USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Що пропонує оновлений законопроєкт про мобілізацію, який вже у ВР

30 Січня 2024 21:54
Кабінет міністрів 30 січня затвердив та вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію.

Про це повідомили на сайті парламенту і в пресслужбі Міноборони, передає УП.

«Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами. Цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних».

Грошове забезпечення у законопроєкті визначено мінімумом у 20 тисяч гривень без урахування додаткової винагороди. Додаткову винагороду на період воєнного стану закладають від 30 до 100 тисяч гривень.

Відомство каже, що тепер законопроєкт визначає чіткий термін служби на період воєнного стану. Люди з інвалідністю всіх груп звільнені від військової служби. А добровольці за мобілізацією мають відстрочку на два місяці для розв'язання особистих питань і підготовки до мобілізації.

Читати ще: Е-кабінет призовника та військовозобов'язаного: які дані він міститиме та як каратимуть ухилянтів

Щорічну основну відпустку під час дії воєнного стану, згідно із законопроєктом, протягом календарного року можуть надавати частинами не менш як по 15 календарних днів. А звільнені з полону військові отримають додаткові 90 днів відпустки із збереженням грошового забезпечення, якщо вони вирішили продовжити службу.

Також у пресслужбі повідомляють, що людині не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або в ЦНАПі. Електронний кабінет пропонують створити на базі реєстру військовозобовʼязаних «Оберіг».

Людям дозволяють переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК. Вже після переїзду потрібно буде стати на облік за новою адресою.

Після мобілізації всі громадяни проходитимуть обовʼязковий військовий вишкіл протягом двох-трьох місяців. В уряді наголошують, що людину не можуть відправити одразу на фронт після мобілізації.

Читати ще: В Україні запустять «єБронювання» військовозобов'язаних у «Дії»: як працюватиме механізм

Законопроєкт пропонує скасувати строкову службу, а замість неї запровадити базову військову підготовку. Так, людина віком 18-24 років самостійно обирає, коли пройти військовий вишкіл, який триватиме щонайбільше п’ять місяців. Водночас за нею зберігатиметься робоче місце, чого зараз немає в чинному законодавстві.

Також у відомстві зазначили, що облік роблять для всіх та виключають право на відстрочку від призову в державних службах.

Чиати ще: Відстрочку від мобілізації не дають автоматично: як оформити і які документи потрібні

За законопроєкт ще має проголосувати Верховна Рада на найближчому пленарному тижні у лютому.

Крім того, у пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що у період мобілізації всі громадяни віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього), мають мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його за вимогою представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ.

У разі, якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення не з’явився до ТЦК, звертається до суду в порядку, встановленому законом, щодо обмеження у праві на виїзд за межі України; керування транспортним засобом; арешту на кошти та інші цінності у банках та інших депозитарних установах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Анонім Показати IP 30 Січня 2024 22:24
То МОЗ був цар і Бог в Україні, а тепер - тцк?!
р Показати IP 30 Січня 2024 22:27
кінцівка мені сподобалась ..щодо обмеження у праві на виїзд за межі України; керування транспортним засобом; арешту на кошти та інші цінності у банках та інших депозитарних установах.
Носатий ждося Показати IP 30 Січня 2024 23:25
Це вже перемога і Європа чи ще ні?
Вікторія Показати IP 31 Січня 2024 00:58
То не Європа....То п......ць
Анонім до Вікторія Показати IP 31 Січня 2024 12:37
В якому місці це п...ць? Абсолютно нормальні санкції проти порушників, зважаючи на обставини.
Анонім до Анонім Показати IP 31 Січня 2024 13:00
Рівні і рівніші, для одних все для інших закон ми написали. Санкції для держави за НЕ виконання СВОЇХ обов'язків в нас є ???
Ммм Показати IP 31 Січня 2024 00:59
Чому це вирішують кучка Гондурасів при владі свої педозакони по конституції це має вирішувати народ україни
Анонім до Ммм Показати IP 31 Січня 2024 12:38
Народ вирішив у 19-му, що саме ця "кучка Гондурасів" буде вирішувати.
Правда Показати IP 31 Січня 2024 07:07
Тобто вони і надалі думають,що у всіх є інтернет і всі ним користуються,навіть 50+,ід....а як ухилянтам за кордоном,також вигмагається електронний кабінет?Тобто ти молодий,в тебе 3 дітей,то нехай захищає їх 55 літній,а в нього четверо,а то і більше внуків-це така "справедливість"по-президентські.36 служби і тільки тоді демобілізація,в тилу можна і пять,це чітко має бути розділено і не 36,а хочаб 24.Таке враження,що вони нічого не змінили і знову "пхають"цей Закон в зраду під куполом.Щось тут не так,є ймовірність знову не прийняття...
Анонім до Правда Показати IP 31 Січня 2024 13:04
36 місяців перебування на лінії зіткнення. (Читай ніколи) Якщо ти вижив стільки то важай шанси як виграв в лотерею, або як завжди бабосики і "ліві бойові виходи" для своїх.
Байден Показати IP 31 Січня 2024 08:12
Війна нажаль справа молодих - і їм вмирати молодими ...
мама до Байден Показати IP 31 Січня 2024 10:15
Працювати i дiтей народжувати теж, нажаль, справа молодих.......
Одні батоги. Показати IP 31 Січня 2024 12:57
"заборона на виїзд закордон" А тепер нюанс закінчується війна >> ти переховувався і отримав заборону на виїзд>> ти прийшов в тцк і став на облік і тепер військовозобов'язаний і тобі обмежено виїзд закордон бо є загроза повторного нападу і треба буде захищати по першому виклику на "Єзахисник". Вас вітає гулагу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus