USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Місцеве самоврядування має формуватися за мажоритарною системою, – аналітики АМУ

15 Березня 2020 15:10
1 січня 2020 року вступив у дію Виборчий кодекс України, який передбачає низку новацій щодо проведення місцевих виборів. Тож вибори місцевих рад та голів громад у жовтні цього року відбуватимуться за новими правилами. Про це під час Національного пресклубу «Децентралізаця: що далі?», що відбувався 5-6 березня в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що його реалізовує АМУ за підтримки USAID, розповів аналітик АМУ Олександр Логінов.

На виборах депутатів місцевих рад буде застосовано дві різні виборчі системи, залежно від типу виборів та величини адміністративно-територіальних одиниць.

Обидві системи є добре знайомими виборцям, їх використовували на останніх чергових місцевих виборах в Україні.

Отже, в містах з кількістю виборців до 90 тисяч осіб вони пройдуть за мажоритарною системою відносної більшості з голосуванням у багатомандатних виборчих округах для виборів депутатів сільських, селищних, міських і районних у містах рад, рад відповідних ОТГ, а також районних рад. У містах з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб – за пропорційною системою з відкритими партійними списками для виборів депутатів обласних, міських рад і міських ОТГ, а також Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Право на участь у розподілі депутатських мандатів матимуть лише ті місцеві організації партій, які подолають п’ятивідсотковий виборчий бар’єр у межах єдиного багатомандатного округу.

На виборах сільських, селищних, міських голів також буде застосовано дві різні виборчі системи, залежно від величини адміністративно-територіальних одиниць.

Для виборів сільських, селищних, міських голів, а також старост буде застосовано мажоритарну систему відносної більшості з голосуванням в єдиному одномандатному окрузі. Для виборів міських голів у містах з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб – мажоритарну систему абсолютної більшості.

«Деякі експерти до здобутків Виборчого кодексу відносять введення мажоритарної системи. Але тут є певні нюанси, зокрема щодо застав, – розповідає аналітик. – Для кандидатів на посади мерів великих міст вона неспівмірна навіть із заставою для кандидатів на пост президента. Так само ми вважаємо, що дуже великою є й застава для партій. Коли партія захоче висувати кандидата і в міську, і в обласну раду, і на мера, треба буде знайти близько 10 мільйонів гривень. Яка партія зможе потягнути такі гроші?».

З його слів, є загроза знищення самого принципу місцевого самоврядування. «Про яке самоврядування може йтися, коли буде конфлікт між лінією партії та інтересами громади, які можуть не збігатися з інтересами партії? – провадить Олександр Логінов. – Ми вважаємо, що тут є ризики. На всіх майданчиках ми висуваємо думку, що має бути мажоритарна система. Адже люди, яких за нею обирають, є ближчими до виборців. Вони не залежать від партій, від коштів, які мають знайти».

Окрім того, пропорційна система не дає змоги молодим партіям заходити в раду зі свіжими ідеями. «Ми бачимо, що йде політизація усієї виборчої системи до органів місцевого самоврядування», – наголосив аналітик.

«Найбільшою загрозою є те, що вже стало традицією перед виборами переглядати правила гри, – додає директор Аналітичного центру АМУ Ярослав Рабошук. – Зрозуміло, що в такому режимі правильно сформувати команду й правильно зареєструвати кандидатів зможуть тільки одиниці. Це обмежує громадян у праві брати участь у виборах та розібратися, за кого голосувати».

В АМУ вважають, що місцеве самоврядування має формуватися суто за мажоритарною системою. «Кожен громадянин має знати свого депутата в обличчя, щоби потім в разі потреби спрацювала система відкликання депутатів на місцях. Те саме стосується й міського чи сільського голови. На жаль, партійна система цього не дасть», – наголошує Ярослав Рабошук.

Фото пресслужби АМУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
34 Показати IP 15 Березня 2020 17:47
Які можуть бути партії на місцевих виборах? Та й партій, що мають чітко визначену ідеологію фактично немає. В Україні 99 відсотків партій створено певними особами в інтересах цих же осіб.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus