до 35 фестивалю…, бо джаз це не тільки музика, це – стан душі. А ще для нас це нагода побути разом» - з такими словами звернувся до публіки Кшиштоф Савіцкі. Він нагадав, що концерти відбуваються під патронатом Генерального Консула Республіки Польща в Луцьку пана Марка Мартінка, який, на жаль, не зміг бути присутнім під час імпрези.

Олег Баковський також привітав усіх, кому небайдужий джаз і атмосфера дійства, а в інтерв’ю «ВН» зізнався, аби організувати концерти у Луцьку знадобилося докласти чимало зусиль: «Без труднощів не буває, але людей прийшло як ніколи, аж забагато. Дуже приємно, що планували, дзвонили. навіть під час відкриття фестивалю дзвонили, бо думали, що будуть білети. Але білетів не було же за день, і за два, і за три. Мені не важко це організовувати, бо маю досвід, але труднощі є, бо «Jazz Bez» розшифровується – без кордонів, але насправді – без грошей. Консульство оплачує гонорари, інші витрати, але ми також намагаємося щось назбирати. тому мені шкода з одного боку, що білети такі дешеві, але приємно, бо так ми підкреслюємо, що працюємо для людей».

У цьому контексті Президент «Луцького джаз клубу» нагадав, що «візитівкою цього фестивалю є те, що він охоплює стільки міст, адже люди в Луцьку чи Тернополі можуть побачити те ж, що у Львові чи Любліні, не їдучи туди».


«Я давно казав, що такий зал (обласний театр ляльок – «ВН») замалий, бо якщо приходить по 500-1000 людей, то зал на 250 місць – малий. Я передчував і сподівався, що за такі гроші ми зберемо людей і буде аншлаг, і так воно й вийшло. Наші люди не можуть бути інертні, коли приїздить Джон Бізлі з Америки» - додав Олег Баковський.

До слова, розпочинав концерт першого дня своїм виступом гурт у складі якого Олег Баковський – «Лучеськ-Бенд». Автор однієї з композицій, яку вони виконали того вечора, син Олега Баковського Тарас. Він зараз навчається у Польщі, бо, за словами батька, там «сильна» джазова школа, пише музику і грає на саксофоні.



Джазовими імпровізаціями і композиціями, в яких поєдналися різні стилі потішив публіку «Michael Balog Sextet» (Україна-Канада-США). Як розповів у інтерв’ю «ВН» Михайло Балог, для колективу цей виступ – дебютний, бо «такого проекту я не мав, який би поєднав три країни – Америку, Канаду і Україну».


Музикант зізнався: «Добираючи музику керувався своїм смаком. Це поєднання безлічі музичних напрямків джазових. ми навіть хотіли зробити аранжування Боба Ділана, але не встигли, то зупинилися на «Radiohead». Хотілося познайомити луцьку публіку з тим, що зараз відбувається у світі, з усіма новими музичними тенденціями, які є зараз у світі».


На думку Михайла Балога, «поціновувачів джазу в Україні небагато, але це – люди, які переймаються сучасним мистецтвом, бо це не просто фанати. Зараз все більше людей цікавляться якісною музикою, українці просто зголодніли за хорошою музикою».


Зауважимо, Михайло Балог, родом із Закарпаття. Уже має досить багатий музичний досвід. Попри те, що отримав класичну освіту, завжди прагнув грати джаз та імпровізаційну музику. Бере участь в різноманітних музичних імпрезах у складі різних гуртів, як наприклад, «Ужгородський Біг Бенд», «Tequila», «AcousticDuo» та інших. З 2010 року є членом етно - джазового гурту ShockolaD.

Концерт першого дня «Jazz Bez» у Луцьку «закривав» своїм виступом спеціальний гість - володар Grammy Джон Бізлі (США, Луізіана) у складі «Джон Бізлі Юропіан Куортіт».

Музикант прибув до Луцька за дві години до концерту, перед виступом скуштував українські тістечка, які, схоже, йому сподобалися.

У інтерв’ю «ВН» він розповів: «Дарувати музику людям ― це прекрасний досвід. Я дуже хочу знати про Україну більше, бо поки що чув лише про Помаранчеву революцію та про красу українських жінок». Для луцьких поціновувачів музикант підготував 2 пісні з альбому «Лист до Хербі» (англ. «Letter to Herby»), присвяченому Хербі Хенкоку, 2 пісні з його нового альбому «Позітутлі» (англ. «Positootly»), а також кілька джазових стандартів та композиції польських друзів Джона Бізлі»

На запитання музику до якого фільму чи шоу було писати найскладніше (Джон Бізлі – відомий , як автор музики до кінофільмів) музикант відповів: «Кожен саундтрек ― це своєрідний виклик. Думаю, найскладнішим стало написання музики для телешоу «Американський ідол» (англ. «Americal Idol»). Складність полягала в тому, що потрібно було писати музику, враховуючи вокальні партії непрофесійних музикантів, що брали участь в шоу».


Крім того, Джон Бізлі розповів, що участь у «Jazz Bez» бере тому, що його запросили музиканти з Польщі й його зацікавила Україна, бо він тут не був жодного разу. «Можливо, це видається незвичним. Знаєте, кілька найближчих місяців я житиму в Амстердамі, а це не так далеко. Сів на літак ― вже в Україні. Оскільки джаз ― це, так би мовити, «музика-спілкування», його можна грати в якій завгодно країні світу і з різними музикантами» - додав Джон Бізлі.


Другого концертного дня поціновувачів джазу своїми виступами потішили: український гурт «Солом’яний дзвін», російський – «Ф’южн поінт» і «Левіти» з Польщі.

Міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez» триватиме до 11 грудня. До транскордонного джазового марафону цього року приєдналися 15 міст України та Польщі: Львів, Харків, Севастополь, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Рівне, Люблін, Перемишль, Білосток. В Луцьку та Рівному виступатимуть 6 колективів, у яких грають музиканти зі США, Франції, Канади, Росії, Польщі та України.









ФОТО Олександра БІЛЬЧУКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
цікавий Показати IP 5 Грудня 2011 18:08
Де Конах а де Войтович? Зліва, справа?
Діма до цікавий Показати IP 5 Грудня 2011 18:29
Ліворуч - Галина Конах, праворуч - Наталка Войтович. Хоча, як на мене, дууууууууууже дивне запитання. Таких дівчат потрібно в обличчя знати)))))
Цікавому Показати IP 5 Грудня 2011 19:12
не тим цікавишся,друже! Наших зірочок важко не впізнати
Good Показати IP 5 Грудня 2011 19:18
І як тебе не любити Галино... ееееех... щастить бляха якомусь.......
Рома Показати IP 5 Грудня 2011 21:36
ахах)
агов Показати IP 5 Грудня 2011 21:57
"Замислено спостерігав за дійством на сцені депутат Луцької міськради Анатолій Пархом'юк". Народ, він віце-президент джазового клубу і один з його засновників, а не "відома людина"
olenka Показати IP 6 Грудня 2011 11:25
Уточнення. На фото Галина Конах та Наталка ЛЯШУК!
Андрій Показати IP 6 Грудня 2011 12:40
Фотки з концерту 2 грудня: http://mihailof.com/diff_news/jazz-bez-in-lutsk/
АННА Показати IP 6 Грудня 2011 13:32
"Друга половинка" - ти прекрасна!!!!
УТОЧНИТИ Показати IP 6 Грудня 2011 19:23
Це вже ДРУГА "друга половинка")) Галя і Наталя - "подружки"))
Карнегі Показати IP 7 Грудня 2011 12:31
і не в лапках, а на самом дєлє, там тандем ще той)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus