USD 40.90 41.20
  • USD 40.90 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.16 10.45

Потерпіла впізнала за голосом: у Луцьку чоловік проник в будинок та вкрав 1000 євро, погрожуючи власниці

14 Травня 2023 20:42
В обласному центрі Волині неодноразово судимого чоловіка посадили на вісім років за розбій. Він проник до будинку та вкрав понад тисячу євро, погрожуючи потерпілій. Жінка впізнала розбійника за голосом, оскільки під час скоєння злочину той був у балаклаві.

Про це стало відомо з вироку Луцького міськрайонного суду.

У матеріалах справи йдеться про те, що розбій трапився 4 лютого 2021 року. О третій годині ночі Павло М. проник до будинку через незачинені двері та погрожуючи потерпілій газовим балончиком, ножем (які демонстрував жінці) й пістолетом, вкрав 1050 євро та 500 гривень. Відзначимо, що підозрюваний народився в місті Актау Мангістауської області Республіки Казахстан, однак має українське громадянство. Він одружений та має на утриманні двох неповнолітніх дітей. Раніше був неодноразово судимий.

У суді Павло М., якого обвинувачували у вчинені розбою, свою вину заперечив. Він розповів, що отримував 800 євро від знайомого, половину з яких мав забрати собі за зберігання. Іноземну валюту він обмінював на гривні. Ствердив, що жодного разу не був удома в потерпілої, хоча жив по сусідству, розбійного нападу не вчиняв, оскільки перебував на той момент в іншому місці. Також він повідомив, що ніж та газовий балончик завжди зберігав при собі для самозахисту.

Потерпіла ж розповіла, що тієї ночі о третій годині вона почула, як сходами хтось піднімається на другий поверх її будинку. Вона подумала, що це її чоловік, однак зрозуміла, що це не він, побачивши незнайомця. Він запитав у неї: «Где твой муж? Он должен мне 400000 гривен». Жінка відповіла, що чоловік не проживає у будинку, оскільки вони розлучилися близько 10 років тому.

У лівій руці чоловіка (який був одягнений в білу балаклаву, темний одяг та білий респіратор) був ніж, а в правій – газовий балончик. Злочинець казав, що він має 17 років відсидки, а тому без проблем може розпилити їй балончик в очі. При цьому він показув ніж та балончик. Після цього він говорив з кимось по телефону, нібито уточнював суму боргу. Почувши знайому вимову, потерпіла запитала в чоловіка, чи він випадково не її сусід, однак той розгубився та після паузи заперечив це.

Згодом злочинець почав шукати гроші по кімнаті, увімкнувши ліхтар на телефоні: у сумці знайшов гаманець та забрав 1050 євро і 500 гривень. Він просив показати, де ще є гроші, водив її з кімнати в кімнату, ретельно витираючи після себе всі можливі відбитки рушничком. А в одній із кімнат у нього впав сенсорний телефон. Коли були у кухні, жінка запропонувала покурити, там він увімкнув мобільний телефон, екран якого був розбитий (пошкодження вона детально описала слідчому). Після цього злочинець змусив жінку зайти в комору і рахувати до 50, а сам зник.

Вона відразу ж викликала працівників поліції, повідомила про обставини та відразу зазначила, що у скоєному підозрює сусіда, адже в нього досить специфічна поведінка, а його манера і голос їй були знайомі. Додатково розповіла про те, що її чоловік виставив будинок на продаж, його приходили дивитись люди, про що обвинувачений знав. Тому в нього і був мотив.

Також потерпіла підтвердила те, що під час досудового розслідування з нею проводили різні слідчі дії: впізнання, на якому вона впізнала ніж з темно-коричневою ручкою та широким недовгим лезом; слідчий експеримент в будинку; впізнання особи за голосом. Усі люди на впізнанні були зі схожими голосами, тому вона попросила ще раз проговорити текст одного з них. Як виявилося, жінка упізнала саме обвинуваченого.

Свідок, яка працює в обміннику, вказала, що обвинувачений вимінював євро на гривні. Таксист, який підвозив злочинця, також підтвердив, що той обговорював телефоном обмін грошей.

У підсумку суд не переконали доводи обвинуваченого. Дослідивши докази, представники Феміди переконалися, що саме він вчинив злочин.

Врахувавши неодноразові судимості злочинця, суд призначив йому покарання у вигляді восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також він змушений буде заплатити на користь потерпілої 45 тисяч 819 гривень матеріальної та моральної шкоди.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus