USD 40.85 41.15
  • USD 40.85 41.15
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.55

Понад 5000 років: найстарішу у світі помаду знайшли в країні, де колись був заборонений макіяж

18 Березня 2024 00:31
Археологи виявили найстарішу у світі губну помаду на південному сході Ірану. Насичена червона фарба для губ, що містилася в кам’яному флаконі, була знайдена на стародавньому кладовищі 2001 року, але дослідникам знадобилося чимало часу, щоб ідентифікувати її.

Про це пише BBC.

Хоча помада існує вже не менше 5500 років, науковці були здивовані, виявивши її в країні, яка колись заборонила макіяж та косметику. Іран відмовився від косметичних товарів після Ісламської революції 1979 року, але зрештою послабив свої обмеження, дозволивши носити макіяж лише жінкам, які не працюють в уряді, та студенткам-медикиням.

На відміну від сучасних помад, її, ймовірно, наносили пензликом, стверджує міжнародна команда вчених. Відкриття пролило нове світло на «публічні образи жіночої привабливості» в мінливому бронзовому столітті.
Читати ще: У Німеччині знайшли «побратима» Екскалібура – рідкісний восьмикутний меч

Один із дослідників, який проаналізував знахідку, професор археології Массімо Відале з Падуанського університету в Італії, розповів, що йому подобається уявляти, як її носили жінки «елітних суспільств 5 000 років тому».

Флакон з косметичною пастою був знайдений на кладовищі третього тисячоліття до нашої ери біля річки Халіл у провінції Керман на південному сході Ірану.

Це був один з численних артефактів, які спливли на поверхню після повені і потрапили до рук мародерів, перш ніж були повернуті іранською владою.

Професор Відале розповів: «Ми були здивовані, тому що речовина дуже відрізнялася від сірих, компактних речовин, які ми раніше знаходили в інших флаконах. Коли ми вставили долото в отвір, з нього висипався пухкий однорідний порошок темного сіро-фіолетового кольору».

Коли команда проаналізувала засохлий порошок, вони виявили, що він містить гематит, який «надає пасті насиченого червоного кольору». У поєднанні з іншими інгредієнтами, зокрема рослинною олією та воском, він утворив «саме те, що можна очікувати від сучасної губної помади», сказав професор Відале.

Читати ще: Археологи знайшли в Колізеї стародавні «закуски»

Суспільство в регіоні значно змінилося від часів бронзового віку, і сучасна іранська теократія не надто схвально ставиться до таких косметичних прикрас. Але в ті часи, як кажуть дослідники, еліта епохи, що зароджувалася, використовувала макіяж як частину «демонстрації розкоші та вищого статусу».

Професор Відале остерігається стверджувати, що він відкрив найстарішу у світі помаду, оскільки завжди існує ймовірність того, що може бути знайдений більш ранній зразок. Однак він сказав: «Скажімо так, наша помада досить рання, і мені подобається уявляти, що жінки раннього Ірану були зірками елітних суспільств 5 000 років тому. Але майбутні дослідження скажуть більше».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus