USD 40.00 40.35
  • USD 40.00 40.35
  • EUR 40.10 40.45
  • PLN 10.00 10.25

«Ми не матимемо темпів приросту». Експерт пояснив, чого очікувати громадам на Волині від бюджету-2021

9 Грудня 2020 22:03
Наступний рік для волинських громад у бюджетному плані буде важким. Передусім їм варто буде зосередити свою увагу на видатках для закладів освіти та охорони здоров’я.

Консультант із бюджетних питань Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Гром розповів Суспільному Волині про те, що Кабмін невчасно подав проєкт державного бюджету на наступний рік Верховній Раді, мотивуючи це тим, що бюджет узгоджувався з міжнародними партнерами.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України під час засідання у другій половині листопада схвалив проєкт держбюджету на 2021 рік у другому читанні та направив його на розгляд Верховній Раді.

«Ми вже навіть не можемо самі прийняти бюджет… Якщо в цілому брати показники державного бюджету 2021 року, то нічого особливого не відбулося. Відбулися якісь косметичні зміни. Наприклад, на 21 мільярд збільшилися власні доходи державного бюджету. Хіба це на 1 трильйон 92 мільярди велика сума? Невелика. Десь зробили перетасовку між зовнішніми та внутрішніми запозиченнями. На 2 мільярди зменшили видаткову частину бюджету. Дефіцит зменшено на 23 мільярди. От і все. Але якщо ми копнемо глибше, то віднаходимо в бюджеті цікаві речі, які не на користь місцевого самоврядування», – сказав Василь Гром.

Він пояснив, що між першим і другим читаннями галузь освіти втратила 4 мільярди гривень, Міністерство соціальної політики – 8,123 мільярди гривень, Пенсійний фонд – 8,5 мільярди гривень.

«У той же час для місцевих бюджетів – 6 мільярдів субвенції по соцеконому, яку ділитимуть народні депутати. І щось, звичайно, отримає і наша Волинська область. Однак водночас на 4,9 мільярди гривень зменшений Державний фонд регіонального розвитку. У сухому залишку – 1 мільярд, – зазначив Василь Гром. – Перейдемо до Волині. До прикладу, освітня субвенція між першим і другим читаннями зменшилася на 138 мільйонів гривень. Це багато. Але, відповідно до розрахунків територіальних громад, десь, можливо, ми і вкладемося у виплату педагогічної заробітної плати. У той же час акцизу по нафтопродукту не буде, тому що 35% коштів, які йтимуть на місцеві дороги, перераховуватимуться від акцизу, але це від тієї суми, котра виділена області. А ми мали майже 240 мільйонів зверху. Ось друга втрата. Далі – дотації для територіальних громад. Проблема – в тому, що ми маємо серйозне недовиконання бюджету як у цілому в Україні, так і у Волинській області, тому що податок із доходів фізичних осіб, який складає 60%, сьогодні мінусує по місячних призначеннях на 5,4%. Тобто ми майже на місяць відстаємо. А база нам порахована 2019 року, досить вдалого».

Експерт підкреслив, що вже зрозуміло, що, до прикладу, районні лікарні лягають на плечі Національної служби здоров’я і територіальних громад, адже районних бюджетів як таких у державному бюджеті 2021 року фактично немає.

«Я взагалі не розумію, як у такій ситуації можна піднімати тарифи, до того ж знімаючи субсидії. Бюджет 2021 року, за моїми прогнозами, буде дуже складним, зокрема в питанні організації роботи з виконання дохідної частини місцевих бюджетів. Ми уже зараз, коли спілкуємося з територіальними громадами, націлюємо їх на те, що їхній апарат, який вони формують чи сформували, має займатися дохідною частиною бюджету. Сьогодні не потрібно покладатися на те, що податкова служба забезпечить надходження до місцевих бюджетів у передбачених сумах».

Відзначимо, раніше Луцький міський голова Ігор Поліщук акцентував, що місцевий бюджет на майбутній рік буде дуже складним, адже, окрім акцизу на пальне, у місцевого бюджету забирають ставку на пайову участь, реверсну дотацію, водночас перекладаючи обов’язок фінансувати заклади професійно-технічної освіти.

Читайте також: «Ми – одна велика об’єднана територіальна громада», – мер Луцька про першу сесію, бюджет-2021 і локдаун

Як додав Василь Гром, бюджет міста Луцька – найбільший бюджет області, тож видаткове навантаження на нього, відповідно, теж найбільше.

«Окрім того, місто доєднало до себе сільські територіальні громади, які також вимагатимуть певної уваги і розраховуватимуть на якусь крихту із міського бюджету. В цілому питання видаткової частини бюджету – це велике навантаження на медицину, освіту», – зауважив він.

Та додав, що в разі ухвалення такого проєкту державного бюджету на 2021 рік спроможність волинських громад буде нижчою, ніж навіть у 2020 році, не порівнюючи вже з 2019-м.

«Ми не будемо мати темпів приросту. Цих темпів приросту ми вже не бачимо сьогодні у виконанні місцевих бюджетів у цілому в області», – сказав Василь Гром.

Він наголосив, що місцеві ради мають пильно зосередитися на видатках і передусім забезпечувати життєдіяльність установ освіти, охорони здоров’я, а далі – об’єктів інфраструктури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Зелёный Заяц Показати IP 10 Грудня 2020 08:35
А была же идея сдать таможни в оренду. Всёравно до народа (в казну) эти деньги не доходят.
турбо режим до Зелёный Заяц Показати IP 10 Грудня 2020 11:32
впершу чергуи народ повинен забезпечити коштами і усим необхідним своіх слуг.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus