USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Луцький священник: як підготуватися до проводів

19 Квітня 2023 20:14
У православних християн розпочався поминальний тиждень. Його ще називають Фоминим або ж коротко – гробки. Це час, коли люди навідують своїх померлих родичів, доглядають їхні могили та моляться за упокій їхніх душ.

На Радоницю чи Фомину неділю роблять проводи. Про традиції тижня і те, чого не варто робити в цей час, – у сюжеті 12 каналу.

Із квітами на цвинтар віряни приходитимуть упродовж усього тижня після Великодня. Традиції кажуть, що Бог відпускає душі померлих на землю, тож це час для того, аби радість великого свята розділити не тільки з живими.

«Це радість, якою ми ділимося з тими, кого любимо, але кого вже разом із нами немає. Ця традиція слідує з найбільшого свята Воскресіння Христового», – говорить голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії Віталій Собко.

Увесь тиждень вважається святковим, тому упродовж нього варто утриматися від надмірної роботи. «Господь дав час для праці та час для Бога і відпочинку», – наголошує священник.

На дев’ятий день після Великодня, який називають Радоницею, прийнято йти на церковну службу та пом’янути померлих. За бажанням вірян духівники служать заупокійні на кладовищах. Оскільки не кожен зможе відвідати померлих у будень, Проводи зазвичай влаштовують у неділю.

У Луцьку різні цвинтарі мають свої дні. На кладовище в Гаразджі – в суботу та неділю, на вулиці Рівненській у місті – уже в четвер.

На Проводи священники просять людей приносити не штучні квіти, а живі. Також закликають не наїдатися, не пити на цвинтарі та не залишати їжу на могилах. Краще – віддати її нужденним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВІРУС Показати IP 19 Квітня 2023 22:09
Головне ВІЗЬМІТЬ гроші гривень 50 А може 100.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus